politically correct   

adana çık aradan

1. kimseyi kırmamaya çalışan aksiyonlardır. akla gelebilecek en müthiş örneği süleyman demirel'in "ege bir yunan gölü değildir.. ege bir türk gölü de değildir. çünkü ege bir göl değildir.." vecizesi olabilir..

kızlar "ama ben seni arkadaş olarak görüyorum" falan derler bi de.
    (latent, 22.09.2005 23:14)

2. + sayın başbakan komşu ülkedeki milliyetçi parti, savaş istiyor

- milliyetçilik iyi bir şey değildir, kötü de değildir, enteresan birşeydir

+ sayın başbakan, komşu ülkedeki meclis üyelerinin bir kısmı, bizimle savaşa girmenin bir risk teşkil etmediğini söylüyorlar ?!

- savaş kötü bir şeydir, ama kimi zaman da iyi bir şeydir, valla !

+ sayın başbakan, komşu ülkenin dışişleri bakanı, sizin için hıyar ağası dedi !

- hıyar bazen iyi bir niteleme sıfatı olmayabilir, ama kimi zaman olabilir de. hıyar acayip bir şeydir, her derde devadır

+ sayın başbakan, komşu ülkenin başbakanı bize savaş attı ve sizin ananıza küfretti !!!

- evet, savaş aslında sakınılması gere... lan !?

+ evet sayın başbakan ?

- o zaman, bana küfretsin, anama küfretmesin...

böyle bir şeydir.
    (skuba, 29.01.2007 03:54)
  3. amerika'da zenci bir mahkuma idam cezası verilir. zenci mahkumun asılmaması için binlerce idam cezasına karşı insan toplanır. böyle bir durumda idam cezasını engelleme yetkisine sahip olan vali çıkıp konuşma yaparken şu duruma sebep olur;

+ amerikan yasaları herkese karşı eşittir, zenci olduğu için ve ayrımcılık yapmadığımızı kanıtlamak için bu cezayı geri çekemeyiz. zenci bir vatandaşın duygu sömürüsü yasaların üzerinde değildir
    - zenciler duygu sömürüsü yapıyor mu demek istiyorsunuz ?

ya da beyaz bir mahkumun idam kararı valinin vetosu ile engellenince şöyle de olabilir;

- sayın vali, geçen sene zenci bir mahkum idam edildi, neden bu sefer idamı engellediniz ?
    + suç işlemiş biri, sadece zenci olduğu için yasaların üzerinde olabilir mi ?

her iki durum da politically incorrect olabilir, olmayabilir de, acayip bir şey...
    (skuba, 29.01.2007 04:02)
  4. kısaca, türkiye'de "ama" dan önce gelen her türlü siyasal söyleme gavurun çoktan bulmuş olduğu tabir.

(bkz: opposition without proposition)
    (vandal mimar, 29.01.2007 04:05 ~ 04:06)