izmitliyseniz çok nadir yediğiniz yalnız şehir dışından misafir geldiğinde ya da şehir dışına misafirliğe gidileceği zaman alınan ve misafirlerle yenilen süper bir şeydir. can pişmaniye tavsiye edilir. yalnız izmitte isminin bir bölümü can olan milyon tane pişmaniyeci vardır. yedikten sonra su içilmezse vücut sıcaklığı 40 derece olabilir(bkz: abartmak)
aklıma hep kemal sunalı getiren tatlı. bir filminde tren garında pişmaniye satardı. pişmaniyecilerin favori mekanı trenler olmalı ki,her tren yolculuğumda pişmaniyecilerin sesiyle irkilirim.
eğer araca bu tatlıyı satan biri biner ve 3 ytl sadece diyerek satış yapmaya başlarsa hemen sazanlamamalısınız. öncelikle iki paketi 5 ytl demeye başlayacaktır bir süre sonra. inmesine yakın 2 ytl pişşşşşmaniye diye mırıldanarak kapıya yönelecektir. işte tam bu anda hamle yaparsanız 1.5 ytl ye alabilirsiniz bir paketini hatta eğer çingene pazarlığı denen olayı becerebilenlerdenseniz 1 ytl'ye bile alabilme şansınız var.
vakt-i zamanında izmit'te hem yakışıklı hem zengin bir iş adamı varmış.ismi de şükuufettin'miş.hatunlar buna bu da şişmaniye hanıma hastaymış.sonunda evlenmişler bu ikisi.sonradan ilişkide şiddetli geçimsizlik çerçevesinde çatlaklar başlamış.gel zaman git zaman adam illallah etmiş şişmaniye hanımdan.öyle ki şiir bile yazmış sinirinden:
ben sevdim bir şişmaniye
o beni etti pişmaniye
ulan kader sorarım sana
mutlu olamadık, peki niye?
şükuufettin bey işte bu şiirden sonra bir gün evinde otururken can sıkıntısının vermiş olduğu rahatsızlıktan dolayı mutfakta yeni bir karışım icat etmiş ve ismini pişmaniye koymuş.