pilot   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. her erkeğinin hayalindeki meslek..
    (cellman, 23.04.2004 01:05 ~ 17.07.2005 15:43)
  2. deneme mahiyetindekiler için de sıfat olarak kullanılır.
    (bkz. pilot bölge)
    (spyder, 23.04.2004 01:08)
  3. çoğu dizinin ilk bölümüne verilen ad
    ör: friends 101 pilot
    (ascella, 23.04.2004 20:39)
  4. motor sporları sürücülerine verilen genel ad...
    (8844455, 21.06.2004 15:05 ~ 15:07)
  5. alkolü fazla kaçırınca da sarhoş olmak uçmak, anlamında kullanıldığı görülmüştür.
    (bkz. pilot olmak)
    (aqua, 21.06.2004 15:18)
  6. pilotun kelime karşılığı uçak adındaki havayolu aracını kullananlar olsa da, birçok anlatımda farklı anlamda kullanılmaya başlanmıştır. yerine kullanıldığı kelimelerin hepsinin bir karşılığı var ise neden pilot kelimesini kullanırız bilinmez.
    (aqua, 21.06.2004 15:21)
  7. kalem üreten bir şirkettir ve başarısıyla bir kalem türüne adını vermiştir
    (mavio, 28.06.2004 11:29)
  8. (bkz: pilot shaker)
    (bkz: pilot rocky)
    (man on the moon, 26.02.2005 23:18)
  9. (bkz: pilot kalem)
    (zeus, 04.04.2005 14:26)
  10. (bkz: akrobasi pilotu)
    (mavio, 23.08.2005 17:59)
  11. dünyanın en zor mesleklerinden biri.

bir boeing 737-400 ün kokpiti 1.7 m^2, hacmi 4.5 m^3tür. bu boyutta bir kokpitte koltuk ve tuşlardan başka birşey düşünülmesi imkansızdır. bacak oynatacak yer bile olmadığı düşünülürse, bilmem kaç feette, herhangi bir acil durumda (master warning) soğukkanlılığı korumak çok zordur.

türk hava yolları, çalıştırmaya başladığı pilotlara başlangıç maaşı olarak 5000 ytl öder. ancak araştırmalar tarafından kanıtlandığı gibi kabin personelinin bir süre sonra ereksiyon olamadığı göz önüne alınırsa; pilotlara 50000 ytl az gelir kanımca.
    (akaydo, 17.09.2005 21:06)
  12. efendim bu pilot arkadaşları anlatmaya nereden başlasam bilmiyorum.son bir yıl içinde tanıştığım onlarca pilottan sonra şöyle küçük bir analiz yapabilirim sanırım...pilotlar kesinlikle davranış biçimlerini eğitim aldıkları kuruma göre şekillendiriyorlar..ayrıca hangi tip uçağın pilotu oldukları da çok önemli...
    -mesela a321/320(231/131..vs.) pilotları arada kalmış tiplerdir...boeıng pilotlarına özenirler zaten genelde a320/321 pilotları türk hava kurumundan ya da özel kuruluşlardan eğitim almışlardır çok az askeri kökenlisi vardır bunların o yüzden övecek pek birşeyleri yoktur...tüm bu arada kalmış hırslarını bir güzel kabin ekibinden alırlar...garip tiplerdir yani...
    -en sevdiğim a300(b/600/k..vs.) pilotlarıdır...çoğu çok yaşlıdır zaten...genç a300 pilotu bulmak zordur gerçekten...çoğu asker kökenlidir..idealist ve disiplinlidir...ancak her ne kadar samimi görünselerde en ufak bir aksamada kendini komutan sizi de emrindeki er zanneder...slottan çok korkarlar...zaman değişikliklerine ya da gecikmeye tahammülleri yoktur...bir de uçağın trim işleriyle falan kafasını yormaz sürekli yanlarında bir navigatorle dolasırlar ama asla kimseye güvenmezler...ama iyi huyludurlar...
    -en belirgin özellikler boeıng pilotlarındadır..kendilerini seçilmiş insan zannederler...tapılmayı falan beklerler...ve kim bunlara bu gazı verdi bilmiyorum ama tüm dişilerin onlarla yatmaya hazır beklediğini falan düşünürler...inanılmaz derecede egoları yüksektir...çok muhabet kafa insanlarmış görüntüsü çizerler sonra en boktan sorunda çevrede ilgli ilgisiz herkesi azarlamaya bayılırlar...hepsinin çantasında "if it is not boeıng ı'm not goın'" seklinde ego arttırıcı yazılar falan yazar...boeıng pilotları da asker kökenlidir çoğunlukla ayrıca diğer pilotlar içinde en gençlerinden sayılabilirler..
    -bunların dışında da işte md(80/83/88..) crj(100/700..) c/5 g ve küçük uçak pilotları vardır ki en masum en zarasız en kendi halinde olanlarıdır...zaten büyük bir kısmı yabancıdır işinde gücünde insanlardır canım işte....

