belki ilginizi çeker
  1. · müspet ilim
  2. · bilimsel
  3. · ismail kılıçarslan
  4. · pozitif
  5. · sir isaac newton
  6. · müspet bilim
  7. · pozitivizm
  8. · müspet ilim
gündem
  1. · kar yağarken hissedilen duygular
  2. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  3. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  4. · her yerinden öpüyorum rüştü
  5. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  6. · günün tek cümlelik özeti
  7. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  8. · uzaktan sevmek
  9. · reveal

pozitif bilim  

1. insanoğlunun ürettiği en büyük yalan. bu yalana kendisi de inanmaya devam ediyor.

diğerleri:

(bkz: bilimsel)
    (bkz: hürriyet gazetesi yazmış hacım)
    (bkz: cnn altyazı geçmiş)
    (kırbaç süleyman paşa, 22.09.2007 12:08)
  2. auguste comte ismini çağrıştıran kavramdır. zira kendisi pozitivist ilmihal diye bir kitap yazmış, insanlığın gelişiminde son merhale olan pozitivist düşünceyi dinlerin yerini alacak, daha doğrusu "onun gerekliliğini" ortadan kaldıracak bir yapı şeklinde olşturmayı amaçlamıştır. tabii ki bu yapının temelinde pozitif bilim yatmaktadır. yanarım yanarım, hala pozitivist olamadık milletçe, ramazan, oruç falan diyoruz ya hala, ona yanarım... adam olamayız biz monşer!
    (ne me quitte pas, 22.09.2007 12:27 ~ 12:29)
  3. (kırbaç süleyman paşa, 22.09.2007 12:38)
  4. - bahattin abi aslında bilimsel metod diye bi şey olamaz..
    + neden lan?
    - abi baksana dün kendi stratejik çıkarlarına uygun diye makale yazan herifler bugün tükürdüklerini yalıyorlar.
    + e o onların dürrüklüğü necmettin, bize ne ki bundan?
    - abi ya bize de öğretilen bilgiler a priori şeklinde değilse? buna ne diyecen?
    + ne diyim yeğenim, sen de haklısın.
    (kırbaç süleyman paşa, 22.09.2007 12:41)
  5. (neyzen, 22.09.2007 13:17)
  6. olan şeylere bir değer ya da anlam yüklemeden neden ve nasıllarını ortaya koymaya çalışan bilim. bu bilimler neyin insanlık için daha doğru olduğunu söylemezler (bu normatif yaklaşımın konusudur); sadece ne olduğunu ve muhtemelen neler olacağını söylerler. bu da onları öznel olma zorunluluğundan kurtarır.

canlıların evrimini ve yapısını inceleyen biyoloji, maddelerin evrimini ve yapısını inceleyen kimya ve evrenin evrimini ve yapısını inceleyen fizik de dâhil olmak üzere bütün doğa bilimleri pozitif bilimdir.

pozitif bilimcilerin arka ceplerindeki isviçre çakısı için: (bkz: matematik).
    (ali kamber, 30.12.2007 18:59 ~ 11.07.2008 11:25)
  7. pozitif bilimin aslında olmadığı iddia edilen bir ortamda yalan denen kavramdan nasıl bahsedebiliriz bilemiyorum. önce "gerçek" olmalı ki bir şeylere "yalan" diyelim. gerçeğin varlığını kabul etmekse bizi iddia etmek istediğimiz şeyin tersini kabul etmeye götürür.

insan aynı anda hem tutarlı kalıp hem "pozitif bilim yalandır." diyemez. tutarlı olma çabasından vazgeçerse de kendisini dinlememiz için bize hiç bir sebep sunamaz. pozitif bilimle uğraşan insanların ürünlerini tüketir, felsefe yapar. böylesi bir tavrın ara sıra yapıcı bir işlevi olduğunu kabul ediyorum ama hayattaki hareketlerimizi düzenleyecek genel bir tavır hâline dönüşmesini tasvip etmiyorum.
    (recai pengül, 14.01.2008 12:44 ~ 05.01.2009 15:46)
  8. eski türkçesi (osmanlıcası) müspet ilimdir. müspet ve pozitif kelimelerinin kökenlerine bakmak bu terimlerin nereden nasıl geldiği konusunda beni çok aydınlattı. bunlar ortaya konmuş, ispat edilmiş, tespit edilmiş bilim/ilimden bahseden kavramlar; günümüzde ise yanlışlığı sınanabilirlik üzerinden kuram oluşturan modern bilim yaklaşımı için birebir aynı anlamı karşılamıyorlar ama artık dilimize yerleşmişler, güzel güzel kullanıyoruz.
    (recai pengül, 24.08.2008 19:05 ~ 05.01.2009 15:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil