belki ilginizi çeker
  1. · fast break
  2. · david rivers
  3. · khalid el amin
  4. · pivot
  5. · 3 saniye
  6. · 2009 nba all star haftasonu
  7. · uykuya dalacakken bir sorunun aklı kurcalaması
  8. · kısa boylu olmanın faydaları
  9. · sınıfta en düşük notu almak
  10. · basketbol pozisyonları
gündem
  1. · günün tek kelimelik özeti
  2. · onur öymen
  3. · kurban bayramı vahşeti
  4. · author gibi erkekler
  5. · 15 kasım 2009 galatasaray fenerbahçe basket maçı
  6. · insanın hayatına sıçan şeyler
  7. · annelerin yakışıklı anlayışı
  8. · nacizane sözlük
  9. · colorblind

point guard  

1. basketbolda bir pozisyon.

point guard pozisyonunda oynayan oyuncular genellikle sahanın en kısa oyuncularıdır*. görevleri takımları hücum ederken, topu karşı sahaya taşımak ve karşı sahada oyunu kurmaktır. temel olarak 2 farklı şekildedirler: birinci tip, topla oynamayı seven, bol bol 3 saniye bölgesine giren ve bol bol şut kullanan oyuncudur. adından anlaşılacağı üzere çok sayı üretirler. william jason solomon, aubrey reese, damir mrsic bu tip guardlardır. diğer point guard tipi ise, genelde arkadaşlarını oynatan onlara asist yapan tiptedir. çok fazla sayı üretmezler. cüneyt erden bu guard tipine örnek gösterilebilir. birde hem asist hem de hücum yönü kuvvetli guardlar vardır. bu tip oyuncular gerektiğinde doğru pası veren gerektiğinde ise elini korkutmadan şutunu kaldırabilen isimlerdir. bu tip guardlar pek makbuldur, her koça lazımdır. lebron james, steve nash, tony parker bu tip guardlara örnek olarak gösterilebilir.

point guard pozisyonu basketboldaki en önemli pozisyonlardan bir tanesidir. point guardlar, çoğunlukla takımın beynini oluştururlar ve iyi bir point guard arkadaşlarının oyunlarına da katkıda bulunarak, onların da basketbollarını geliştirmelerini sağlar.

not: point guard sınıflandırması şahsım tarafından yapılmıştır.
    (flavius, 18.11.2006 15:11 ~ 04.05.2007 23:27)
  2. asıl amacı topu rakip sahaya getirip oyun kurmaktır.
    (oyo, 02.01.2007 23:19)
  3. koçların sağ kollarıdır bu şahsiyetler, genelde diğer oyunculardan kısa olurlar, takımın iyi fast break yapılmasını sağlıyamıyorlarsa bir işe yaramazlar.
    (kurutulmus kelebek, 27.09.2007 15:27)
  4. (bkz: khalid el amin)
    (phoenix, 28.01.2009 01:52)
  5. (bkz: takımın beyni)
    (cash herif, 28.01.2009 02:35)
  6. kendini jiletleyecek kadar sagopa kajmerhayranı olduğunu düşündüğüm altıncı nesil yazar.
    (parvenu, 21.08.2009 13:59)
  7. (bkz: david rivers)
    (uykulu, 21.08.2009 14:20)
  8. point guard'ın kadar konuş denir basketbolda bir takıma.

uzunların elzem olduğu zamanlardan artık point guard (oyun kurucuların) oyuna hükmettiği zamanlara geldi basketbol.
    oyun kurucu sadece topu yarı sahaya getirmez. en son ve en basit görevidir topu kendi yarı sahasından diğerine taşımak.
    oyun kurucu sadece kendisinin değil tüm takımın dizilişinden, hareketinden, yaptıklarından sorumludur.
    gerektiğinde pivotuna 'topla hiç oynama, direk pas ver bu çeyrek' der, gerektiğinde forvetine ' al topu post'a geç der'
    eğer egosu şişkin bir koçu yoksa kenera gelip kenardan bi arkadaşının oyuna girmesini dahi söyleyebilir. söylemese bile o eksikliği görecek kapasiteye sahip olması lazımdır.

