öncelikle türkçe yazılım geliştirmek için tasarlanmış olan herhangi bir programlama dili ile (zannedildiği gibi ingilizce tanımlayıcıların ve programlama terimlerinin türkçeye çevrilmesiyle değil; sözdizimi, satırlar soldan sağa okunduğunda türkçe dilbilgisine uygun tümceler oluşturacak şekilde tasarlanmış olacağından) ana dili
türkçe olan insanlar için mevcut halinden çok daha anlaşılır kodlar yazılabilir.
basit bir örnek verecek olursak;
//atıyorum
eğer (hede) ozaman{
hödö();
}
yok olmadı eğer (hedede) madem öyle{
hödödö();
}
tutturamadıysan{
hebele();
}
...
şeklinde bir kod değil
//atıyorum
(hede) ise
{
hödö();
}
yoksa (hedede) ise
{
hödödö();
}
...
gibi, belki de daha güzel anahtar sözcüklere sahip olan, soldan sağa okunduğunda gerçekten anlamlı türkçe tümceler haline gelen kodlar yazılabilir.
bu kodları mevcut mimariye uyumlu hale getirmek de zannedildiği kadar zor değildir. ingilizce dâhil herhangi bir dildeki bir programlama dilini mimariye uyumlu hale getirmekle türkçe bir programlama dilini mimariye uyumlu hale getirmek arasında zorluk açısından bir fark yoktur. olsa olsa, ingilice tümce yapısına göre ayıklamayı yapacak hazır bir program kullanmak yerine türkçe tümce yapısına göre ayıklama yapacak bir program yazılması gerekebilir; buna da "yapılamaz" diyen adam "bilgisayardan anlamıyor"dur. türkçe programlama dili geliştirme işine soyunmuş kimsenin çekineceği bir iş değildir. başarımı
* da yerlerde sürünmez, ingilizce dâhil herhangi bir dilde yazılım geliştirmek için tasarlanmış olan programlama dilinin başarımı ile aynı etkenlerle belirlenir.
tabii ki derleyici tasarımıyla ilgilenmemiş bünyelerin bunu kolaylıkla idrak etmeleri beklenmez, ama "yüksek seviye programlama dillerini kullanabiliyorum" diye kendini bilgisayarın piri ilan etmeden önce kullandığı programlama dilindeki sözcüklerin bilgisayar tarafından nasıl ayıklanıp yorumlandığını (teknik olarak konuşursak; derleme işleminin safhalarının nasıl işlediğini) incelemeleri ve ona göre mantık çerçevesi dâhilinde yapıcı yaklaşım sergilemeleri beklenebilir.
not 1: t dilini incelemedim. bir bilgisayar mühendisi olarak konuyla ilgili fikir yürüttüm, o kadar.
not 2: daha dünya bilgisayarı (kompüter) yeni duymaya başlamışken bir (burda sıfat var)(bikaç tane sıfat var) yüzünden türkiye'de bilişimin tamamen türkçe olarak yerleşmesinin ve belki de bugün türkçenin bilişimde önderliği ingilizce ile paylaşıyor olabilmesinin eşiğinden dönüldüğünü bilmeyenler yanıt vermek için kendilerini paralamasınlar, yazık olur.
not 3: okunaklı/anlaşılır kod örneği olarak yazdıklarımla dalga geçmek için kimilerinin parmaklarının kaşındığını biliyorum
*, o yüzden bu ayarı şimdiden vereyim ki kursaklarında kalsın;
böyle bir çalışmanın ciddiyeti
tdk ve
aydın köksal gibi kaynaklardan yoğun olarak faydalanılmasını gerektirdiğinden, bu programlama dili için benim naçizane kelime dağarcığımda gecenin iki buçuğunda uçuşan sözcüklerden ve cümlelerden çok daha güzel/yerinde/anlamlı anahtar kelimeler ve terimler üretilecek ve kullanılacak olup, ortaya çıkacak olan programlama dilinin kimilerine "türkçe yetersiz, hele bilgisayar alanında bi boka yaramaz" derken ağızlarından saçılan salyaları yalattıracağından
* zerre kadar kuşkum yoktur.
*