belki ilginizi çeker
  1. · şeker bayramı
  2. · geceler yarim oldu
  3. · eid ul fitr
  4. · geleneksel itü kayıt şenlikleri
  5. · ramazan bayramı
  6. · bugün doğan yazarlara verilebilecek nickler
  7. · bayramda belediye otobüslerinin bedava olması
  8. · moderasyonun bayram kutlaması yapmaması
  9. · dini bayram
  10. · şeker bayramı
gündem
  1. · beşiktaş
  2. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  3. · sözlük yazarlarının itirafları
  4. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  5. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  6. · ezel
  7. · okan bayülgen
  8. · özne ve iktidar
  9. · artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

ramazan bayramı  

sayfa  / 2
  1. şeker bayramı olarak da bilinir.
    (wondrous, 25.10.2005 00:31)
  2. şeker ya da çikolata şirketleri veya pastanelerde ayrı bir bayram havası yaşanır bu bayramda.
    (creepingdeath, 25.10.2005 00:42)
  3. insanın içini huzurla dolduran, bir ay boyunca dini görevlerini yapmış olmanın ferahlığını yaşatan, yoksulun, yetimin her zamankinden daha çok hatırlanıp sevindirildiği, dostların daha bir dost, akrabaların daha bir akraba olduğu bayramdır. ramazan bayramıdır.
    (selenge, 28.10.2005 12:13 ~ 03.11.2005 17:30)
  4. normalde senede bir görülen insanlar yapmacık bir şekilde bayram dolayısıyla çok da mutluymuş gibi ziyaret edilen, insanları ikiyüzlülük yapmak zorunda bırakan günlerdir. genelde anne/baba zoruyla yaptırılır bu ziyaretler.
    (comatose, 28.10.2005 12:23)
  5. günümüzde maalesef sadece tatille eş anlamlı hale geldiği için sevilir ve beklenir pek çok insan tarafından.ve eğer büyüdüğünüz için artık harçlık olayından mahrumsanız ve bayram bitiminde vizeniz varsa ona bile gönül rahatlığıyla sevinemezsiniz.
    (crimsonspider, 28.10.2005 12:32)
  6. bayram nedir,size ne ifade eder sorusuna olan cevaptır:
    lullaby -> somnambule: bayram, insanın ananesıne gıdıp orda tum sulaleye borek corek cay baklava ve bilimum yemek dolu tabak ıkram etmesi, bununla brıkte ac kalması ,oturacak koltuk bulamamasıdır..
    bayram, cok özlenen dedenin, insanı ilk defa bır bayramda yalnız bırakan dedenin kabrınde ağlarken yagmurda ıslanmak, yetmeyıp mezarlar arası çamura batmaktır..
    bayram, dönüş yolunda , akraba dolu bir arabada trafık kazası yapmaktır...
    bayram, evden kaçmaktır, eve dönüş yollarında 4 saat köpru trafığınde mahsur kalmaktır..
    bayram gecıkme sebebıyle sevgılıyle buluşamama..tum planların ıptal olduğu durumdur..
    bayram netıcede evde yalnız oturup, içip, msnde..sözlukte
    mutluluğu aramaktır...
    (lullaby, 04.11.2005 13:24)
  7. yurt dışında insanın özlediği şeylerden biri.yok kardeşim noelmiş,paskalyaymış tutmuo hiçbiri şu şeker bayramının yerini.küçükken bu bayramda vitrinli dolaptan misafirler için olan cezeryelerden,lokumlardan,şekerlerden aşırmanın tadını bir ben bilirim,şey hmm bir de annem sanırım.
    (julien sorel, 23.04.2006 19:43)
  8. hükümetin süresini perşembe-cuma'yı tatil yapmayarak kısalttığı bayram.
    (absent, 16.10.2006 23:34)
  9. her sene olduğu gibi bu sene de üç gün süre ile kutlanacak olan bayram
    (dawsan, 16.10.2006 23:36)
  10. (ephendy, 25.10.2006 09:42)
  11. ramazanda bir gün oruç tutmayı bırakın oruç tutanlara öcü gibi bakan ve oruca saygı duymayan insanların herkesten çok sevdiği bayramdır efendim.
    ayrıca " bayram gelse de bi tatile gitsek şöööyle 5 yıldızlı otele falan,güneye insek, ay inşallah dokuz gün olur yaaaa" şeklinde düşünen ve (bkz: bayram), (bkz: akraba ziyareti),(bkz: büyüklerin ellerinden), (bkz: küçüklerin gözlerinden),(bkz: bayram harçlığı), (bkz: bayram namazı) olguları kendileri için birşey ifade etmeyen insancıkların dini bayram olduğunu kendilerine hatırlatmasını istemedikleri için ramazan bayramına verdikleri addır.
    zira çocuk gözüyle şeker yenen bir bayram olması demek bütün yurt genelinde isminin şeker bayramı olmasını gerektirmez. nitekim haberlerde veya günlük konuşmada herhangi bir yere giderken "attaya gidiyorum abi uğrarım ordan sonra sana" diyen pek insan yoktur.
    ayrıca bu bayramı çok seven ama dine küfür etmektende geri durmayan insanları anlatan bir diğer deyiş için (bkz: kraldan çok kralcı olmak)
    (hoşgelmiş dördüncü nesil yazar, 08.04.2007 18:49 ~ 18:51)
  12. gece yatağın başucundayken uykuya dalınan yeni elbiseler, tekrar tekrar sayılan bayram harçlıkları ve yüksek dozda tüketilen şeker ve çikolatayla artık çocukluğumuzda kalan güzel günlerimiz
    (emigrant, 09.10.2007 23:09)
  13. tüm sözlük yazarlarının erkenden kutladığım bayramıdır. şimdi bayramda kutlarsak araya falan karışır. ilk kutlayanlardan biri olayım dedim. ha bir de bayramlaşma geleneklerimizden biridir.

(bkz: benim sözlükten ne eksiğim var)
    (anne ben itülü oldum, 11.10.2007 18:17)
  14. zaman gazetesindeki "kral ve soytarı" karikatürünü ilk defa güzel buldum.

kral: bu imajı nasıl yıkarız soytarı?
    kral: "şeker bayramı" dedik tutmadı.
    soytarı: o zaman "ramazan festivali" diyelim.
    (salladım, 12.10.2007 09:52 ~ 09:52)
  15. diğer adının "şeker bayramı" olması ve çoğunluğun bir ay oruç tutmuş olması sebebiyle, "yemeğe saldırma günleri" veya "misafirleri ikramla yok etme festivali"ne dönüşen gelenek. bayram yemeğini kendi evimde, annemin yaptığı yiyeceklerle yiyecek de olsam, yemekten önce ayı kadar bi yeşil elma tıkınmamın sebebi, yalnızca çorba içip uzaklaşabilme ümidi.
    (labarba, 12.10.2007 11:15)
  16. sabahtan beri kapının zilini çalıp, tokmağını ve her türlü aparatını vuran çocuklara, evde hiç şeker olmadığı için kapıyı açamadığım şeker bayramı. utanıyorum çocuklara şeker yok demeye. ben ki sezercik nesliyim, şekeyleyim vay yumuşak şekeyley şiarıyla büyümüşüm ama işte vermediyse mabud neylesin sultan mahmud. bir de

(bkz: bayramda alınan şekeri çikolatayı bitirmek)
    (mademli bagnum, 12.10.2007 11:40 ~ 11:43)
  17. akraba, konu-komşu, herkesin toplandığı büyük evi olmanız takdirinde kabusunuz olmaya aday
    yorgunluktan canınızın cıktığı, ikram ve servis görevinden canınızdan bezdiğiniz gün.
    (zerun, 02.04.2008 16:34)
  18. bu yıl okulların açılışıyla pek bir yakınlık göstermektedir. biz yırttık da yeni neslin ramazan bayramı'nda okulları tatil olmayacak.
    (spongebob, 02.09.2008 20:52)
  19. bayramdır türk genci için, ramazanda saygı edip alkol almayanlar bayramda asılırlar alkole. bayramın bitişi beklenmez, bayramın akşamı daha açılır rakılar, biralar.

tekirdağda böyledir bayram havası.
    (comex, 24.09.2008 21:00)
  20. bugünlerde ismi sallantıda olduğu gibi bence zamanı da sallantıdadır. şimdi biz ramazanı çok seviyorduk hani dini duygularımız kabarıyordu. çok seviniyorduk ramazan gelince. öyleyse bitince niye bayram yapıp seviniyoruz? "oleey ramazan bitti kurtulduk sonunda" mı diyoruz? yok öyle değilse ramazan başlamadan yapalım bu bayramı "oleey ramazan geldi yine oruç tutacağız ne güzel" desek nasıl olur? bilmiyorum bir gariplik var ama anlayamadım ben.
    (drps, 25.09.2008 22:17)
  21. hatırlamadığım bir kanalın haber bülteninde ramazan bayramın isminin aslında fıtır bayramı olduğu belirtilmiştir. sokaktaki insana sorduklarında fıtır bayramı deyişini bilen kimseye rastlamamışlardır. ayrıca fıtır kelimesinin de fitre'den geldiği anlatılmıştır.
    (steppenwolf, 25.09.2008 22:25)
  22. artık çocukların eskisi gibi kapıya gelip şeker istemediği, bayramlaşmadığı bir bayram olmuştur.
    (igor, 30.09.2008 12:49)
  23. misafir gelmesin, tüm baklavalar bize kalsın istenen bayram. hava soğuk zaten niye geliyorlar.

evet, bu kadar da bencilim.
    (sphinks, 30.09.2008 13:11 ~ 13:12)
  24. arapça karşılığı eid ul fitr dir.
    (jugador, 01.10.2008 22:18)
  25. deli kıza ''bayram geliyor, sevinçli misin?'' demişler.
    deli kız: ''hangi bayram?'' demiş. ''bir bayram vardı, etler baklavalar çok güzeldi. bir bayram daha vardı, açlıktan kırıp geçirdiydi''

tanım: açlıktan kırıp geçiren bayram.

ekleme: yukarıdaki kısa hikayede deli kıza oruç tutturan zihniyeti esefle kınıyorum.
    (syst, 20.08.2009 19:24)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil