belki ilginizi çeker
  1. · psikolog
  2. · klinik psikoloji
  3. · deneysel psikoloji
  4. · araba psikolojisi
  5. · endüstri ve örgüt psikolojisi
  6. · psikoloji ile psikiyatri arasındaki farklar
  7. · adli psikoloji
  8. · sosyal psikoloji
  9. · felsefe mezunu ne iş yapar
  10. · herkesin sorunlarını dinleyen anaç tipli kız
gündem
  1. · ugg düşmanı ezik kızlar
  2. · günün tek şarkılık özeti
  3. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  4. · sözlük yazarlarının itirafları
  5. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  6. · ugg
  7. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  8. · pertevniyal üniversitesi
  9. · versailles

psikoloji  

1. insanın ruhsal hali, karakterinin yönelmesi, duygularının bütünüdür.
    ayrıca tüm bu özellikleri inceleyen bilim dalı.

kanımca, her insanın psikoloji eğitimi alması şarttır. mutlaka ilgilenilmesi gerekir. insanı, mahkeme duvarından ayıran özelliğidir.
    (hell guardian, 13.06.2004 16:02)
  2. hayvanların davranışlarını da inceleyen bilim dalıdır.
    (l3, 08.10.2004 02:31)
  3. bu bölüme giriş amacınız nedir?diye sorulan sorular karşısında ısrarla ''klinik''cevabının verildiği,psikoloji okuyorum dediğinizde ''aa deli doktoru mu olacaksın(!)''cevaplarıyla sık sık karşılaştığınız ,daha 1.sınıf olmanıza rağmen psikolojik bir vaka ile karşılaşıldığında ''sen bilirsin ne bunun derdi''gibi sorularla boğulduğunuz,4 yılda bitmesini umduğum bölüm...
    (eddarosa, 02.03.2005 20:43)
  4. bi nevi ruh, iç dünya.. insanların birbirlerinden ayrılmasını sağlayan tepkiler bütünü... kişinin kimseye ifade etmeyi tam olarak beceremeyeceği, ölene dek kendisine ait, gizli, tamamiyle anlaşılamayacak, emin olunamayacak tek sırrı...
    (cheetosyiyenpenguen, 08.10.2005 12:41)
  5. psikolojiye dair ilk izler başta aristo olmak üzere eski yunan filozoflarının yaşamın doğasına dair bıraktıkları yazılara dayanıyor.
    aristo'nun psiko kavramıyla hayatın özüne gönderme yapmasından sonra terim yunanca'ya zihin anlamında kazandırılıyor. psikoloji kavramı ise, "psiko" terimiyle, yunanca'da bilim anlamına gelen "loji" teriminin birleşimiyle ortaya çıkıyor. yani zihin bilim.
    bugün ise, psikoloji davranış ve zihinsel işleyişlerin bilimi olarak tanımlanıyor.
    (whisper, 02.06.2006 00:23 ~ 00:23)
  6. (bkz: psikolog)

ayrıca

(bkz: klinik psikoloji)

(bkz: endüstri ve örgüt psikolojisi)

(bkz: sosyal psikoloji)

(bkz: adli psikoloji)

(bkz: deneysel psikoloji)
    (van den budenmayer, 02.06.2006 01:17 ~ 01:18)
  7. kelime, psycho (tinsel yapı) ve logy (bilim) sözcüklerinin birleşimiyle oluşturulmuştur. insan davranışlarının temel nedenlerini bulmaya çalışan bilim dalıdır. diğer bilimlere göre yenidir. 19. yy'a kadar felsefenin içinde ele alınmıştır. bilimsel anlayışa uygun ilk psikoloji çalışmalarını almanya'da , 1879 yılında wilhem wundt'un başlatmasıyla felsefeden ayrılmıştır.
    (ichgeheindaskino, 17.05.2007 16:57)
  8. bünyemde bir türlü düzgün duramayan bozuk bir olgu.
    (portakalda vitamin, 20.09.2007 01:35)
  9. deli gibi okumak istediğim ve bu alanda akademik kariyer yapmak istediğim bölüm.
    (idealar magarasi, 21.09.2007 23:09)
  10. bu bölümde okuyan öğrencinin en cok karşılaşacağı soru;
    psikologla psikiatrist arasinda ki fark nedir?
    bir zaman sonra boynunuza tabela takıp dolaşmaya karar verirsiniz
    (zamansiz, 29.09.2007 23:13)
  11. kelime anlamı ruh bilim, psikolojinin bilim tarafından kanıtlanmamış ilginç araştırmalarına ithafen adı değiştirilmemiştir.
    pozitif deneysel bir bilim olarak, deneylerle insan ve hayvan davranışlarını açıklamaya çalışır. bilim olarak kabulü henüz geçen yüzyılda olmasına rağmen büyük başarılar kaydetmiştir. fizyolojik ve sosyal güdüler, zeka, kişilik, akıl hastalıkları, düşünme, rüyalar, bilinçaltı vb.kavramlar neredeyse tamamen aydınlatılmıştır. hayatın her alanında bu bulgulardan yararlanılmaktadır.
    gelişmiş ülkelerde bireysel ve grup terapileri ile rahatlamak ve doğru davranışı kestirebilmek için hemen herkesin psikoloğu vardır.
    (çekirdekailem, 23.12.2007 16:37 ~ 01.01.2008 14:45)
  12. bazı insanların bir bilim olduğunu ısrarla anlamak istemedikleri bilim dalı. onlara göre bir dalın bilim olabilmesi için ya deney tüpleri ya da mikroskop kullanması gerekiyor tabi.
    (diesel, 26.07.2008 21:58)
  13. adını duyduğumda psikolojimi bozan kelimedir.
    (efilzade asrın idrakine anlatmalıyız, 26.07.2008 23:52)
  14. kendi bölümümü bırakıp psikoloji okumamı söyleyen alt benliğim ve bana "bunu ailen duysa ne der ..... ..... " tarzı küfürler eden üst benliğim arasındaki çatışmanın sebebi olan bölümdür.
    (sietesismo, 03.01.2009 02:00)
  15. bozulması depresyonu tetikler..dikkat edin!
    (zeus, 21.01.2009 09:24)
  16. çok garip bir şey bu ya. annemin sigarayı bırak diye diretmesinden sonra bende acaip değişiklikler olmaya başladı. annem sigarayı bırak oda dumanaltı olmuş dedi bir keresinde. ben de bırakırsam kilo alırım dedim(ne derece doğru bilmiyorum ama kimi görsem sigarayı bırakan kilo almış) bahanen de hazır dedi. kafama iki şaplak indirdi. o günden sonra acaip sigaraya bağımlı olmaya başladım. ekonomik gücüm elverse günde 3 paket içeceğim. neden? içmediğim zaman karnım acıkıyor ya da ben öyle hissediyorum. yememek için de sarılıyorum sigaraya 1 saat önce aldığım paketten 5 tane sigarayı içmişim. yani her 15 dakikada bir, bir sigara yakıyorum. 5 dakikada içiyorum desek 10 dakikalık periyodlarla elim sigaraya uzanıyor.
    (bkz: noluyo lan bana)
    (aglayankekinvekankalarınınkankası, 05.04.2009 17:49)
  17. öss 2009'da sosyal2 testinde sorulacak olan. şöyle birşey var ki psikoloji çözen öğrenci pdrveya psikoloji bölümünü tercih edemiyorken, psikoloji çözmeyen öğrenciler bu bölümü tercih edebilecekler. güzel türkiyemin güzel eğitim sistemi!
    (amudakalkıpelçırpankaplumbağa, 18.04.2009 18:13)
  18. ipnenin teki bi bilim dalıdır. insan şöyle duygu denizinde yüzecek olur:

- ah ulen çok özledim seni hümeyra, hasretinden öldüm bittim moduna girer,

bu hazırcevap ipne de anında:

+ cinsel gereksinimlerin yoğun olduğu dönemlerde sevgili hasreti ayyuka çıkar,

diye yorumu yapıştırır. insanın emdiği sütü burnundan getirir.

+ "emilen sütün burundan gelmesi" deyiminin aklınıza düşmesi, anne sütünden erken kesildiğinizin göstergesidir.

- ipne!!
    (maxistrable, 23.05.2009 16:27)
  19. zırt pırt bozulan zamazingo.durduğu gibi durmuyor bir türlü.yok havaların durumuna göre bozulur,yok aşık olursun bozulur,yok terkedilirsin bozulur,okul uzar bozulur,ülke sorunlarını takarsın bozulur,aşık olduğun ama seni terkeden sevgili seni arar bozulur,ona bozulur,buna bozulur.çok orospu bir şeydir.hayır yani insanı tasarlayıp seri üretime sunan mühendis koymuş psikoloji denen bu parçayı bünyeye ama olmuyor ki yani.günümüzde bir çok firma,meydana getirdiği ürünlerin her parçasına tek tek garanti verirken,bizim parçalarımızdaki bu garantisizlik üzüyor insanı.insana öyle bir psikoloji koyulsaydı ki altmış yıl garantili olsaydı mesela.çok hoş olurdu bence.

gel gelelim,psikoloji parçamıza garanti koymayan bu mühendis,bir de akıl denen parça koymuş bize.psikolojimizi onunla yönetebiliriz belki.yani bozulmamasını aklımızı iyi kullanarak sağlayabiliriz.kendimizi akılla iyi yönetirsek iyi psikoloji elde edebiliriz.allahtan onu düşünmüş yani bizi yapan.yoksa halimiz yamandı yaman.

not:bu giriyi psikolojim bozukken yazdım.biraz tuhaf bir yaklaşımda bulunmuş olabilirim.şu anda kendimi uçamayan bir kertenkele gibi hissediyorum.
    (akussaral, 09.06.2009 22:29)
  20. genelde psikoloji biliminin, özelde ise anglo-amerikan psikolojisinin sıkıntılı bir yanı, birey odaklı olmasıdır. sanki birey verili bir toplumun üyesi değilmiş, içinde bulunduğu tarihsel ve toplumsal bağlam tarafından koşullandırılmıyormuş gibi. birçok metinde, rehabilitasyonun amacının, bireyi topluma kazandırmak, bireyin topluma uyum sağlamasına rehberlik etmek olduğu yazar ki sözcük ne kadar da uygundur bu tanıma... bu durumda "uyum sağlanacak" toplum peşinen sağlıklı, birey ise arızalı olarak ele alınıyor. verili toplumsal yapıda bir arıza olamaz mı peki?

psikoloji bir de -özellikle kadın okurlar tarafından- salt karakter çözümlemesi cihetiyle ele alındığından, bir nevi "daha ciddi" ya da "bilimsel" astroloji olarak telakki ediliyor. öyle ya, astroloji kitapları artık kişisel gelişim ve popüler psikoloji kitaplarıyla ikame edilir oldu.

tertip ve düzen aşığıysanız, simetri hastası; evcilseniz, agorafobi sahibi; tatile gitmeden önce sigortaları, tüpün dedantörünü vs. kapatmış mıyım diye kontrol ediyorsanız, obsesif kompulsifsiniz. herhangi bir psikoloji sözlüğüne şöyle bir göz atın... ne hastalıklarınız varmış görün...

biraz mübalağa ettiğimin farkındayım elbette; fakat psikoloji okudukça bu bilim dalının bilim olmaklığından kuşku duyar oldum. söz konusu bilim henüz emekleme döneminde.
    (katip, 02.08.2009 05:52 ~ 03.08.2009 19:49)
  21. (bkz: araba psikolojisi)
    (recai pengül, 02.08.2009 11:17)
  22. insan ve hayvan davranışlarıyla ve bu canlıların bilişsel süreçleriyle ilgilenen; biyolojiden sosyolojiye kadar uzanan oldukça geniş kapsamlı bir bilim alandır. geçmişi çok da eskiye dayanmayan bu bilim alanı, varlığını kısa sürede kabul ettirmiş ve önemini ortaya koyabilmiştir.

ayrıca psikoloji ile psikiyatri birbirinden farklı alanlardır; karıştırılmamalıdır.

(bkz: psikoloji ile psikiyatri arasındaki farklar)
    (eudaimonist, 10.09.2009 00:53)
  23. bir metin arolat şarkısı. abartıyor ve sözlerini de paylaşıyorum.

ben seni fazla abartmışım ama
    doğru yerden bakamamışım
    karşıma geçip durmaya hala
    yüzün varmış tanımamışım

kapım kapalı, çalma zilimi
    evde yokuz dedim duymuyor musun
    başka kollarda mesut ol
    bende bittin görmüyor musun?

o deli gibi seven bendim evet
    ama takvime bakarsan tarih değişti
    senin bozup gittiğin günlerden beri güzelim
    psikolojim hızla değişti

(bkz: arolat forever)
    (fade out, 01.10.2009 23:24)
  24. zaman zaman alt üst olmaktan hoşlanan, bununla yetinmeyip elde pötürcükler, dirsekte kaşıntılara sebebiyet veren ruhani mekanizma.
    (drummerlizard, 01.10.2009 23:34)
  25. istanbul üniversitesi' nde okuyan bir arkadaşımın öğrenci kimliğinde 'pisikoloji' olarak yazıldığını gördüğümde şok olduğum bölümdür.
    hala öyle mi, yoksa değiştirdiler mi o hatayı bilmiyorum ama istanbul üniverstesi bunu yapıyorsa diğer üniversiteler ne yapmaz diyorum ve esefle kınadığımı ve hatta laflar bile hazırladığımı ama söylemeyeceğimi belirtip 'evet'e basıyorum. evet!
    (not yet, 01.10.2009 23:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil