sony'nin kendi mallıklarından dolayı bir türlü
ds'in başarısını yakalayamamış ve bu gidişle de yakalaması imkansız görünen;
türkiye'de de satışı yapılmakta olan
el konsolu.
sony el konsolu işinde o kadar çok mallık yaptı ki. bunları buraya sığdırmak olanaksız. yaptıkları en büyük mallığa değinmek gerekirse; ürettikleri el konsoluna,
ps2 oyunlarını çıkartmalarıydı. bu gerçekten de yaptıkları en büyük mallıktır sony'nin.
gelelim neden ps2 oyunlarını
psp'ye çıkarmanın mallık olduğuna. psp bir el konsoludur, ps2 ise bir ev konsoludur. psp'nin kullanım alanları farklıdır; ps2'nin kullanım alanları farklıdır. fakat ikisinin tek bir ortak yanı vardır; insana oyun oynatmak. pekala. bu aşamada, oyunların yapısı, ele alınası büyük bir faktör oluyor.
el konsolu alan bir adam, otobüste evinden işine giderken, açıp, bir saatliğine kendisini oyalayacak bir oyun oynamak ister. tıpkı pac-man gibi, ya da brain age gibi. bu adam, bu yüzden almıştır bu el konsolunu. öyle değil mi? bu tür oyunlar, tasarımları itibariyle el konsollarına uygun oyunlardır. çünkü kısa sürede kişiye fazlasıyla eğlence depolarlar, yine tasarımları gereği oyun sırasında kayıt noktaları daha kısa olur, böylece adam otobüsten el konsolu elinde değil, cebinde inebilir. demek ki neymiş? el konsollarının da kendilerine has bir oyun stili varmış.
bir ds'e bakalım, bir de psp'ye. ds'te gerçekten de bir el konsolunda olması gereken tonlarca oyun mevcut. bu konuda nintendo sektörde şu anda geçilemez pozisyonda. zaten adamların bildiği en iyi şey, basit grafiklerle, eğlenceli ve yaratıcı oyunlar yaratmak (
mario seks partisinde). bu yeteneğini nintendo, ds konusunda çok iyi kullandı.
wii'de ise adeta sıçtı. nintendo'nun burada düştüğü hata ise, wii'yi bir ev konsolu olarak görememesiydi. bunu da sony iyi yapıyor işte. yemeyelim haklarını adamların.
bir de psp'ye bakalım şimdi. ds'teki gibi renkli, kısa ve basit oyun bulmak adeta imkansız. ds'e 100 basan donanımı sayesinde ps1'den iyi grafikler sunabildiği için yapımcılar, ps2'ye çıkardıkları oyunların birçoğunu psp'ye de aktardı; bu büyük bir hata oldu işte. bu oyunlardan iki tanesi,
gta ve
killzone (ilk aklıma gelen bunlar oldu). her ikisi de psp'de oynanması gereken oyunlar gibi gözüküyor fakat ikisi de bir el konsoluna çıkması gereken en son oyunlardan. "abi ben bunları zaten ps2'de oynamıştım" diyor insan, haklı da. çünkü bu oyunlar ps2 ele alınarak tasarlanmış; psp'ye aktarıldıklarında ise adeta bok yoluna gitmiş oyunlar. en basitinden, her iki oyunun da
save olayı, ps2 mantığında tasarlanmış. "ulan biz el konsolunda iki dakika bir şey oynayalım diyoruz, sen bize
checkpoint bazlı save hizmeti sunuyorsun. manyak mısın?" diye sorarlar adama. soruyorlar da zaten.
el konsolu ile ev konsolu arasındaki ince farkı sony de yavaş yavaş fark etti. gelecek psp oyunlarını da buna göre tasarlayacaklar gibi görünüyor. fakat gerek
amerika'da, gerek
avrupa'da, gerekse de
japonya'da bok gibi satan ds'e nasıl dur diyecekler, bunu bilemiyorum. bana göre asla diyemeyecekler...