belki ilginizi çeker
  1. · retorik
  2. · antigone
  3. · ahmet haşim
  4. · can yücel
  5. · novalis
  6. · bizansiyya
  7. · çiçekleri yemeyin
  8. · aristo
gündem
  1. · ibrahim üzülmez
  2. · ugg
  3. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  4. · kar yagarken hissedilen duygular
  5. · colin kazım richards
  6. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  7. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  8. · çapanoğlu
  9. · aktivist

poetika  

1. derinden bir can yücel şiiri

yalnızlığı sevmiyorum
    yalnız kim ola ki
    kendim...

kendimin kendini sevmiyorum
    kediler hariç...

kahve ocakçısı olacaktım ben
    tuttum kavlimi
    yazdıklarımsa hep nafile
    hep nişanlı angaje ısloganlı
    can, diyorlar, bir kahve yap şu dümenin ağzına
    kallavi olsun!

bende yoksa kahve, yemişçiden tedariklenip
    ve cazveyi ateşe sürüp, üstüne yemeni, şekerini
    taşırmadan pişiriyorum
    biliyorum, bilmez miyim bu kahve ocağınnan
    ocağımızı bucağımızı
    ısıtamayacağımı!

işte onun içinde de içim titreyerek
    cezvenizi sürüyorum ateşe
    (siyah, 15.01.2006 23:23)
  2. bir özdemir asaf şiiri:

yaşadım da yoruldum, bir ağır-işçi gibi,
    uyudum da uyandım, binlerce kişi gibi.

bana düşünmek vardı, payıma onu aldım,
    işledim de işledim bir hüner-işi gibi.

horlandı, beğenildi; inandım, alınmadım,
    yolun geleceğini çizdim, geçmişi gibi.

zor dönemler olmadı-değil, olsundu, oldu,
    ne koştum ne de durdum kaçak gidişi gibi.

bu konuyu burada bırakıyorsam birden,
    olmasın diyedir bir şeyin bitişi gibi.
    (van den budenmayer, 06.09.2006 00:44)
  3. bir şairin şiir dünyasını ve kendi şiir anlayışını açıkladığı eseri.
    (haşmet asilkan, 06.09.2006 00:48)
  4. bir şairin kendi şiir kuramı.
    (aytok, 22.09.2007 13:55)
  5. ayrıca aristoteles'in sanat kuramı. yani elimizde olan sanat kuramı, tragedyalar üzerinden hem iyi bir sanat eserinin nasıl olması gerektiği hem de sanatın devletteki işlevi üzerine engin görüşler içeren kitapçık tadında küçük dev eser. rivayet olunur ki görsel ve plastik sanatlar (heykel ve fresk) ile müzik üzerine ayrıca iki kitap daha yazacakmış ama ömrü vefa etmemiş. (zaten kitabın ince ve minik oluşu şüphelendiriyor başta.)

kitabın en dikkate değer noktası platonun da tartıştığı "sanatın işlevi nedir?" sorusuna verdiği cevapta gizlidir. özellikle tragedyalar (duygulanımlar sağlayan sanat olarak genelleştirebiliriz bunu) izleyicide verilmek istenen duyguyu yaşatarak bir çeşit boşalma sağlarlar; katharsis. daha sonra hem nazi hem sovyet iktidarların hem propaganda hem sidirme aracı olarak sanatı kullanmış olmaları yeni bir buluş değildir yani. ama zaten aristoteles de sağolsun her konuda birşeyler yazmış, bir çeşit temel vermiş, çok kassak nanoteknolojinin kaynağını bile fizikte falan bulabiliriz bence. daha fazla dağılmadan özetleyelim, devletin iktidarını sağlamlaştırma ve kitleleri bir nevi sakinleştirip uyutma aracı olarak sanatı kullanması antik çağlara dayanır.

(bkz: toparlayamamaktan korkmak)
    (noema, 25.11.2008 01:45 ~ 26.11.2008 03:24)
  6. bilinen ilk tiyatro kuramcısı aristo'nun tiyatro kuramları kitabıdır.

poetika'da genel anlamda ve neredeyse tamamen tragedyadan bahsedilir. günün koşulları ve yarışmaların içeriği aydınlatılır. ideal tragedya formu anlatılır ve çeşitli tragedyalardan bahsedilir.
    (elpinoras, 20.03.2009 02:42)
  7. tragedya ve şiir sanatının özelliklerinin bir bir anlatıldığı aristotales eseridir. aslında tiyatro metinleri anlatılır fakat o dönem tiyatro metinleri, tragedyalar şiirsel bir dille anlatıldığından şiir olayından da bahseder. antik metinlerin tümüne göre daha az sıkıcı, okunabilir bir kitaptır. o dönemin edebi eserlerinin teknik özelliklerini ansiklopedik bilgi halinde sunması bugün antrpologları ömür tüketen araştırmalardan kurtarmış, bir kitap okuyarak meseleyi anlamamıza yardımcı olmuştur. poetika olmasa tragedya nedir bilemezdik ya da yüzeysel arkeolojik, antrpolojik bilgilerle yetinirdik. poetikada teknik özellikleri anlatılan tragedya metinleri de bugün hala bulunmaktadır ama onları çözümleyebilmek, neyin neden yazılı olduğunu araştırmak gebertirdi adamı poetika olmasa.
    (wfnietzsche, 09.04.2009 01:05)
  8. aristoteles'in tragedya üzerine analizi. komedya'ya da değinir. yeryüzünde bir ilktir.
    (agamemnon, 21.04.2009 02:56)
  9. (bkz: şiirbilim)

rahmetli ilhan berk'in de bir kitabı vardır, poetika logos.
    (pembe diş macunu, 13.09.2009 21:14)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil