durum bir: rakıyı bir dikişte içmek
durum iki: tekno müzik ile rakı içmek
durum üç: rakıyı kolayla içmek
durum dört: ilk içişte bardakları tokuşturmadan içmek
durum beş: sahte rakı imal etmek
durum altı: rakıyı rakı bardağında değil de fincanda içmek
1970'lerde marmaris müftüsünün asla yapmadığı ve yanında yapılmasını istemediği hareketler bütünü. kendisinin rakı şişesinin dibini "nimet bu" diyerek öptüğü bilinmektedir
kafayı iyi etmek için içmektir ki bundan büyük terbiyesizlik yoktur. rakı barda ya da evde televizyon karşısında içilmez. mümkünse arkadaş ortamında muhabbet için içilir. illa yalnız içilecekse manzaralı bir ortamda,mümkünse suya ışığın vurduğu bir yerde içilir. eğer ki kişi "ben evde rakı içmek istiyorum ama rakıya da terbiyesizlik yapmak istemiyorum" diyorsa önce gerekli mezeyi toplamalı,ardından küveti doldurup bir el feneri yardımıyla küvetteki suya ışık tutup deniz kenarı ambiyansı yaratmak suretiyle içmelidir.
bunun dışındaki tüm uygulamalar çilingir-iş sendikası ve çeşitli ağır abi odaları tarafından kınanır. bu tip uygulamaları ısrarla icra edenler ıslak meşe odunu ya da kuru kızılcık sopasıyla dövülür. bakkal amcalar konu hakkında bilgilendirilirlerse bırak rakı,rocco lolipop şeker bile vermez adama,iett otobüslerinde akbiliniz hep boş sesi çıkartır.
kısacası yapmayınız etmeyiniz;kavun,peynir ve yoğurdun eksikliği bile hayatta birçok şeye gebedir.
rakıyı sıradan bir su bardağında içmek de yapılabilecek saygısızlıkların başında gelir, rakı rakı bardağında içilir rakı bardağı olmadığı durumlar eğer çok acil içilmesi gerekiyorsa ve bardak bulunamıyorsa ince belli çay bardağına da izin verildiği görülmüştür, ama sakın ola plastik bir bardakta içmeyin yazıktır rakıya
aç karnına oturulmaz rakı masasına. yemeğe dalınıp rakı unutulur. darılır, kincidir rakı. intikamını fena alır sonrasında. masadan kalkamaz hale getirir adamı.
rakı, kederi, hüznü sevmez. neşe ister. sinirli, üzgün, terkedilmişken içilmez. içmeye kalkana bir şamar da o vurur. fena döver. her yerde, herkesle içilmek istemez. adam seçer rakı. kıskançtır, bardağını paylaşamaz kimseyle. fazla suya, fazla buza ters tepki verir, üzer. nazlı sevgili gibidir, ilgi ister. ama fazla ilgiden de hoşlanmaz. bir ileri iki geri kıvamında olmalıdır ilişkiniz. bir yudum rakı iki lokma meze, üstüne gidilmesinden hoşlanmaz. soğuk iklim ister rakı. sıcak içeni kraliyet soytarısı yapar, tefe koyup oynatır.