konami yaptığı açıklama ile futbol oyunu pro evolution soccer 2008'i duyurdu. ps3, xbox 360, pc, ps2, psp ve nds platformları için geliştirilen oyun, gelişmiş bir yapay zekaya sahip olacak (artık yapay zeka sizin oynayış tarzınıza göre size uyum sağlayacak ve çok gerçekci bir oynanış elde edilecek. konami bu yapay zekayı teamvision olarak adlandırıyor). oyunun pc, ps3 ve xbox 360 versiyonları yeni nesil grafik motoruna destek sağlayacak ve çok gerçekci grafiklere sahip olacak. 2007'nin sonbaharında piyasaya çıkacak oyun, konami'nin dediğine göre en iyi pes oyunu olacak.
artık zamanı gelmişti dedirten oyun. tahminimce oyun piyasasını alt üst edecek oyundur ayrıca. müthiş grafikler + harika yapay zeka* ile baş döndürecek gibi.
ben bu oyuna "pes 7" diyemiyorsam zevkini de alamam ki.pro evolution soccer'ın winning eleven'dan farkı da biraz buydu.pes diyorduk 5 diyorduk,pes diyorduk 6 diyorduk,her şey çok güzeldi.ama şimdi baksanıza;
-nereye abi?
-pes 2008 oynamaya...
yok yok.sevmedim ben,pes 7 demeye davet ediyorum herkesi.bakın ne güzel oluyor;
sendit.com'dan kargo dahil 18 pound'a sipariş verilebiliyor. oyunu online oynamak isteyenler bu fırsatı kaçırmamalı. 18 pounda türkiye'de oyunun kutusunu vermezler.
izlediğim videolara dayanarak süper bi oyun yaptıkları kanaatine vardığım ve çıkmasını 4 gözle beklediğim oyun.
duygusal not: düşünüyorum da konami bize bunu hep yapıyor. şöyle ki biz tam pes6 da uzmanlaşmışken, sabahlara kadar turnuvalar çevirmiş inanılmaz goller atmışken tam tadı yavaş yavaş kekremsi bi tad bırakırken ağızlarda yeni oyunu çıkarıyo konami. belki o tad ı unutup yeni bir tad almamız için belki de daha büyük visyonlarda daha gelişmiş taktiklerde oynamamız için yapıyo.
çıktığı zaman alıp almamak arasında kararsız kaldığım grafiklerin biraz hayvani olduğunu netten gördüğümüz yeni nesil pes. aldığımız takdirde bilgisayar başında sabahlamalarızın sayısı artacak pese kilitleyecek ve dünyayla ilişkimizi bir süreliğine kesmek zorunda kalacağız. turnuvalar birbirini izleyecek derken sınav zamanları geldiğinde aman siktir et sınavı falan nasıl olsa yaz okulunda geçeriz mantığına girecek ve yaz okulunda allah umuduna sınavlara gireceğz. almasam daha iyi gibi be.
yapılan açıklamaya göre pc demosu 24-26 eylül arasında pisayada olacakmış.screenshotlar ve trailerlardan görebildiğim kadarıyla grafiklerde epeyce düzelme var.hatta sanki bir miktar fifa havası var.yalnız tam bu noktada biraz moral bozucu bir durum ortaya çıkıyor.gelişen bu grafikler bilgisayarları biraz fazla zorlayacak.resmi olmayan bilgilere göre tavsiye edilen sistem gereksinimleri şöyle:
* windows xp
* pentium 4 3.0ghz /amd athlon 64 veya daha iyi
* 1gb ram
* 6.5gb boş yer
* 8x dvd-rom
* directx 9.0c uyumlu
* 256mb pixel shader 3,0 (atı x1600 veya nvidia 6800 gt/gs veya daha iyi)
* directx 9.0c uyumlu ses kartı
* directx 9.0c
* windows compatible usb gamepad
* 1280 x 720 ekran çözünürlüğü
demosu bugün çıkmış olan futbol simülasyonu.aşağıdaki adresten indirilebilir.
not: indirip oynadıktan sonra epeyce uzun bir yazı yazdıracak gibi duruyor internetten yaptığım araştırmalar sonucu.bakıp göreceğiz.bu arada demo 1.09 gb kadar.
demosunu indirip oynadığım oyun.kısa bir yorum yapmak gerekirse cık..olmamış. fifaya benzemiş.umarım tam sürüm hataları düzeltilmiş olarak önümüze gelir.
1.1 gb hayvanat demosuyla arzı endan etmiş lakin kesin net söyleyeyim olmamış. bunca yıllık pes winning oyuncusuyum ben böyle dangalaklık görmedim. ea sports götünü yırtıyor pese benzemek için bunlar tutup fifa ayarı oyun yapmışlar. umarım beni göt ederler yoksa pes6 ya kadro güncellemesi farz oldu.
demosunu oynamam ile birlikte hayal kırıklığına uğradığım oyun. klasik olacak ama "lan bu fifa olmuş!". adamlar saha üzerinde buz pateni yapar gibi koşuyor, ara pası veriyorsun ara pası ara pası değil lan sen hiç mahallede "sal abi aşağı!" lafı duymadın mı salıcan biraz önüne atıcan adamın, ayağına değil. sert orta denedik, normal orta denedik, bombeli orta denedik hepsi saçma sapan kaleciye gidiyor bir de tehlikeli gitiyor kaleci son anda çıkarıyor falan. ilk maçı türkiye-brazilya olarak "top player" zorluğunda yaparkene kral ile bir tane ekleştirdim, ikinci maçı brazilya-arjantin sambacılar mı tangocular mı maçı olarak düşündüm ve iki kaka, bir robinho, bir ronaldinho ile maçı 4-1 aldım ancak zanetti'nin uzaktan sert şutunu kalecinin hayrettin vari içeri doğru atmasını hayretler içinde izledim.
neyse ilk başta kombine ataklar denedim malum yemez arkadaşlar öle dandik goller, baktım olmuyor duvar pası yapıyorsun, kaçan adam sanki 100 metre koşucusu, havadan ara pası deniyorsun o da aynı ara pası gibi ayağa pas olarak gidiyor. kornerlerde savunma yaparken ceza sahası gösterilmiyor atış kullanılana kadar. zaten adamların tipi, saha hareketleri bir kıl belki ekran kartı artık dandik kalıyor ondandır diyecem ama pes6 oynuyoruz arkadaşların makinalarda low ayarlarda hiç böyle boktanlık görmüyoruz.
eğer bu oyunu adam gibi çıkarmazlar ise, yılık yumuk çıkarıp patchler ile bile adam olmayacak halde çıkarırlarsa tüh olsun onlara, yaparım kendi transferlerimi devam ederim pes6'ya diyecem rakip yok kardeşim.
menü zaten evlere şenlik tam fifa hiç pes/winning ruhu yok.
yarın ilk iş bir geri dönüş için mail atmak bu konami ekibine.
demosunu oynamama karşın hakkında yapılan cık olmamış gibisinden yorumlara katılamayacağım oyun. bu tarz yorumlar pes 6 için de yapılmıştı velakin alışınca tadından yenmiyor bu meretin. üstelik nihayetinde o dandik arayüzden kurtarmışlar bizi. içim ferahladı hakkaten. tüm bunların yanısıra tasarlanan bir futbolcuya kendi resmimizi ekleyebilmemiz de harika olmuş. bir tek senelerdir orta sahanın ortasında baraj kurduran bir zihniyet var. ondan da kurtulabildiysek on mumara olmuştur diyebilirim.
demosu itibarıyla tadından yenmeyen, gerçek futbol simülasyonu tadına iyice yaklaşmış zevk kumkuması oyun. konami bu sefer uzun zamandır eleştirilen oyananabilirlik iyi ama peki grafikler meselesini öyle bir çözmüş ki bu saatten sonra kimse bu oyunun grafiklerine laf atamaz. biz pesseverler için her ne kadar grafikler pek kafaya takılmasada gerek oyuncu yüzleri gerek formalar, gereksede rüzgarda dalgalanan çimlerle oyunun göz zevki inanılmaz artmış.
gelelim oynanabilirlik yada gavurların deyimiyle gameplay'e. inanılmaz artmış oynanbilirlik. futbolcular artık öyle arcade biçimde bir yandan depar atarken diğer yandan istedikleri yere pas atamıyorlar. gerçekde nasılsa o. vücut hareketleri ve fizik öyle gerçeğe yaklaşmış ki, oynarken hem zorlanıyor diğer yandan da inanılmaz zevk alıyorsunuz. gameplay için söylenebilecek tek şey muhteşem olduğu. öyle artık tek futbolcuyla soldan yardırıp orta ve kafa gol combosu bile çok zorlaşmış. hemen alıyorlar topu. benimde eleştirdiğim bir nokta olan topun ayağa yapışması ise kalkmış. lisans meselesine gelince bu sene birçok türk kulübüyle anlaşıldığı da gelen haberler arasında. muhteşem olmuş, deli olmuş bu oyun, gerçekten.
aşmış bir yapay zekaya sahip olduğu söylenen oyun..demosunu oynamadım ama açıklamalara göre artık rakip takım bizim oyunumuza göre taktik geliştirecek ve ezbere oyun son bulacaktır..nası oluo lan o iş demeyin..açıklıyayım..dielim rakip hücuma çıktısen sağ kanatta buna iki kişi bastın kaptın topu...rakip(cpu tabii ki) unutmuyor bunu tekrar aynı hataya düşmüyor sen gene ikili sıkıştırmaya kalkarsan daha erken pas veriyor..tabi buna genel taktiklere de yayıyor..yani senin oynaşına göre senin zaaflarını bulup ordan saldırıyor tempouyo artırıp düşürebiliyor..defansta ise way ben sağdan yardıyaım sora içeriye x le pas çıakrayım henry penaltı noktaısnın oralardan çaksın gol olsun olayı bitmiş..sen 1 kere kanattan etkili oldun mu hemen defansını ona göre ayarlıyor..sen ortadan değil kanattan oynuyorsan kanatları güçlendiriyor hatta sol yerine sağ kanadı kullanıosan o kanadı dahada güçlendiriyor eğer oyun içinde sen oynaışını değişitrip ortadan dlamak istersen bu seferde orayı kapatıyor..böle aşmış bişe yani..ne kdr güzel olmuştur bilemem tabi..
