geri döndüğünü* gecenin bir vakti kamera açıp gösteriş yapan hain bir arkadaştan öğrendiğim, yıllardır bekleyip de daha geçen gün keşke gene piyasada olsa neler vermezdim dediğimi hatırlayıp ciddi ciddi işte buna ağlanır sözünün cuk oturacağı - az değil, bir nesil senle büyüdü be! çocukluğa özlem değil de ne bu - ,ertesi günü şiki şiki baba kasedi var mı diyen amcam gibi market market dolaşıp ilk bulduğum yerden beş paket ile eve döndüğüm caaanım şekerdir, bir tanedir. eskisinden biraz daha naneli olmuş ama. bir de sanki bavi benekler mi ne vardı yanlış hatırlamıyorsam onlardan yok.
bu oyun ilk olarak orta asya'da çevgan adıyla türkler tarafından oynanmıştır. daha sonra ingilizler bunu hindistan ziyaretleri sırasında görmüş, beğenmiş, alıp götürmüş, milli sporları yapmışlardır. ata sporu denilen polo budur.
delikli nane sloganıyla naneli şeker sektöründe de keşiflerin hiç bitmeyeceğini bir kez daha göstermiş, farklılaşmış naneli şekerdir. başarılı bir yer edinmiş olmasına rağmen kesilen musluklar tahtından indirmiştir deliklimizi. naneli şeker canım işte en fazla ne olabilir demeyip yapılabilecek birşey her zaman vardırı göstermiştir. başarılı bir reklam kampanyası yapmıştır zamanında.
zamanında erkek adam delikli nane şekeri yemez paranoyalarının dönmesine neden olan altı üstü şeker. hatta üretimden kaldırılmasının nedeninin bu paranoya yüzünden satılmamasına bağlarım bazen.
ilkokul zamanlarımın efsane şekeriydi,ağızda çok şık bir koku bırakır yendikten sonra.bu aralar benzer aromayı rocco nun bant gibi olan şu zımbırtısıyla yakaladım diye sevinirken orjinalinin piyasaya döndüğünü gördüm.hoş gelmiştir.
eskiden belde, daha sonraları beldesan, en son da beldeyama olan bisiklet firmasının 1970'lerin ikinci yarısı, 1980'lerin ilk yarısında ürettiği efsane bisiklet. gone with 60 seconds'daki eleanor gibiydi. her çocuğun sahip olmak istediği mahallede ona sahip olanlara gıpta ve kıskançlıkla bakmanıza yol açan bisikletti. arkadaşınızın polosu varsa bir tur binilmek için alınır ve uzun süre uzaklara gidilirdi. arkaya dayamalı (bir nevi sissy bar'lı)sele, göbekten 3 vites (vites kolu otomatik vitesli arabalarınkine benziyordu şekil olarak ve kadronun ortasındaydı), yüksek gidon, küçük ön lasitk büyük ve kalın arka lastik ile klasik bir chopper bike'ın türkiye'deki inanılmaz başarılı yorumu idi. çocukluğunu 80'lerde yaşayan herkesin hatırlayacağı bir idol.
anaokulundayken paso yediğim şeker.tapıyordum.ölüyordum hatta.yakın bir zamanda anaokullarından bahsederken aklıma polo geldi.çok sevdiğimden falan bahsettim,herkes öyleymiş.sonra bir zaman daha geçti,tvde gördüğüm şey polo'nun reklamıydı.döndü o!!
eskiye göre daha çabuk eriyen ve kırılan bir yapısı olan delikli nane.
geri dönmesiyle birlikte satışlarının tavan yaptığını düşündüğüm şekerdir. zaten neden kaldırırsınız satışını hiç anlamam.
ayrıyetten ithal olduğu gözümüzden kaçmamıştır.