belki ilginizi çeker
  1. · klinik psikoloji
  2. · psikiyatri
  3. · joseph breuer
  4. · momma and the meaning of life
  5. · obsesif kompulsif
  6. · psikoterapötik
  7. · when nietzsche wept
  8. · sakin sakin konuşurken ansızın sinirlenen baba
  9. · psikanaliz
  10. · eski sevgiliyi unutmak
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  2. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  3. · thierry henry
  4. · yılmaz özdil
  5. · günün tek kelimelik özeti
  6. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  7. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  8. · ayıp olmaz mı
  9. · 25 mart 2006 galatasaray başkanlık seçimleri

psikoterapi  

1. bireylerin ruhsal sorunlarının çözümünü ve tedavisini amaçlayan tekniklerin genel adıdır…

grekçe; psukhe (ruh) ve therapeia (iyileştirme)’dan türemiştir…

psikoterapi gereksinimi her hastaya göre değişir… bazen yalnızca ilaçla tedavi yeterli olurken bazı hastalarda hem psikoterapi hem de ilaç kullanılabilir… bazen de tek başına psikoterapötik yöntemler kullanılır…

irvin yalom psikoterapi sahasının icadını "gift of therapy" kitabında (bölüm 75 - freud her zaman hatalı değildi) şöyle anlatır:

freud* psikoterapi sahasını tek başına icat etmekle kalmadı, bunu bir hamlede yaptı. 1895’te (joseph breuer’le yazdığı histeri üzerine çalışmalar’da) psikoterapi üzerine şaşırtıcı derecede önsezili ve sonraki yüzyıl boyunca ortaya çıkacak önemli gelişmelerin temsilcisi olan bir bölüm yazdı. o bölümde freud sahamızın temel noktalarını ortaya koydu: içgörünün, kendini derinlemesine araştırmanın ve ifade etmenin önemi; direncin, aktarımın, bastırılmış travmanın varlığı; rüyaların ve fantezilerin, rol yapmanın ve serbest çağrışımın kullanımı; semptomlar kadar karaktere ait sorunlarla da ilgilenme gereksinimi; güven veren terapötik bir ilişkinin mutlak zorunluluğu.
    (van den budenmayer, 04.09.2006 04:11)
  2. (bkz: @931779)
    (van den budenmayer, 25.09.2006 16:21)
  3. günümüzde çoğu psikiyatrist psikoterapiyle uğraşmayıp, hastayı ilaçla tedavi etmeyi tercih etmekte, bunun için hastanelerde yeterince zaman olmadığını söylemektedir.
    çoğu zaman es geçilen yöntemdir.
    (miçemez, 25.09.2006 16:35)
  4. (bkz: psikanaliz)
    (everestk, 25.09.2006 17:55)
  5. tam anlamıyla hakkını veren bir psikiyatr ile sonuç alınan tedavi yöntemi. karşınızda; yargılamadan dinleyen, sansürsüz konuşmanızı rica eden, sonunda zaten sansüre gerek duymayacak kadar yakın hissettiğiniz bir doktor bulursunuz.

doktordan öte görünür gözünüze. havadan sudan konuşuyormuş gibi anlatır ve yüreğinizin en kuytu köşelerine iner. "ruhunu kilitlemişsin" gibi bir sözle, kendinize getirir. yanından ayrıldığınızda, en az yarım gün çok daha iyi hissettirir kendinizi. "o durmadan konuşsun, ben hep dinlerim" adamıdır bazıları.
    (nasıl yazmışım ama süper di mi, 10.02.2009 00:44)
  6. seks yapacak adam bulamayıp bu güdüyü para karşılığı doyurmak neden kötü? e en azından karşılıklı ilgi alaka kaynaklı olmasını bekliyoruz.

psikoterapi sosyal fuhuş değil mi öyleyse. senkronize monologlar değil, diyalog kurabildiğimiz birileri bulamıyor da bu güdümüzü doyurmak için sosyal fuhuşa mı başvuruyoruz? "parası neyse veriyorum, karşılığında sistematik bir şekilde anlatmamı sağlayacaksın kendimi, ve alayacaksın beni!" borderline falan değilse herif, komik bir lüks.
    (manto, 22.04.2009 13:47 ~ 16:59)
  7. analitik terapi konusunda eğitim almış psikologlar veya psikiyatristler uygulayabilirler.
    iyi eğitim almış, klinik tecrübesi olan bir psikolog analitik terapiyi uygulayabilir.
    veya iyi eğitim almış bir psikiyatrist analitik terapiyi uygulayabilir.
    fakat; psikiyatri hastalıklarla uğraşır, dolayısıyla ruhsal bir hastalığın tedavisi psikoterapi olmayabilir. veya psikoterapi sınırlı bir alanda düşünülebilir.
    basit bir ilaç tedavisi hızlı bir iyileşmeyi sağlayabilir.
    benim karşılaştığım bazı vakalarda, insanlar direkt (birinci basamak tedavisi almak için ) psikologa gitme eğiliminde oluyorlar.
    ilk görüşmenin psikiyatristle yapılması ve eğer tıbbi veya ilaçla müdahale edilebilecek ruhsal bir rahatsızlığı yoksa, psikolog tarafından takip edilmeleri hata yapılma riskini azaltacaktır.
    (yüzbir dalmaçyalının yüzüncüsünün sahibesi, 22.04.2009 14:00)
  8. hayatlarında bir kere bile psikoterapiye gitmeyenlerin, psikoloji ile ilgili birazcık araştırma yapmayanların güzel güzel hakkında vaaz verdikleri olay. psikoloji bir bilimidir, bak ne diyorum bilim. psikoterapiye gitmiş, bunu tecrübeyle yaşamış biri olarak şunu söyleyim ki öle arkadaşına anlatır gibi olmuyor bu işler. terapinin bir sistematiği, bir matematiği var. sanıldığı gibi sıvazla omuzunu al paranı değil bu iş.
    (ipso facto, 22.04.2009 14:11 ~ 21.05.2009 05:28)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil