evet anca bu şekilde dövebilirsiniz sanırım.öteki şekilde sonuçu madboy develop un annattığı gibi oluyor.ama bazıları sahiden hakkediyor.üstlerindeki üniformayı kendi çıkarları için kullanmalarından.asıl görevi dışında sanki kendi çıkarları için polis olmuş kişilerde yok değil.özellikle ben bu havayı yunuslarda çok görüyorum.
görevini yerine getirirken yapmış olduğu hareketler yasalarla belirlenmiş olan bir meslek grubuna mensup kişiye yani devlet memuruna aktif mukavemet suçundan cezası 6 aydan başlar.
devlet, millet dinlemeden yapılması gereken davranıştır. devlet mi vatandaş için var olmalı, vatandaş mı devlet için? bizim ülkemizde maalesef vatandaş devlet için var, öyle olmak zorunda bu baskıyla. devlet dairesine gidersin "bugün git yarın gel" derler, birşeyin çalınır polise gidersin "siktir git savcılığa dilekçe ver" derler... hatta geçen yıl bir arkadaşım öğretmeni tarafından taciz edildi. savcılığa başvurdular, kanıt yoksa hiçbirşey yapamayız dediler. babası öğretmeni dövdü dayanamayıp. davalar devam ediyor belki de hapse girecek. böyle bir ülkede yaşıyorken bu faşist polisleri dövmek insanlığa hizmettir.
düşündürücü bir istek. teorik vatandaşın güvenliğini sağlaması gereken görevlilere duyulan nefret ve korku bu kadar gerçekken, olayı "it, köpek rerörerö" şeklindeki tek cümlelik yorumlara indirgemek en basit tanımla sığlıktır.
''polis insanı insandan korur, insanı polisten kim korur? polislerin büyük kısmı iktidar parti yandaşı, torpilli görevlisi midir?'' sorularını kafamda cereyan ettiren eylem.
- polis insanı dövmeden insan polisi döver mi?
- hayır. nadiren belki ( sarhoş ya da sorunu çok başka olan insanlar)
- polis insanı döver mi?
- bazen bazıları döver. yanlıştır.
- insan polise yanlış yapar mı?
- yapar. ama polis dövmez. tutuklar.
mesleğinin hakkını veren azınlık polis memurlarına selam eder, saygıda kusur etmez, teşekkür ederim.
polislerle barışık yaşamış insanların anlamakta güçlük çekeceği istek.
ama bi' şekilde onların karşısındakilerdenseniz, siz veya sevdikleriniz polislerin şiddetine-tacizine maruz kalmışsa, çocukken ailenize yapılanların korkunç öyküleriyle büyümüşseniz, büyüyünce de özgürlükten haktan yana olmuşsanız belki hiç bir zaman yapmayacak olsanız da yapabilmeyi şiddetle içinizden dilediğiniz eylemdir.
ama bir yandan da sıtmadan kurtulmak için sivri sinekleri öldürmek yerine bataklıkları kurutmak gerektiğini bilirsiniz.
bazı yer ve zamanlarda yapılması gerekebilir. ama dedikleri gibioyuncudan nefret etme oyundan nefret et. türkiye bir polis devleti olduğu sürece polisler de bu şekilde olacaktır. polis şiddeti bireysel değil, organize olduğu için polis dövmek ancak semptomatik tedavidir.
canı gönülden yapmak istediğim dayak aktivitesi. öyle sebebsiz yere değil. geçmişten günümüze yaşadığım tecrübeler ışığında istemekteyim bunu. şimdi sebepler:
- ramazanda sigara içerken dayak yiyince.
- sokaktaki kavgayı izlerken.
- tamamen yasal bir gösteri esnasında, ortada hiçbir olay yokken.
- üniversitede ben dayak yerken 24 saat durdukları yerden aniden kaybolunca.
- haberiz bir şekilde sokaktan geçerken, sırf önümde yürüyen iki kişi mitinge gidiyor diye beni gözaltına alıp besledikleri için.
şimdi bu sebepler alt alta yazılınca, emniyet teşkilatının bana bir seferlik bir hak vermesini bekliyorum.
ha hep ben mi art niyetlilerine denk geldim. sanmam bugüne kadar karşılaştığım polisler içinde hiç iyi birisi olmadı. bu teşkilatta çalışan arkadaşlarımda var. arkadaşlarım bile iyi değiller diğer insanlara karşı.
bir defasında otobüste yanıma bir polis oturdu. sohbet etmeye başladık, gerçekten iyi birine benziyordu ve benim "iyi polis yoktur" tezimi çürütebilecek biriydi. ta ki yolculuğun sonlarına doğru önümüze oturan iki gence pis pis baktıktan sonra, laf atması, gençleri kılıklarından ötürü aşağılaması ve gençleri korkutmasına kadar. *
bütün bu delillerin ışığında yüce polis teşkilatının bana yaş günü hediyesi olarak dövülecek polis göndermezsini arzuluyorum. noel babada gönderebilir fark etmez.
bunca girinin içeriğini şöyle bir özümseyip özet yapacak olursak bu tepkiler neden acaba diye bir sorgulamak gerek . türk polisi bu kadar insana ne yaptı , neden bu kadar tepki alıyor türk polisi , neden herkes polis dövmek istiyor . bizim polisimizin elinde cop var ; adama vurdumu perişan eder . bizim polisimizin üzerinde kelepçe var ; taktımı özgürlüğünüzü elinizden alır . bizim polisimizin üstünde silah var ; tetiği çektimi ; hayatınız sona erer . başka hangi meslek grubuna devlet bu yetkileri veriyor üstelik yeterince eğitmeden , bir üniversite kazanamayan , bir yere giremeyen , ama torpilini bulanların 2 yıllık eğitimden sonra kavuştuğu meslek , bu da daha son yılarda bu sayıya çıktı önceden 6 - 8 ay eğitim sonra meslek , anadolu öğretmen lisesinden birlikte mezun olduğum son derece insancıl bir arkadaşım yıllarca bir bölüm kazanamadı , en sonunda polis okuluna girdi . yıllar sonra bir yerde karşılaştığımız zaman polis oldum , polis olana kadar , hayatta çok çektim şimdi bende copluyorum bende rüşvet alıyorum deyince kanım donmuştu . yine hayatı boyunca uğraşıpta üniversiteye giremeyen bir arkadaşım ankarada öyle bir öğrenci copluyorumki bi görmen lazım götüne başına vuruyorum ipnelerin sözünü unutmuyorum . çalışan kazanan üniversiteliye kendinin asla ulaşamayacağı statüye karşı bir boşalım hırs çıkarımı . üstelik yetkisi de var .
ismi lazım değil bir tanıdığım yıllar önce emekli olmuş bir polis amcamıza sormuştum 80 li yıllarda işkence varmıydı diye ; karakolda çook adama elektrik verdik . bir gün komserimiz bir adamın bıyığının yarısını cımbızla tek tek yolmuştu demişti . ekip arabası şehir içinden geçiyor zart zurt plakalı araç aracını bulunduğun yerden kaldır . emir veriyor vatandaşa uslüpteki tavra bak yaralayıcılığa bak . aracınıza binmişsiniz gidiyorsunuz pat duuur . ne oldu radara girdin şu kadar para . kemerini bağlamadın şu kadar para . benim götümden ter akıtarak kazandığım paranın boşa savrulma kontrolünü vermiş devletim senin eline ben ne yapayım . yıllar önce arkadaşlarım herkesin dolaştığı kalabalık bir deniz kenarında ekip arabası arabaya çağırıp başkomserim size bişey diyecek ; diye içeri almışlardı , seni baban bu heriflerle dolaş diye mi buralara gönderdi demiş arkadaşıma erkek öleceğini bilse bile saldırmak istemiş o an polislere ama kız arkadaşım elini tutarak sizene o benim nişanlım demiş . şu an evliler . bütün herşey bitti de ahlak zabıtalığına mı başladınız 5 polis bir başkomser türkiyenin tüm işlerini bitirdi masumane sahilde dolaşan iki öğrenciyi hedef seçti , bu onların bu duyguyu yaşamamışlığından ileri geliyor . türk insanı polisine güvenmiyor . yapılan araştırmalar en çok öğretmenleri güvenilir meslek grubunda birinci sırada çıkarıyor sonra askerler geliyor . onların işide buna benzer neden seviliyor , ota boka karışmıyorlar . sadece işlerini yapıyorlar . ve çok kaliteli türkiyenin gözbebeği sayılı askeri kurumlardan harika bir eğitim görerek mezun oluyorlar en azından kişilik sahibi oluyorlar . türk insanı polisini sevmiyor . ben o eski göbekli ufak tefek suçları hoşgören mahalle komiseri tonton hulusi kentmeni seviyorum sadece o da bir oyundu . türk polisi oynuyor içindeki hırsı oynuyor . kusuyor adeta vatandaşın üstüne . olmuyor memur bey , olmuyor böyle olmuyor ne zaman egoların mesleğine yansımazsa ne zaman üstüne vazife olanı yaparsan , ne zaman vatandaşa insan gibi davranırsan ,
ne zaman güleryüzlü olursan , ne zaman insan olursan o zaman bu millet seni dövmek istemez sevmek ister hemde çok .
"ama o günü benim hatırlamam birşey ifade etmiyor,
onu milletin hatırlaması lazım.
çünkü o gün benim şahsıma karşı birşey yoktu.
o gün türkiye cumhuriyeti devletine karşı yapılmıştı.
(...)
ne istiyorlardı?
benim bayrağım ay yıldız.
kızıl bayrak değil,
haç değil,
orak çekiç değil.
milletin bunu unutmaması lazım!
milletin bu gibi olayları unutmaması lazım!
" faruk ersoy
şimdilerde eskisi kadar işkence vakaları gözükmesede karakollarda, polis dövme eylemi canına susamak, eceli gelen köpek cami duvarına işermiş gibi deyim ve sözlerle açıklanabilir ancak. gemide filminde erkan can'ın karakterinin bir lafıyla bitirirsem eğer,
niye sevmiyosun polisi?
dövüyo abi
ne yapmak lazım o zaman?
dövelim abi
ne farkın kaldı lan o zaman.cop sende olsa aynı bok olacaksın işte.bok atma o zaman polise.siz görmemişsiniz anlaşılan ya da göresiniz yok ama bi de iyi polisler var.kötüsü mü? o da senin üniformalı halin.
not:polis dövme isteği ile yanıp tutuşanlara hitabendir.