belki ilginizi çeker
  1. · pes
  2. · abi bu kol bozuk reloaded
  3. · calculus 2 ye son gece çalışmaya başlayan mal
  4. · response
  5. · pes te mutlak gol pozisyonu kaçırmış oyuncu bakışı
  6. · kaybedenlerin sözleri
  7. · thierry henry nin barcelona ya transfer olması
  8. · johan jansen
  9. · hasan mustan
  10. · sınavdan 99 bekleyen öğrenci
gündem
  1. · itü sözlük
  2. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  3. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  4. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  5. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  6. · annenin gençlik fotoğrafları
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · cepten kalbe en güzel aşk mesajları
  9. · pal media

pro evolution soccer  

1. (bkz. pes)
    (lethe, 15.06.2004 14:34)
  2. takım isimlerini araştırma gereği dahi duymadan işkembe-i kübradan attıkları, oyunculardan ise isim hakkı alamadıkları için van nistelroyadlı futbolcuyu von mistelraum yapmış, fakat bir klasik olmaya aday bir futbol oyunu.
    (elvishking, 15.06.2004 21:09 ~ 28.07.2004 00:29)
  3. winning eleven adlı oyunun avrupa piyasasında çıkabilmesi için üretilmiş daha doğrusu isim değiştirmiş hali
    (mavio, 21.11.2004 14:22)
  4. gittikçe süperleşen bir oyun. fakat oyuncular halen robot gibi. insansı tavırlardan yoksunlar. onun dışında tek eksiği lisans sorunu fakat patchlerle halledilebiliyor.
    (gitaristkaptan, 02.04.2007 01:05)
  5. yaklaşık 7 yıldır oynadığım konami harikası konsol oyunu..konsol oyunu diyorum çünkü bilgisayarda oynanan versiyonları (emülatör vs. ile) bulunsa da konsolda oynanırken verdiği keyif başkadır...pro evolution soccer'ı (yani ilk versiyonu) senelerce oynadıktan sonra ps2 ye aldığım pes 6 yla bir devrim yapmıştır...pes 6 bir futbol oyununun gelebileceği son noktadır...sahalarda görebileceğiniz hemen hemen tüm hareketler oyunun içinde mevcuttur...oyun müzikleri oldukça vasat midilerden oluşmaktadır...eğer pes 7 de iyi gruplarla anlaşılır ve güzel müzikler ile zenginleştirilir, grafiklerde biraz daha dikkat edilirse pes 7 manyağı olmam an meselesi olacaktır...
    (joker, 25.04.2007 20:49 ~ 20:49)
  6. fifa serisinin katili muhteşem futbol oyunu
    (would you erase me, 25.04.2007 21:41)
  7. bir zamanların efsane oyunu olan swos* tan sonra, gelecek nesillerin, hologramlı futbol oyununu oynarken birbirine efsane olarak anlatacakları, gelmiş geçmiş en iyi futbol oyunlarından biri.
    (mahone, 22.06.2007 16:46)
  8. abimin işte futbol oyunu böyle olur dediği başına oturduğu zaman dibi yanmış kek gibi yapışıp kaldığı bir çeşit futbol oyunu.
    (somekindasum, 22.06.2007 17:12)
  9. senelerdir düşündüğüm halde nasıl olup da fifa serisinin pabucunu dama atacak kadar beğenildiğini anlamadığım futbol oyunu serisi..

efenim karşılaştırmak gerekirse fifa hiçbir zaman pesle karşılaştırılamayacak kadar güzel bir oyundur.. bu kanıya nereden vardığımı sorarsanız hemen anlatmaya başlayayım hatta bir comparing olayına girelim:

grafik:

grafik konusu senelerdir konaminin beceremediği bir olay.. şimdi şöyle bir pes4'ün grafiklerine bakıyorum bir de pes6'nın.. hatta biraz daha abartıp çıkacak olan pes'e bakıyorum.. bir fark yok fazla.. şöyle animasyonlarda biraz bir değişiklik var.. sonrası kocaman bir sıfır.. grafiklere 10 üzerinden 5 ancak verebiliyorum..

