piyale   

adana çık aradan

1. yılların markası . sabancı tarafından alındaktan sonra atağa geçen ve bisküvi pazarında giren firma.
    (parachuttes, 19.04.2004 09:18)
  2. kek reklamının istanbul erkek lisesi'nde çekildiği marka
    (invisibleruh, 28.04.2004 18:29)
  3. kelime anlamı itibariyle içki bardağı demek.

(bkz: piyale madra)
    (selenge, 09.02.2005 20:53)
  4. eskiden makarna üreten firma
    (16v, 03.06.2005 01:26)
  5. 1922 yılında izmir'de hasan tahsin piyale tarafından kurulup günümüze kadar gelmiş gıda sektörünün önemli firmalarından..
    (absinthe, 13.03.2006 04:53)
  6. (bkz: piyale paşa)
    (bkz: piyale paşa camii)
    (chixculub, 13.03.2006 04:56)
  7. osmanlılarda kaptan-ı derya ve patronadan sonra gelen bir denizcilik rütbesi.
    (bkz: tuğamiral)
    (mosquito hunter, 04.10.2006 22:23 ~ 22:27)
  8. izmir bayraklı'daki ana üretim tesisi, ekonomik krizde dara girdikten sonra sabancı tarafından satın alınmıştı. sabancı'nın aldıktan sonra buraya yatırım yapmayışı ve piyale'nin üretiminin yavaş yavaş marmara'daki tesislere kaydırışı, buranın yerinden dolayı satın alındığını ve başka yatırımlar düşündüğü söylentilerini çıkarmıştı. yerini bilmeyenlere - izmir'de olup da bilmeyen yoktur- izmir limanı'na çok yakın bir bölgede, stratejik bir kavşak noktasında.
    şimdi yazan haberler de bu planı doğruluyor.
    ----------------------------------------
    gıdasa yetkililerinden alınan bilgiye göre, izmir'in bayraklı semtindeki fabrikanın, bölgenin yeni imar planlarında turizm ve ticaret alanı olarak belirlenmesi nedeniyle taşınması yönünde karar alındı.
    kapanma işlemlerinin sürdüğü fabrikanın alışveriş merkezi ya da turistik tesis olarak değerlendirileceği belirtildi.
    yapılan açıklamada, piyale fabrikasının bulunduğu arsada ürün kalitesinin sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan yatırımları yapmanın artık mümkün olmadığı kaydedildi. üretimin son teknolojiyle kurulan hendek tesislerinde sürdürüleceğinin kaydedildiği açıklamada, yeni fabrikanın dünya standartlarında üretim yapma imkanı vereceği ifade edildi.
    açıklamada fabrikanın bulunduğu alanın imar planına uygun olarak alışveriş merkezi ve/veya turizm tesisi şeklinde değerlendirileceği kaydedilerek ''izmir'e yakışan bir proje gerçekleştirilmesi için potansiyel yatırımcı çok sayıda firmayla görüşmeler sürdürülmektedir'' denildi.
    -------------------------------------------------------
    izmir'in ekonomisi giderek üretimden tüketim ekonomsine kayıyor. bir izmir'li olarak, bulunduğu kente ihanet edip terkeden, üretimini hendek'e taşıyan piyale'nin ürünlerini bundan sonra satın almayacağım efendim.
    (tekmeleyen kuş, 07.02.2007 15:36 ~ 15:37)
  9. sıra hep son kadehe geliyordu
    dudakların başkalarının masasında lâle
    ben boynumdaki ipe bir düğüm daha atıyordum
    peşinden başka gidecek yer yoktu
    seni artık hiç sevmediğim halde

senin o eskisi olmamana imkân yoktu
    ama inadından yapıyordun bunu cemile
    inattandı hep o içip içip gitmeler
    bense boşalttığın kadehleri satın alıyordum
    enayilik ettiğimi bile bile

hele o çıkışın yok mu kapıdan
    o allahın belâsı herifle
    başkasının olmayı bir türlü beceremiyordun
    millet arkandan gülüyordu
    düştüğün hale...

(bkz: cemal süreya)
    (soldier in the army, 14.07.2007 00:14)
  10. farsça kökenli olup şarap bardağı, içki kadehi anlamına gelen sözcük. cümle içinde kullanalım:

"ateş doludur tutma, yanarsın
    karşındaki şu gülgûn piyale."
    - a. haşim
    (karizmatik, 22.09.2007 13:13)