rötar   

adana çık aradan

1. fransızca retard kelimesinden dilimize giren, gecikme anlamına gelen kelime.bunun uçak versiyonu insanı çileden çıkarır.'işlemlerinizin yapılabilmesi için iki saat önceden havaalanında olun' dedikten ve siz duyarlı bir vatandaş olup bu talimata uyduktan sonra iki saat daha beklemek çıldırmanıza sebebiyet verebilir. sonra 'keşke otobüsle gitseydim daha erken varırdım' isyanları arasında iki-üç turist görmek maksadıyla dışhatlar yolu gözükür insana.
    (eddarosa, 21.06.2005 23:49)

2. uçakla yolculuk edeceklerin kabusudur. özellikle güzelim tatil beldesinden eve dönüş sırasında rötar yaşanıyorsa, "ah şimdi kızgın kumlardan serin sulara atlardım* burada oturacağıma" diye insan üzülür durur.

ne yazık ki son günlerde istanbul atatürk havalimanındaki yoğunluk yüzünden tüm türkiyede uçaklar rötarlı kalkmakta. istanbuldan geç gelen uçaklar yüzünden diğer şehirlerdeki havalimanlarında da rötarlar olmakta. buna bir de atatürk havalimanına inmek için beklenen sıra eklendi mi, artık insanlar gerçekten otobüsle gitse daha çabuk evlerine ulaşacak hale geliyorlar.
    (ascella, 02.08.2005 00:17)
  3. olması durumunda havayoluna rörerö yapılmaması gereken olaydır. zira ne havayolu şirketi, ne pilotlar, ne de atc'ler gecikmeden hoşnuttur, havayolu şirketine ekonomik zarar verirken pilotlar evlerine daha geç gider, atc'ler ise daha çok risk alırlar. gecikmenin tek nedeni teknik*** nedenlerdir.
    (comatose, 02.02.2006 19:44)
  4. hızlı tren çalışmaları nedeniyle son günlerin demiryolu yolcularını çileden çıkaran durum.
    - abi tren vaktinde mi?
    - 1saat rötarı var.
    1 saat geçer
    - abi hala gelmedi
    - gelirken arızalanmış yarım saat sonra burda olur herhalde.
    40 dakka geçer
    - abi ben vazgeçtim ya gitmicem
    .......
    (üretim hatası, 27.07.2007 16:52)