birde fifaya benzeme oalyı yoktur sadece yeni jenerasyonlar için tamaen yeni bir oyun yapma arayışına girmişlerdir(tabii aynı pes çizgisni koruyarak)..bu nedenlede top konrtolünden tut pas ve koşu zamanlamalarına kdr herşey yenilenmiş ve pek çok yeni hareket eklenmiş..
25-26 ekim gibi tam sürümünün çıkacağı oyun. 1.1gb boyutundaki bir demoyu indiremememden dolayı merak içerisindeyim. yine her pes öncesi gibi demosundan oyunu beğenmeyenler olmuş. ama bence tam sürümü geldikten sonra yorum yapmak lazım. pes6 da ilk başta çoğu kişi tarafından yadırganmış ama kısa bir süre sonra "şu ana kadar çıkan en iyi futbol oyunu" olarak adlandırılmıştır. yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre yeni bir yapay zeka uygulaması oyunda varmış.mesela siz yıldız oyuncunuzun üstüne oyunu kurarsanız hemen o oyuncuyu 2 kişi tutuyomuş. tabi bu da oyunu daha da güzelleştiricek bir özellik. ayrıca türk milli takımının , fenerbahçenin ve beşiktaşın lisanslı olması ayrı bir beklenti oluşturuyor. çok yazdım galiba , yoruldum.(bkz: hadi hayırlısı)
demosunda "oyunda yeni isim hakları satın aldık, ronaldinho da artık köpek gibi sıyrılıyor. grafik olarak da fifa'nın eline verdik, rahat olun" mesajını vermek istediğini düşündüğüm oyun. zira demodaki eksiklikler en eski spor oyunlarında bile yok. demosu mesaj amaçlı çıkarılmış bence. yoksa şut çekince kamera topa yetişemez mi? saçma. ha, bir de güzellik var, oyuncular dakika 85 olunca ölüyorlar, kafalarında kırmızı üçgen yanıyor. değişiklik yapmaya zorlanıyor. barcelona gerçeğine gelince, zamanında sürekli aduket çeken arkadaşa ettiğimiz küfürleri şimdi barcelona seçen arkadaşa edeceğiz. çünkü barcelona'da eto'o var, messi var, ronaldinho var, henry var. (bkz: god mode)
demosunu indirip oynadım. genel olarak oldukça beğendim. oyunun tam sürümünde demodaki eksiklerinde kapatılacağı düşünülürse uykusuz geceler bizi bekliyor gibi görünmekte. ancak bir kaç şeye değinmek istiyorum:
öncelikle şut çekerken ya da orta yaparken çıkan bar artık çok yavaş doluyor. bence bu oyunun akıcılığını kesmiş. evet daha hassas olması "ulan dokunuyorum uçuyo nası iş anlamadım" gibi lafları kesecektir şüphesiz, ancak şöyle de bir durum var ortada: evet bilgisayara karşı oynarken pek etkilemiyor oyunu ama pıleysıteyşıncıda arkadaşımıza karşı oynarken o barı doldurana kadar rakip üç adamla üstümüze kapanabilir kanımca. en azından ben kapanabileceğimi düşünüyorum. tam sürümde eski haline getirirler umarım.
bir diğer bahsetmek istediğim şeyse oyuncuların hareketleri. bir fifa hayranı olan ve her fırsatta bana karşı fifa serisini savunan kardeşimle beraber açtık demoyu. oyuna başladım, o da seyrediyor. kaka'yla koşmaya başladım, sonra birden topu yana çektim ve kardeşimin ağzı bir karış açık kaldı. "abi o nası gerçekçi bi hareket? fifa'da bile bu kadar değil." gibisinden bişeyler söyledi. sonra odasına gitti. sanırım uzun süre çıkamaz odasından. ben yalnız başıma oynarken iyice farkettim ki oyuncuların hareketleri "olmuş".
bir de oyuncuların kendi modellemeleri var tabii. mesela arda'nın suratını göremesem de top sürüşünden, sahadaki duruşundan arda olduğunu anlayabildim. ama her oyuncu için aynı şeyleri söyleyebilmek mümkün değil. mesela emre pek olmamış. gerçekte olduğundan daha uzun ve daha kalın görünüyor.
şimdilik söyleyebileceklerim bunlar. dediğim gibi eğer tam sürümde hataları giderirlerse bir efsane geliyor gibi.