belki ilginizi çeker
  1. · torba
  2. · elinde zara poşeti ile okula gelen kız modeli
  3. · 6 eylül 2008 ermenistan türkiye maçı
  4. · babaların uyandırma teknikleri
  5. · aöf mezunları
  6. · tuvaletin tıkanması
  7. · dev vajina bisiklet taksi
  8. · bir kıza verilebilecek en güzel hediye
  9. · kısa dönem askerlik
  10. · azwepsa
gündem
  1. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  2. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  3. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  4. · dersim katliamı
  5. · aşkın yedi seviyesi
  6. · tunceli alevileri dinsizdir
  7. · itü sözlük
  8. · neşeli ördek tarikatı
  9. · travis

poşet  

1. (bkz: torba)
    (close2death, 21.05.2005 14:53)
  2. güzel yazmak isterdim ben bu poşet kelimesi hakkında. ancak ben de hiç güzel anıları yok kendisinin. fransızca (pochette) kelimesinden dilimize uyarlanmış bir kere. ecnebi bir lisandan alınıp gelen bu kelimenin dilimizdeki karşılığı, el torbası veya küçük torbadır. neyse bu kısmı itici olmakla beraber ben aslında askerde iken başıma gelen ilginç ve mantık ötesi poşet tanımlamasından bahsetmek istiyorum. şöyle ki; askerde üniversite mezunu ve kısa dönem askerlik yapan kişilere gerçekten de poşet deniyor. bana da dendi. nedeni oldukça aptalca ve tüm genelmelere insanın saldırganlığını arttırıyor. oysa ben askerlik yaptığım yerde kar hiç eksik olmazdı. o arada yağmamışsa mutlaka yağmur yapardı. botlarımız hep çamur olurdu. ve aslına bakarsanız korkazdım beni çarşı iznine çıkarmazlar diye, bu çamurlu botlarla. hem çıkarmazlarsa çıkarmasınlardı. bana neydi. zira benim yapacağım pek çok şey olabilirdi kışlada. ancak böyle kısa dönem askerlik yapan arkadaşın biri varmış vaktiyle. kendisi yağmurlu bir günde çarşı iznine çıkacakmış, bunun için nizamiye ye doğru seyirttiğinde yerlerin çamurlu olduğunu görmüş. korkmuş tabii, bot kontrolünde kirlilik nedeniyle dışarı çıkamayacağından. bu halde botlarının üstüne poşet giymiş. ve böylece çarşı içtimasına katılmış. işte o gün bugündür kısa dönem askerlik yapan üniversite mezunlarının hepsine birden poşet denir. ancak bu söylem daha ziyade askerler arasında meşhurdur. bunu kullanan komutanlar da vardır. ancak onlar daha tıfıl olan astsubay çavuş, üstçavuş veya teğmen rütbesindeki kişilerdir ki; bunlar da komplekslerinden bu kelimeyle tanımlama yaparlar. işte böyle benim bu poşet kelimesiyle olan ilişkim. gelgelelim hemen her kısa dönem için kullanılan bu tabir, aslında hakaret içeriklidir. bir alaycılık, küçümseme, aşağılama izi vardır bunda. şu halde bizelere bu makamı miras bırakan o müthiş zekayı, o efsane kısa dönem aşkadaşı buradan yad ederekten tebrik ediyorum.
    (fempusay, 21.05.2005 15:58 ~ 16:00)
  3. çarşıdan eve elinde taşıdığında tom cruise'un, brad pitt'in bile karizmasını mahvedecek kadar etkili olan nesne.
    (erdemetal, 29.06.2005 15:17)
  4. her bahar yağmur yağdığında yanımıza şemsiye almayı unuttuğumuz için en yakın marketten bi tane aşırarak kafamıza geçirdiğimiz nesne!!
    (cosi e cosi, 29.06.2005 17:42)
  5. karstaki zabıtaların telsizle konuşurken köpeklere verdikleri nick.
    (bkz: yaratıcı zihniyet)
    (woebegone, 29.06.2005 18:13 ~ 18:13)
  6. daha rahat ve az yer kaplaması amacıyla iki ucu kıvrılarak katlanması sonucu asla açamadığım ve her seferinde sinirle düğüm yerinin altından yırtarak içindekine ulaşabildiğim ve bu nedenle evde en az bulunmasını istediğim yine de onsuz olamadığım,rengi siyah olunca nedense içinde yasak bişey varmış etkisi uyandıran naylon.
    (asurninova, 09.11.2005 06:32)
  7. işe yarasın diye yanımıza aldığımız lakin neticede karizmayı yerlere seren olmayası nesne..
    (ampheiron, 14.03.2006 11:14)
  8. uzun dönem askerlerin, askerliğini kisa dönem yapanlara taktığı isim.
    (subaquatic, 02.07.2006 10:47)
  9. uzun dönem öküzlerin tek tesellisidir. böyle diyenlere bildiğiniz sadece bir poşet olduğunu, o poşeti de sikerken kullandığınızı söylerseniz güzel olur.
    (me vale madre, 25.05.2007 12:59)
  10. askerden taze gelmiş bir "poşet" olarak, hayatta duymaktan en nefret ettiğim lakap/tabir. günde en az on kez bir insana "şıışşttt poşet, baksana bi buraya" denir mi yaa???
    (sudaucanulusazan, 15.10.2007 19:16 ~ 19:16)
  11. (bkz: 6 eylül 2008 ermenistan türkiye maçı)
    (bulsaraa, 07.09.2008 02:46)
  12. kısa dönem erbaşlara takılan lakap. lakin hiç sevmezdim poşetleri askerde. ne kadar poşet varsa onlara yaptırırdım boktan işleri. zira asker falan değildir poşet! sağını solunu bilmez, selamı bilmez! acemi eğitimi namına bir şey bilmez! boş askerdir, yazıcı ya da tel boyu nöbetçi olur! ya da komutan çocuklarına beleş hoca!

neden poşet dendiği bir efsaneye göre şöyledir;
    bizim ilk kısa dönemlerden bir salak, yağmurlu bir sabah iştima alanına çıkmaya hazırlanır. bakar yerler çamur ama botlarını yeni boyamış, parlıyorlar gıcır gıcır! düşünür ve her iki botunun üstüne poşet geçirir. ve çıkar iştimaya. bunu gören komutan verir kalayı, uzun dönemler basar taşağı! ve bu lakap yayılır dört yana!!
    (topal penguen, 03.08.2009 21:38 ~ 21:41)
  13. kısa dönemlerin uzunlar tarafından aşağılanırken maruz kaldıkları sıfat. eh 15 ay askerlik yapmak zorunda kalan, kaderin tokadını yemiş arkadaşım. acını paylaşıyorum, agresifliğini ve çekememezliğini de bir yere kadar anlıyorum. fakat anlamadığım nokta, senin uzun benim kısa askerlik yapıyor olmamdan dolayı beni sorumlu tutman. bu sistemi ben mi kurdum be geri zekalı? hem, diyelim ki ben kurdum, o zaman beni aşağılayacağına, üniversite mezunu olmayanların askerliğinin kısalmasını iste, o yönde mücadele ver ben de sana omuz vereyim. ben de 15 ay yapsam rahatlayacak mısın? dediğim gibi, yine de senin adına üzülüyor, askerliğin topyekun profesyonelleşmesiyle senin de benim de rahata kavuşmamızı istiyorum.
    (replay, 03.08.2009 22:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil