psıhalıve  

adana çık aradan

1. kabardey lehçesinde "psıhalıve", diğer adige ve abazalar'da "haluj" şeklinde adlandırılan çerkes yemeği.

tarifi kısaca şöyledir efendim:

kişi sayısına göre miktarı siz ayarlayınız diye başlıyorum. un, az biraz su ve yeteri kadar tuzla yoğrulur. biraz sertçe bir hamur elde edilince, hamur dinlenmeye bırakılır. o dinlenene kadar patatesler suda haşlanır ve püre haline getirilir. küçük küçük kıyılmış soğan çok az bir yağda kavrulur. içine patates katılır. kırmızı toz biber, tuz, reyhan (bazıları fesleğen de diyormuş; bir tek uzunyayla adigeleri bu otu patatese katar, bu da ilginçtir.), isteğe göre az karabiber (düzce tarafında yapılan psıhalıve/ haluj'ün patatesine domates, biber, salça da katılıyor. ya da genelleme yapmayalım, bizim arkadaş katıyor diyeyim ben) katıp biraz daha kavurduktan sonra ocaktan alınır.

(benim gibi soğan sevmez biri iseniz sadece yağda baharatlarla birlikte patatesi kavurabilirsiniz.)

sonra hamur, çok da ince olmayacak şekilde açılır. kare kare kesilir (kare yerine yuvarlak şekiller de yapılabilir; ağzı büyükçe bir bardakla hamurdan yuvarlak parçalar kesilebilir ve patates bu parçaların içine konabilir. bu da daha ziyade düzce taraflarında yapılan psıhalıveye örnektir.) ve her bir parçanın içine az bir patates konarak parçalar üçgen haline gelecek şekilde kapatılır. böyle böyle tüm psıhalıveler yapılıp bitirilince, büyükçe bir tencerede kaynamakta olan suya (suya da biraz tuz atmalı unutmadan) atılırlar ve suyun üzerine çıkacak olan beyaz köpük bitene kadar haşlanırlar. beyaz köpük bitince ocaktan alınan psıhalıvelerin suyu süzülür. üzerine kırmızı toz biber atılmış kızgın yağ (tereyağı olabilir bu; çok da iyi olur hatta) gezdirilir. servise hazırdır artık.

püf noktaları:

1. hamur mümkün olduğunca katı olmalı.

2. haşlama esnasında çok fazla karıştırmamalı; dağılabilir.

3. haşlama tenceresi çok küçük olmamalı; lapalaşır.

4. ocaktan alıp süzerken bir de soğuk suyun altına tutarsanız psıhalıvelerinizi dirileşir ve görüntü açısından daha iştah açıcı bir sonuca ulaşırsınız.

5. kırmızı toz biberi yağın içinde yakmayın ve psıhalıvenin üstüne mümkünse biber dibe çöktükten sonra yağı dökün; estetik açıdan daha güzel görünür.

hatıqueyler, üzerine salçalı ve sarımsaklı sos gezdirirler. ben pek tavsiye etmem ama alternatif olarak söylüyorum. bir de sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapılırsa, daha güzel de olur psıhalıve. ama sosu asla üzerine dökmeyin. dileyen tabağına alsın. lütfen.

(bkz: olsa da yesek)
    (meramise, 13.06.2008 12:39 ~ 31.10.2009 15:46)