fifa'ya gelince.. grafiklerinin ahım şahım olduğunu pek söyleyebilecek değilim amma velakin pes'ten kat kat üstün olduğu su götürmez bir gerçek.. son zamanlarda fifada da fazla bir değişiklik olduğu yok açıkçası.. ama ben bunu directx10'a geçişin biraz uzun süreceğine bağlıyorum.. bu sene değil önüümüzdeki sene inanılmaz grafiklerde bir fifa oynayacağımıza inanıyorum.. grafikler 8/10

ses:

konaminin eksiklerinden biri daha.. ben bir maçta bu oyunun sahip olduğu spiker kadar ruhsuz maç anlatabilecek biri daha hayatımda görmedim duymadım. bir de bunun yanında bir yorumcu amcamız var ki düşman başına.. arada sırada rıdvan dilmen'in gol olur sesi gibi kısık sesle birşeyle söylüyor ve pek bir olayı da yok açıkçası.. müzikler de para etmez.. sokaktan bir gitarist bulup "haçariri hoçahor çalıvera" yani sen çal birşeyler kafana göre biz de onu oyuna koyalım diyorlar heralde her sene.. anlamakta zorlanıyoruz.. 4/10

fifada ise olay tamamen tersine dönüyor.. oyun dünyasının heralde soundtracki üzerinde daha fazla düşünülen bir oyun daha yoktur.. yoruma fazla gerek yok.. spiker ve taraftar sesleri de muhteşem.. atmosfere girmenizi sağlıyor kolaylıkla.. 10/10

oynanabilirlik:

konami burda olayı alıp götürüyor valla ne diyelim.. adamlar o kadar gerçekçi bir top fiziği yapmışlar ki gerçek top oynadığınız hissine kapılıyoruz açıkçası.. muhteşem diyebiliriz.. amaaaaa gel gelelim bu topun oyuncu ayağında durması o kadar da güzel değil.. fifa'yı nasıl topu oyuncunun ayağına yapışık tutmakla suçluyorsak peste de bunun tam tersi geçerli.. rakip futbulcu topa sahip olanın yanından şöyle sesli bir osursa oyuncu devriliyor topu da kaybediyoruz haliyle.. ama bunu görmezden gelebiliriz 10/10

fifa'da son senelerde gözle görülür bir gelişme var.. 2005'ten beri yavaş yavaş düzelmeye başladılar gibi bu konuda ama asıl düzelme bombasını fifa2007 ile yaptılar.. top her ne kadar hala biraz balonluk taşısa bile gayet güzel bir düzelme var.. 6/10

konusuz:

burada da şöyle bir konuya koyamayacağımız konuları ele almak istiyorum. pes de her zaman en çok hoşuma giden şeyler statların zeminleridir. insanda gerçek çim hissi uyandırıyor.. çok güzeller.. fifa'da da çimler güzel ama texture'ların birleşme noktalırnadki çizgiler inanılmaz derecede rahatsız edici.. statın ortasında kocaman bir çizgi var.. çok kötü.. sonra çizgilerin ortasında beyaz bir çizgi var güzel gözükmüyor açıkçası..

hakem konusuna gelince pes berbat tek kelime ile..

fifa gayet düzgün bu konuda.. bazı hatalar olmasına rağmen kabul edilebilir düzeydeler..

yani uzun lafın kısası oyunseverlerden haketmediği derecede çok ilgi gören bir oyundur pes..
    (sağ gösterip sağ vuran şaşkın boksör, 19.07.2007 18:53 ~ 30.07.2007 13:19)
  10. fifa her daim havalı, şık giyimli, (tabiri caizse) ortamın parlak çocuğu iken; pes saçı sakalı birbirine karışmış, çarşamba pazarından giyinen amma velakin iş halı saha maçına gelince yırtık ayakkabısıyla bizim havalı çocuğun eline ayağına veren bir abimizdir. severiz kendisini.

ek: pes 2008 sürümüyle süslenip püslenip ediz hun'un ağzının suyunu akıtan türkan şoray kıvamına gelmiştir. vatana millete hayırlı uğurlu olsun.
    (aksamustune dogru kis vakti, 23.09.2007 14:49 ~ 03.11.2007 00:03)
  11. bir bağımlılık. bir hastalık. ders çalışma engelleyici. anne babadan azar işitme sebebi. en gerçekçi. öss' den düşük not alma sebebi. parmakların su toplama nedeni. hayatın tadı. zaman geçirici. dünya üzerine gelmiş geçmiş en güzel futbol oyunu( 2008 versiyonu için). sadece futbol anlamında değil belki en güzel oyun.
    (korn, 07.12.2007 21:48)
  12. oynanabilirlik açısından mükemmel bir futbol oyunu..

