|
|
- bir fiilin sonuna at , over up , down, on gibi prepositionlar ile oluşturulurlar.
transitive bir de intranstive çeşitleri vardır, transitive de araya başka söz ya da söz öbekleri girebilir, intranstive'de böyle bir şey olmaz.
- bir adet fiil ve bir adet preposition'dan oluşturulan, ana dili ingilizce olan kişilerin ekseriyetle kullandıkları kelime grupları... düz mantık gidip, "aaa lan ben bu baştaki fiili biliyorum, o zaman bu şu anlama gelmekte" derseniz sizi acayip rezil edebilir.. beni etti ordan biliyorum.
örneğin; "go back" phrasal'ını ele alalım.. ne anlama gelir bu "go back"? ne tip bir eylemi ifade etmekte kullanılır? "hoop bilader geri çekilsene biraz" daki "geri çekilsene" di mi? evet o canım, ne olacak ki başka! bak işte "go" ve "back"... hayır işte efendim öyle değil. "go back" phrasal'ı, "mehmet'le benim dostluğum 10 yıl öncesine dayanır" daki "öncesine dayanmak" anlamına benzer bir anlamda kullanılır. tam olarak; "debb and me go back almost 10 years" şeklinde kullanılır.
işte böyle. phrasal verb'ler, bazen kendisini oluşturan kelimelerin tamamen dışında bir anlam taşırlar. o yüzden, ezber+pratik yolundan başka bir yolu yoktur, kendisine hakim birisi olmak için... ingilizce'ye artık tamamen hakim olduğunuzu gösterir. makale yazabilir, köşe yazısı okuyabilirsiniz. brooklyn'deki siyahlarla her türlü muhabbete girebilir, tupac'ın şarkılarını dinlerken, "kuzen bu ne anlama geliyodu ya" demekten vazgeçebilirsiniz.
- phrasal verb oluştururken fiillere eklenen "up", "in", "at" ve benzeri ikinci kısımlar aslen preposition olmakla beraber, bir phrasal verb yapısının içinde "particle" şeklinde anılmalıdırlar. particle şeklinde anılma durumu bilhassa zarf içeren phrasal verbler için geçerlidir. salt preposition görevli prepositionlar içeren phrasal verbler, "prepositional verbs" olarak ayrı bir başlıkta incelenirler.
- bu tarz fiillerin en sevdiğim yanı, iki parçanın arasına istediğiniz kelimeyi yerleştirerek etkisini artırabilmenizdir.
örnek: shut up
etkisi artmış örnek: shut the fuck up
yaa erikli muhallebi...
- öğrenmesi zor, kullanması zevkli kelime grupları. eğer bir de hazırlık sınıfında writing dersinde bol bol kullanabilirseniz yaşadınız.
(bkz: öğretmenin gözüne girmek)
|