adı üstünde ondan olması istenen ve beklenen tek şeyin profesyonellik olduğu futbolcudur.profesyonellik derken kasıt insan gibi insan olmak, futbol oynamayı kan davası olarak görmemek, düşene bir tekmede sen vur mantalitesini benimsememek gibi şeylerdir.profesyonel futbolcu ne yazıkki ülkemiz futbol camiasında görmeye en çok hasret kaldığımız ve soyu tükenmiş olan futbolcu tipidir.
profosyonel sporcular da işçi statüsünde sayılmaktadır(hatta sendikalaşmaları bile tartışılmaktadır). sadece onlara iş hukuku değil bağlı oldukları federasyonun yönetmelikleri uygulanmaktadır.
türkiye futbol federasyonu'nun yaptığı tanıma göre; bir kulüple yazılı sözlesme yapmıs olan ve kendisine futbol faaliyetleri kapsamında yaptığı
harcamalardan daha fazla miktarda ödeme yapılan futbolcudur.
yurt dışından geldiğinde ibretlik olur bu futbolcu. adam ne kavgada ne gürültüde ne tartışmada. maçını yapar, golünü atar, asistini yapar yada savunmasını toparlar evine gider, uyur antrenmanına gelir. "vay be adama bak deriz". türkiyede ben profesyonel futbolcuyum dediğin anda keza bunun türk olması önemlidir, "ben bir puştum, her an satabilirim" anlamına getitirirler. 10 yıldır çalıştığınız yerde çalışıp 2 milyara çalışıyorken, rakip firmaya gidip kim 4 milyar almaz ki?