beğenmeyenlerin önyargılı olduğunu düşündüğüm film.
bir filmi izlerken, heyecanın doruklarına çıkabiliyorsanız, kahkahalarla gülüyorsanız, bir de üstüne gözleriniz de doluyorsa, o film başarılıdır.
bir filmde hayatınız boyunca unutamayacağınız sahneler varsa, kamera açıları ve özel efektler size "vışş" dedirtiyorsa, o yönetmen başarılıdır.
pek çok güçlü karakteri barındıran bir film her biri başlı başına birer kitap olabilecek hikayeleri üç saat içinde anlatabiliyorsa senaristler başarılıdır.
---bundan sonrası spoiler içerir---
bir insan yelkenin tepesinde savaşan jack sparrowla davy jones sahnesinde heyecanlanmıyorsa,
başta jack sparrow'un karakter bölünmesi olmak üzere içine barbossanın tia dalmayı eski haline getirme ritüelindeki tonlamasını ekleyebileceğimiz pek çok can alıcı sahnede eğlenmiyorsa,
tia dalma davy jones aşkı, ya da girişteki idam sahnesi nedeniyle hüzünlenmiyorsa bi sorun vardır.
ya da ne bileyim girdabın etrafında savaşan gemiler sahnesini kim unutabilir ki?
ancak önyargıyla yaklaşıp 2. filmdeki kemik kafesler içinde bir o yana bir bu yana sallanma sahnesini unutabilenler.
----burda spoiler biter----
diyeceğim şudur ki; jack sparrow karakteri abartılmamış ya da cıvkı çıkarılmamış, tam yerine oturmuştur.
kılıç kalkan sahneleri de ilk filmde olduğu kadar yer almamıştır.
anlatım bakımından bu filmi daha başarılı buldum. filmde alamadığınız bir cevap, çelişkiye düşen bir durum olmadığı gibi konu daha akıcı işlenmiş.
filmin türkçe düblajının daha yerine oturmuş olduğu yorumunaysa ancak şunu söyleyebilirim: hiç bir korsan trt spikeri gibi konuşmaz. bu filmi sadece ingilizcesinden izledim ama eski filmleri her iki dilde de izlediğimden sizi temin ederim ki düblaj yapan firma tüm esprilerin, tüm korsan aksanının ve johnny depp sesinin içine etmiştir.
uzun lafın kısası:
bağımsız filmler kadar sıkıcı olmayan ama salak saçma amerikan rüyası temalı kahramanlık, sokakta bir aşk buldum temalı romantik komedi, bakın ben bir şey yazdım farklı bir evren kurdum içine iki kılıç koydum yüzüklerin efendisinden araktır konum temalı fantastik edebiyat filmlerine göreyse oldukça farklı ve bağımsız olan karayip korsanları serisi müzikleriyle, karakterleriyle, özel efektleriyle, senaryosuyla kült filmler arasındaki yerini almıştır; lotrnin yanı başında, potc olarak.serinin üçüncü filmi olan at world's end de ikincisi kadar bile hayal kırıklığı yaratmayan, içinde her şeyi barındıran şahane bir zaman geçirme aracıdır.
edit: pazarlık sahneleri beni nedense godfather'a götürdü, favori sahnemi bile seçemeyeceğim kadar bütünüyle favorim oldu bu film ve tabi dördüncüsü için kapıyı ardına kadar açık bırakmışlar.