(bkz: http://www.youtube.com/...)
    (hansvoralberg, 15.12.2007 23:33)
  13. oynadığım tüm sürümlerinde inter adında bi bug içeren oyundur.tabi adriano'yu da unutmamak gerek
    (shotcrete, 07.09.2008 18:18)
  14. yılların verdiği tecrübeyle rakipsiz olmaya doğru hızla ilerlediğim oyun.zira benle oynamadan önce sakinleştirici almak rakiplerim için kaçınılmaz olmaya başladı yoksa sinirden deliriyorlar.ama tabi böyle saçma şeylerle övünmemek lazım, keşke pesten hiç anlamasaydım da hayatın herhangi işe yarayacak bi yönünde bu kadar rakipsiz olsaydım.
    (dynamite, 17.10.2008 11:36 ~ 23:57)
  15. öncelikle en son pes 2008'i oynadım. onu da arkadaşla oynamıştım. bilgisayara karşı oynamadım ama. totalde bakarsak, ps1'de pro evlotion soccer, winnng eleven serileri, pes 5 ve pes 6 oynadım. bu yazacaklarım tek bir versiyona özgü özellikler değil:

-bu oyunda rakip takımın her oyuncusu müthiş çalımcı. hepsi messi anasını satiyim. defanstaki adamlar bile çalıma gidiyor.

-rakip sürekli ama sürekli havadan arapası atıyor. acayip sinir bozucu bir durum. sanki hepsi zidane mübarek. passing'i çok düşük olan bir adam bile hoop defans arkasına bırakıveriyor topu.

-bilgisayar radar vasıtasıyla sahanın her tarafını görüyor. o yüzden de çok zor pas hatası yapıyor. (hani satranç bilgisayarlarına bütün olasılıkları yüklüyorlar ya onun gibi)

-bilgisayarın kafasında tek birşey var. hücum! halbu ki gerçekte hiç böyle değildir. dünyada hiçbir takım 90 dakika hücum yapamaz. arada dinlenir, oyunu soğutur, top çevirir, hazırlık pası yapar.

-bilgisayar sürekli hücum pres uyguluyor. bu da çok saçma. her takım presli oynamaz ki. örneğin italyan takımları geride bekler.
    (migelo, 03.05.2009 19:25)
  16. itü'de okuduğum dönemde 25 turnuvaya katılıp onlarca oynayanını görerek şöyle bir sonuç çıkarmamı sağlamış oyun: "yakarım, yıkarım" modunda takılan adamdan korkmayacaksın. kim ki bu oyundan bahsederken sessiz sakin taktiğini anlatıyor, böyle dikkat çekmeden "abi 4-2-4 deniyorum, sağlam oldu ya" falan diyor, bil ki o adam geri kalan herkesin götünden kan alacak. ki aldı da. biz birbirimizi yerken hepimize 5er 7şer sallayıp geçti, avea'nın 75'te düzenlediği turnuvalara 3 yıl ambargo koydu, lig tv istanbul çapında turnuva düzenledi onu kazandı, en son bir yurt dışına gönderdiler de anlatılanlara göre japonlar gazını almış, rahatladık. neyse, ne diyordum, atıp tutandan korkmamak lazım evet.
    (tiğtiğ, 18.07.2009 00:48)
  17. benim için artık tek adam seçeneği (rudolf doğrusunu söyledi sağ olsun) dışında oynanabilirliği kalmamış oyun.

yıllar pes'le birlikte geçerken gördüm ki hep aynı oyunu oynayıp duruyorum. yanıma oturup oynayan her 10 adamdan 9'u man utd, barca, inter, liverpool veya r. madrid'i seçerek başlıyor oyuna. maç başlıyor, oynadığımız sürümün en kısa yoldan gole ulaşılan yolu hangisiyse onu kullanıyor. eski sürümlerde bir dönem ara pası çılgınlığı vardı. santradan bile kontra atak yakalayabiliyordunuz. 2008'den sonra sürümlerdeyse havadan paslarla şov yapabiliyorsunuz. bir dönem ezici çoğunluk r. carlos'u forvete koyuyor, bir dönem adriano'yla orta sahadan gol atılıyor, eto'o, henry ya da messi falan şov üstüne şov yapılıyor. shevchenko vardı ben de seçiyordum milan'ı eskiden. süper mario'nun gizli yollarını bulmak gibi.

eskimeyen bir şey var tabii; kanattan eşek gibi koşup, çizgiye inip, ceza sahasına yönelmek. sonra pas çıkar veya şut at. bu sanıyorum en vazgeçilmez ve oyun zevkini de en öldürücü olanıydı. yanıma oturan kişinin muhabbeti olmasa sanki hep aynı kişiyle oynuyorum. hadi onu geçtim yıllardır bu pes'i oynarım sanki hep aynı maçı oynuyorum tadı vermeye başladı artık. geçen gün artık isyan bayrağını çektim ve resmen çıkışımı istedim konami'den. kovulmadığım için tazminat da yok. eleman almış topu kanattan yaldır yaldır koşturuyor. ben de son zamanlarda iyiden iyiye "lan inek gibi niye koşuyorum peşinden, adam gibi oynayın lan şu oyunu" derken son maçımda aklıma şu geldi "lan niye koşuyorsun ki? bırak" maç 10-2 sona erdi tabii. yıllardır pes söz konusu olunca hep seribaşıyken 10 gol yiyerek ortamdan uzaklaşmak ta varmış.

çoklu oyuncu olayı ise öğrendiğim kadarıyla konami'nin gelecek planları arasında. ps 3'üm olmadığından 2009'u bilgisayarda oynuyorum. 4 kişi giriyoruz oyuna. bir takım seçiyoruz ve hepimiz aynı takımda oynuyoruz. yalnız herkes yalnızca bir adam seçebiliyor. maçın başında tek tek adamlarımızı alıyoruz. örneğin son oyunda şampiyonlar ligi yaptık ve takımımız lyon'du. ben govou'yu aldım ve maç boyu yalnızca onu kontrol ettim. herkes forvet de olmuyor. eğer kanattan saldıran ya da ara pası veya uzaktan şutlarla gol arayan oyunculuktan biraz sıyrılırsanız pekala rosenborg gibi takımları seçebiliyor, çoklu oyunculu maçlarda dmf oynayabiliyorsunuz bile.

bir de teknik kararları makineye bırakıyoruz. örneğin oyuncu değişikliklerini makine kendi yapıyor. maçta ne zaman kenara alınacağınızı bilemiyorsunuz. stamina azalınca çıkartıyor sizi makine ancak her zaman da çıkmıyorsunuz. bazen sizin 4'lüden kimse çıkmayabiliyor. bazen yalnızca biriniz. bazen de bütün 3 değişiklik hakkını sizin gruptan kullanıyor. oyun içinde bilgisayar size komut veriyor. yapıp yapmamak size kalmış elbette.

rekabet olayı yardımlaşmaya dönmüş oluyor. golü ben atacağım diye kasmıyorsun. forvet alıp kaktırıp koşmuyorsun. orta sahada top çevirip oyun kurmak veya liberoda cesur yürek bir savunma yapmak müthiş keyifli. pes'in geleceğinde de bu çoklu oyuncu sistemi yatıyor gibi gözüküyor. online olarak 10 kişi bir takımda oynayabilecek. bir maçta tam 20 kişi oynayabilecek ve bunun verdiği haz bambaşka olur eminim. 4 kişi oynarken bile çalıma kaçıp topu kaptırdığınızda -ki çoğu zaman oyun dizilimini bozuyorsunuz çalıma kaçınca- acayip bir baskı hissediyorsunuz.
    (ne içersen iç su iç, 22.09.2009 14:21 ~ 14:38)
  18. kız arkadaşınıza yenildiğinizde nasıl oldu lan bu diyip seçtiğiniz takımlar arasındaki performans farkını bahane etmenize neden olan oyun. (bkz: arabistan - barcelona)gerçi üstüne bir de fenerbahçe - galatasaray maçı yapıp, artık acemi şansı mıdır nedir fenerim yenildiğinde çocuklaşmama neden olmuş oyundur. benden iyi mi oynuyor nedir? peh.. ardından nfs oynamak pek eğlencelidir.
    (nidasın kulakları, 04.11.2009 19:29)
  19. bu oyunu oynayıpta iddialı olmayanına rastlamadım.eskiden fifa versiyonlarından birini amatör mode yavas hızda oynamaya çalıştım sarmadı sonra bidaha bu tip oyunlara tıklamadım bile. futbolla ilgisi olmayan oynamaz diyebilirim. oynayanlar arkadaki seyirci seslerini, spikerin anlatımını bile sever...
    (husatin, 04.11.2009 19:51 ~ 19:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil