senelerdir düşündüğüm halde nasıl olup da fifa serisinin pabucunu dama atacak kadar beğenildiğini anlamadığım futbol oyunu serisi..
efenim karşılaştırmak gerekirse fifa hiçbir zaman
pesle karşılaştırılamayacak kadar güzel bir oyundur.. bu kanıya nereden vardığımı sorarsanız hemen anlatmaya başlayayım hatta bir
comparing olayına girelim:
grafik:
grafik konusu senelerdir konaminin beceremediği bir olay.. şimdi şöyle bir pes4'ün grafiklerine bakıyorum bir de pes6'nın.. hatta biraz daha abartıp çıkacak olan pes'e bakıyorum.. bir fark yok fazla.. şöyle animasyonlarda biraz bir değişiklik var.. sonrası kocaman bir sıfır.. grafiklere 10 üzerinden 5 ancak verebiliyorum..
fifa'ya gelince.. grafiklerinin ahım şahım olduğunu pek söyleyebilecek değilim
amma velakin pes'ten kat kat üstün olduğu su götürmez bir gerçek.. son zamanlarda fifada da fazla bir değişiklik olduğu yok açıkçası.. ama ben bunu
directx10'a geçişin biraz uzun süreceğine bağlıyorum.. bu sene değil önüümüzdeki sene inanılmaz grafiklerde bir fifa oynayacağımıza inanıyorum.. grafikler 8/10
ses:
konaminin eksiklerinden biri daha.. ben bir maçta bu oyunun sahip olduğu spiker kadar ruhsuz maç anlatabilecek biri daha hayatımda görmedim duymadım. bir de bunun yanında bir yorumcu amcamız var ki düşman başına.. arada sırada rıdvan dilmen'in gol olur sesi gibi kısık sesle birşeyle söylüyor ve pek bir olayı da yok açıkçası.. müzikler de para etmez.. sokaktan bir gitarist bulup "haçariri hoçahor çalıvera" yani sen çal birşeyler kafana göre biz de onu oyuna koyalım diyorlar heralde her sene.. anlamakta zorlanıyoruz.. 4/10
fifada ise olay tamamen tersine dönüyor.. oyun dünyasının heralde
soundtracki üzerinde daha fazla düşünülen bir oyun daha yoktur.. yoruma fazla gerek yok.. spiker ve taraftar sesleri de muhteşem.. atmosfere girmenizi sağlıyor kolaylıkla.. 10/10
oynanabilirlik:
konami burda olayı alıp götürüyor valla ne diyelim.. adamlar o kadar gerçekçi bir top fiziği yapmışlar ki gerçek top oynadığınız hissine kapılıyoruz açıkçası.. muhteşem diyebiliriz.. amaaaaa gel gelelim bu topun oyuncu ayağında durması o kadar da güzel değil.. fifa'yı nasıl topu oyuncunun ayağına yapışık tutmakla suçluyorsak peste de bunun tam tersi geçerli.. rakip futbulcu topa sahip olanın yanından şöyle sesli bir osursa oyuncu devriliyor topu da kaybediyoruz haliyle.. ama bunu görmezden gelebiliriz 10/10
fifa'da son senelerde gözle görülür bir gelişme var.. 2005'ten beri yavaş yavaş düzelmeye başladılar gibi bu konuda ama asıl düzelme bombasını fifa2007 ile yaptılar.. top her ne kadar hala biraz balonluk taşısa bile gayet güzel bir düzelme var.. 6/10
konusuz:
burada da şöyle bir konuya koyamayacağımız konuları ele almak istiyorum. pes de her zaman en çok hoşuma giden şeyler statların zeminleridir. insanda gerçek çim hissi uyandırıyor.. çok güzeller.. fifa'da da çimler güzel ama texture'ların birleşme noktalırnadki çizgiler inanılmaz derecede rahatsız edici.. statın ortasında kocaman bir çizgi var.. çok kötü.. sonra çizgilerin ortasında beyaz bir çizgi var güzel gözükmüyor açıkçası..
hakem konusuna gelince pes berbat tek kelime ile..
fifa gayet düzgün bu konuda.. bazı hatalar olmasına rağmen kabul edilebilir düzeydeler..
yani uzun lafın kısası oyunseverlerden haketmediği derecede çok ilgi gören bir oyundur
pes..