ama işleri çok zordur gerçekten çok sıkıntılı şartlarda çalışırlar...bunun karşılığı olarak ayda milyarlarca para alır her gittikleri yerde beş yıldızlı otelde kalır ve istedikleri hostese kolayca asılabilirler...yazık onlara....
    (azami kırk çöp, 17.09.2005 23:44)
  13. "parası pul karısı dul olur" derler.
    (palanthaser, 25.01.2006 15:11)
  14. stajım dolayısıyla havaalanında bulunmam sonucunda içlerinden birkaç tanesiyle tanışma şansına eriştim ve gördüm ki pilot olmak, biraz da sapık olmayı gerektiriyor. içlerinden birkaç tanesiyle aramda geçen diyaloglar;

pilot=p
    misuf=m

m-hoşgeldiniz efendim, planlarınız hazır...
    p-teşekkürler bakarız şimdi.
    (ayaküstü, pilotluk hakkında bişeyler öğrenmek için lafa girilir)
    m-pilotluk da zor değil mi efendim, ben de pilot olsam mı diye düşünüyodum da?!?
    p-yaa yok be, uçağa biniyoruz bi düğmeye basıyoruz sonna sıkıntıdan patlıyoruz. valla bak parası iyi olmasa hayatta yapmam pilotluğu.
    m-aa öyle mi??
    p-valla kaç gündür 69 yapamıyorum ya, habire uçuş çıkıyo!!! bırakıcam bu mesleği...
    m-*dumurlardan dumur beğenmekte*

bir diğer pilotla, gece nöbetim sırasında;

p-sen yine mi burdasın? hepsinden çok geliyosun buraya. ne işin var bu saatte?
    m-efendim nöbete geldim, listeye yazmışlar, haftada 1 gece geliyorum ben de.
    p-ya bırak stajı filan ya. bu saatte gelinir mi? git seviş allah allaah!
    m-*bir stajda bu kadar dumur fazla artık*

genelleme yapmak istemiyorum ama havacılıkla uğraşan insanlar, pilotundan hostesine, dispatcher'ından teknisyenine, rahat ve geyik insanlardı. bu arada ilk diyalogtaki pilotumuzun italya'daki bir havaalanındaki kızla yaptığı msn sohbetleri ve kızı istanbul'a getirişi başka girilerde anlatılabilir... anlatılmayabilir de...
    (misuf, 16.09.2006 00:09 ~ 26.10.2006 02:09)
  15. toyota coralla reklamlarında yeni nesil araçlarını kullananlara verilen isim.
    (trinity, 19.03.2007 16:24)
  16. en genel haliyle yönlendiren, kontrol eden anlamındadır. bir de şöyle bir kullanım alanı var. hidrolik ve pnömatik devrelerde valflerin konumlarını ayarlamak için gönderilen akışkan sinyale de pilot denir.

şöyle ki: bilhassa hidrolik valfler kocaman olur ve bunları açmak kapamak, konumlarını ayarlamak büyük kuvvetler gerektirir. ancak bu valfin üzerine daha ufak bi valf koyarsınız. bunu açması kapaması daha kolaydır. basınç hattından bir kol alır bu valfe bağlarsınız. siz "hidroliği sağdan sal" deyince sağdan beri alttaki büyük valfin sürgüsüne yüksek basınçlı hidroliği tatbik eder. sürgüyü hidroliğin basıncı ile ittirerek basınç haatını çıkış hattına bağlarsınız.
    (azwepsa, 20.03.2007 10:30)
  17. sözlük yazarlarının sevimli cümlelerle bir şekilde anlatmaya çalıştığı meslek dalı.. sözlük yazarlarından birine göre (bkz: akaydo) pilot adamın ereksiyonu olmaz. yazar savını birde araştırma iddiasıyla desteklemektedirki bu satırların yazarı olan 737-800 pilotu bu araştırmayı çok merak etmektedir.

bir diğer yazar (bkz: azami kırk çöp) pilotları uçtukları uçak tiplerine göre ayırmıştır ama çıkardığı sonuç tam bir hadisedir,olaydır,kelimelerle anlata anlata bitmez.. kelimeler kifayetsiz kalır.

pilot,ne uçağın tipine göre bir adamdır ne de meslek hastalığı cinsel fonksiyon bozuklukluğu olan bir kişidir. pilot her gün,istisnasız her gün okumak ve kendini geliştirmek durumundadır. günümüz uçaklarını düşürmek zordur ama düşme durumuna geldilermi de biraz zor kurtulurlar. bu sebeple pilot yanlız bir adam olarak tayyarenin o kötü şartlara gelmesine bir an önce müdahale etmek ve çözümü hatasız bir biçimde bulmak durumunda olan kişidir.hata yapma lüksü yoktur.

pilot askerde olabilir sivilde.. airbus'da sivil boeing'de asker uçar demek genelleme bile yapılsa korkunç bir yanılgıdır. her pilot her tipte uçabilir. herhangi tipte uçan herhangi bir pilotun herhangi bir karakteri olabilir. genelleme yapmak bu kadar mümkünsüzdür kanaatimce.

aldıkları para hep tartışma konusudur. ama birgün emergency duruma düşen bir uçağın kabininde şans eseri bulunursanız daha önce aldıkları para yüzünden eleştirdiğiniz, 'ne yani hak etmiyorlar bence' dediğiniz o pilotların o uçağı kurtarmaları için tanrıya yalvarırsınız. aldıkları her kuruşu işte o kısa zaman diliminde helal edersiniz onlara..

zor iştir pilotluk,özellikle havayolu pilotluğu. tek kişilik bir uçakta yapacağınız bir hata yanlız sizi öldürürken, havayolu uçağında yapacağınız hata sizinle birlikte 350 canı alabilir. o yüzden pilot işini iyi yapmak mecburiyetinde olan şahıstır.
    (levelchange, 07.05.2007 23:07)
  18. top gun izledikten sonra olunmak istenen meslek dalı.
    (deniz büyücüsü, 07.05.2007 23:08)
  19. "uçmak istersen olursun pilot, istemesini bilirsen iner her külot" şeklinde öğretiyorlardı geçmişte, biz de öyle öğrendik.

ben bu adamların güneş gözlüklerini anladım da, hala açık dar kot üstüne gömleği içine sokma ve gene o kotun üzerine siyah deri kemer takma modalarını çözemedim.
    (man on the moon, 08.05.2007 02:05)
  20. bir şehirler arası otobüs yolculuğu esnasında yanıma oturan bir f-16 filo komutanında gözlemlediğim üzere, kendi kullanmadığı vasıtaların hızlı gitmesinden ürken kişilerdir. ya da bütün genellemeler gibi bu genelleme de yanlıştır muhtemelen.. olabilir bunların hepsi

ben şahsen bir f-104 düşürüp o olaydan sağ kurtulsam hiçbir şeyden korkmam, teke tek dövüşte kralını tanımam.
    (my dying bride, 08.05.2007 02:40)
  21. türkçe karşılığı uçman olan fransızca kökenli kelime.
    (atesbocugu, 24.05.2007 15:00)
  22. (bkz: proudpilot)
    (ortamcı, 24.05.2007 15:03)
  23. kumanda markası. her markanın kumandası mevcut. seyyar ve köşede kalmış elektrikçilerde yer alır.
    (venom, 09.10.2007 21:55)
  24. - bu donanmanın en iyi pilotuyum ulan ben! o kadar !
    - ne içti lan yine bu ?

(bkz: pilot olmak)
    (deniz büyücüsü, 10.12.2007 13:55)
  25. kalkarken ve inerken arkasında kalan pistin önemsiz olduğunu bilen.
    (stylebrisbane, 10.06.2008 21:17)
 sayfa  / 2