|
|
- (bkz: adamın köpeği ısırması)
- tokat yiyebilirsiniz karşılığında, yanımızdaki adama tokat attıktan ve sonra bizim üniversite kimliğimize baktıktan sonra, adama dönerek, "okumuş çocukların önünde beni ne duruma düşürdünüz, (bize dönerek) kusura bakmayın çocuklar oluyor böyle şeyler işte" demiştir politzei.
- polislerle kurulacak herhangi bir ilişkide yapılması gereken birşeydir ve yasaldır, sorduğunuzda polisin size kimliğini gösterme zorunluluğu vardır.
- aslında çok mantıklı bir davranıştır hiç bir kişi,kurum ya da kuruluşa güven kalmamış daha doğrusu bırakılmamış memleketimizde. hatta normali de budur. bilhassa sivil polisse ve ben polisim diyorsa soracaksınız kimliğini. bu bir vatandaşlık hakkı hatta görevi.
- hiçbir polisin bir vatandaşın kimliğini alıp uzaklaşma hakkı yoktur. örneğin, kimliği alıp 15 metre ötedeki arabasına yönelmek isterse (gbt yapmak için) yapılacak en mantıklı iş "kim olduğunu bilmediğim birine kimliğimi veremem, adını soyadını bilmem lazım." demektir.
buna da "ben polisim, tabi alırım" gibi itiraz edenlere "nereden bileyim geri vereceğini, ya alıp beni kimliksiz bırakırsan" dediğinizde nedense itiraz edemiyorlar ve gösteriyorlar. sanırım bu işleri sıklıkla yaptıklarından birilerinin haberdar olması üzüyor.
bunun adı kendini bilmek olsa gerek.
- prime time kuşağı dizi sahnelerinde görülebilen, başka biyerde olması mümkün olmayan bir eylem.
kimlik sorgusu karşısında türk polisinin tepkisi muhtemelen cüzdanlarındaki armayı göz çevresine basmak suretiyle mühürlemesi olacaktır.
(bkz: iyi gördün mü bi daha gösteriyim mi)(epilofs, 02.05.2007 23:08 ~ 23:09)
- türkiye'deyse vereceği tepki çoğu zaman sizin ona verdiğinizle aynı olmayacaktır. çünkü bu ülkenin ağası paşası genellikle hesap soranı, kimlik soranıdır. sizin seçtiğiniz, elinde devletin ona verdiği yetkiyle yine size ahkam keser, "kimliğinizi görebilir miyim?" sorunuza şiddetle karşılık verebilir bir gece ansızın.
- kimlik göster lann!
- buyrun. sizinkini de görmemde bir sakınca var mı?
- var. üniformayı görüyosun işte. ne yapıyordun gece gece burda.
- heeç memur bey, kan içip kızılcık şerbeti içtim diyorum sayenizde...
- bunu sorma hakkınız olmasına rağmen eğer çok şüphelenmiyorsanız kaçınmanız gereken hareket. çünkü bu hakkınızı kullandıktan sonra elinizde başka kart kalmıyor ve tamamen sahneyi o polise devrediyorsunuz. bunu sormanız polisin size olan bakış açısını da değiştirecektir aynı zamanda. kimlik soruyor ibneye bak ya! diye düşünmesine, bunun sinirlerini bozmasına ve size kıl olmasına neden olabilir. dediklerimin olacağını polisin kimliğini gösterdikten sonra yüzünde beliren, ''ne oldu yarrraaam bakışı'ndan anlayabilirsiniz.
(refugee, 07.08.2008 19:34 ~ 19:35)
- eğer açıköğretim sınavında gözetmenseniz yapılabilecek bir eylemdir. hem de bir değil, (açıköğretim öğrenci kimliği ve normal kimlik olmak üzere) iki tane. pek alışık değiller, bize kimse kimlik sormadı siz iki tane birden istiyorsunuz falan diyebiliyorlar.
- polisin gerçek polis olmadığına dair en ufak bir tereddüt yaşandığında mutlaka yapılması gereken eylemdir. eve gelen bir polisin herhangi bir konuda görüşmek istemesi, sivil kıyafetle görev yapan polislerin vatandaştan herhangi bir konuda bilgi veya yardım istemeleri, özellikle gece yapılan seyahatlerde beklenmedik noktalarda yapılan yol çevirmelerinde ihtiyatlı davranmak ve kimlik sormak gerekmektedir. tereddüte düşülüp düşülmemesi takdiri vatandaşa aittir. vatandaş her hal ve şartta kendisiyle ilgili işlem yapan, kendisiyle diyaloğa giren her polise kimliğini sorma hakkına sahiptir. lütfeder her zaman sormaz o ayrı konu. polis vazife ve selahiyet kanunu'nun 17. maddesi şöyledir: polis suç işlenmesini önlemek veya işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için kişilerden kendinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra kimliğini sorabilir. bu istem karşısında herkes nüfus hüviyet cüzdanı, pasaport veya resmi bir belgeyi göstererek kimliğini belirlemek zorundadır."
(bkz: travesti kılığındaki sivil polis)
|