basketbol bilgisinin gelişmiş, sahayı görme yeteneğinin çok üst düzey ve asla sorumluluktan kaçmayan sakin bir yapısının olması zorunludur.
    eğer bu özelliklerden biri bile yoksa o oyuncu 'oyun kurucu' değil, normal bir oyuncudur. 1 numaradır. guard'dır.
    kaldı ki takımını yöneten bir forvette pekala oyun kurucudur. hangi pozisyonda ve ne kadar uzun olduğu hiç önemli değildir.

örnek vermek gerekirse; tim duncan ligin en iyi point guard'larından biridir ve aynı şekilde gilbert arenas bu ligin vasat hatta kötü point guardlarından biridir.
    bakın oyuncu olarak değerlendirmiyorum. oyunu kuran, yöneten olarak değerlendiriyorum.
    arenas'ı hiç bir zaman 'arkadaşlarına talimatlar veren, galibiyet için yapılması gerekenleri yapan, yönetici konumunda göremeyiz. o sürekli sayı atan ve bitirendir.

nash ve kidd'in yıllardır düşük seviyede olan oyuncuları nasıl all-star yaptıklarını gördük.
    aynı şekilde şimdi c.paul.

sadece kendilerini değil yanlarında olan arkadaşlarınıda bir (hatta 2.. 3) kademe yukarı çekmeleri point guard'ları point guard yapan özellikleridir.
    yıllarca demedik mi tim duncan'ın yanında oynayan dış şutörler kariyerlerinin en iyi şut performanslarını veriyorlar diye.
    arenas için böyle veya buna benzer bir şey diyebilir miyiz ?
    hiç sanmıyorum.
    (point guard, 21.08.2009 14:54)
  9. basketboldan son derece iyi anlayan sözlük yazarı,yakın dost,kanka,canka,cangi,ogeday(!).özünde iyi gözümde pislik biridir,çalıştığı ile ters orantılı yese beko basketbol ligi basketboldan anlayan nadir sporculardan birini kazanacak.biraz da uyku saatlerine dikkat etse hiç sinirimi bozmayacak.her spor dalını teknik oynadığını iddia eder.tenis,kriket,eskrim,körling bu sporlar arasında.squash'ı bile teknik oynadığını iddia ediyor fakat daha raketi tutamadığı için nasıl oynadığına karar veremedim.yıllarca iç güzelliğe önem verdiğini söylemiştir bize fakat bilgisayarını bir kere inceleyince ' hı hıı öyledir ' dersiniz hatta abartıp ' ellerini göster bakim ' diyenler bile çıkabilir.ve hatta bir kere bir filme gitmiştik bi sex sahnesi var..tamam orayı anlatmıcam.şaka lan şaka harbi iç güzelliğe önem veriyor.6 aydır aynı kişiden hoşlanmışlığı ve daha çıkmaya başlamadan onu görmek için harcadığı paranın 200 milyonu geçmişliği vardır.evet öylede duygusal bir azman.hayır benide alet ediyor.hadi be kankaa,hadi lan nooolur,lan bokunu yiyim lanlar havada uçuşuyor ilişkimizde.ben bunu istemiyorum ki,ben bunu istemedim ki...ulan herşey tamam peki gelip benimle aynı spor kompleksine yazılmak nesi.bırak arkadaşım peşimi.peki yazılcaktın neden üye olmadan benim üç misafir hakkımdan ikisini yedin? olum hesap ver lan!! canıma kastın mı var?yahu bir gün önce heybeli ada'da aynı evde kalmışız,dönerken yolda 3 saat geçirmişiz,ben minibüsten inerken neden bana hadi görüşürz kanka diyosun olum 10 dakka sonra aşşağı inip duygu'nun doğum gününe gitmicez mi ? esprimi yapıyorsun..bak eğer yapıyorsan yapma.. nolur diyorum nolur? içimi dökmek için vesile oldu sözlük bana neyse son olarak..

iyidir iyi.point guard iyidir.
    (ofansif sağ açık, 13.09.2009 20:12 ~ 20:15)
  10. bir basketbol takımında olmazsa olmaz tek elemandır point guard. mesela bir örnek verelim. elinizde iyi bir point guardınız var. geriye kalan dört pozisyona istediğiniz kalaslıkta adam yerleştirin. o iyi point guard takımı öyle bir oynatır ki bu takım neymiş böyle dersiniz. buna canlı bir örnek mi istiyorsunuz, o zaman geçen senelerdeki cleveland cavaliers' e bakın derim ben. point guard mevkiinde oynayan lebron sayesinde nba finallerine kadar geldiler. bakın sadece bir adamla geldiler oraya. ha neden şampiyon olamadılar derseniz bu ayrı bir yazı konusu olur.

chris paul, jason kidd gibi adamların neler neler yapabildiklerini görüyoruz. ülkemizde de khalid el amin vardı bir zamanlar. mesela hiç unutmam, beşiktaş iki sayı gerideyken ve 2 ya da 3 saniye kalmışken bitime; orta saha yakınlarından çok dengeli bir üçlük atarak maçı beşiktaş' a getirmişti. işte point guard bunu yapabilmelidir. bu önemli bir detaydır.

günümüzde takım arkadaşlarını oynatanlar ve kendisi oynayanlar olarak ikiye ayrılmıştır. takımı oynatanlara ağırlıklı olarak jason kidd ve chris paul' ü örnek olarak verebilirken, kendisi oynayanlara da tony parker, kobe bryant, lebron james ve -efsane insan- majesteleri michael jordan' ı örnek olarak verebiliriz. özellikle mj, kobe bryant ve lebron yaptıkları savunmayla ve hücumdaki olağanüstü güçleriyle bu kavrama tam oturan isimlerdir.

bir takımın iyi olup olmadığı point guardının iyi olup olmadığından geçer. gerisi boştur.
    (dicus carica, 15.09.2009 15:28 ~ 15:30)
  11. sagopa kajmer hayranlığı, basketbola olan düşkünlüğü ve harry potter dünyasına olan ilgisi bir çırpıda farkedilen yazar.
    (point guard, 29.09.2009 01:56)
  12. (bkz: chris paul)
    (kara gözlü çocuk, 29.09.2009 15:11)
  13. normalde 2 numara* oynadığım halde son sene sürekli oynatıldığım pozisyondur..

17.6 sayı
    5.7 assist ortalaması tutturmuşumdur..mutluyumdur *

edit:teşekkürler silentpain
    (nicksiz adama kız verilmez bizde, 29.09.2009 15:24 ~ 15:48)
  14. harry potter serisini sevdiğini düşündüğüm yazar.
    (mar adentro, 11.10.2009 14:13 ~ 14:13)
  15. fifa 2010'da eline her daim verdiğim arkadaş.

kardeşim yani son maçı hatırlarsın ya da.. u.n.u.t.u.r.s.a.n h.a.t.ı.r.l.a.t.ı.r.l.a.r !!

takımlar: hollanda - ispanya
    topla oynama : %20 - % 80
    skor : 1-4

evet skorda muhteşem ezici bir üstünlük yok fakat oyun tamamen hollanda yarı sahasında öhöm düzeltiyorum ceza sahasında geçmiştir.direkten dönen şutlar,çizgiden döndürülen toplar ve kaçırılan 5'i aşkın kaleciyle karşı karşıyalar(ki son 2 si oyuna sonradan giren güiza'ya aittir) ise cabası.maçın adamı david villadır.

bu yazıda az da olsa abarma sanatı kullanılmıştır.

edit:son maçımızda 6-1 koyarken 63.dakikada oyundan çıkmıştır.hadi öptüm.
    (ofansif sağ açık, 11.10.2009 15:29 ~ 13.10.2009 00:25)
  16. 6.nesil çaylak
    (ofansif sağ açık, 09.11.2009 10:52 ~ 14:08)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil