php vs asp   

adana çık aradan

1. php open sourcedur. ücretsizdir. linux'te pek güzel olur, aslanlar gibi apache'de koşar. fena değildir performansı. iislidir asp. ama performans benchmarkı zor iştir. ayrıca asp'nin arkasında, ms baba dev cüssesi ile durur. destek denen şey önemlidir. bi de, dökümantasyonda da eline verir php*nin. 4mblık manual ile dönmez işler. (bkz: profesyonellik) (bkz: msdn)*
    (unruly, 31.12.2004 00:37 ~ 02.01.2005 01:42)
  2. php polindromik bir kısaltma, asp değil. (trivial bilgi)
    (bkz: armutun altına meyveyi bkz vermek)
    (bkz: bu giri bir eleştiriydi)
    (unruly, 31.12.2004 00:37)
  3. php'nin belki en büyük üstünlüğü sentaksıdır. keza asp denen vb bozmalı genç tarih öğretmeni kılıklı şey , buz gibi soğutur adamı. php kullanıcıları daha yoğun duygular beslerler dile, ki bundan olabilir.
    (bkz: c)
    (unruly, 31.12.2004 00:39 ~ 07:05)
  4. iki farklı alternatif, sonsuz örnek, bitmeyen bir tartışma konusu...

bir uygulamanın kodlarını görmezseniz sonuç mükemmel görünebilir. yani size sunulan görüntü, arayüz mükemmel olabilir. sonuçta bütün diller istediğiniz sonucu size verebilir. çünkü işin arayüz, görüntü tasarımı kısmı program yazarının değil, tasarımcının işi.

ilk karşılaştırmayı dil yapısı ve dilin yazım kurallarındaki esneklik/güç kriterine göre yapmak gerekiyor. ülkemizde çoğu program yazan bireyin (programcı demek kısıtlayıcı oluyor) basıc ailesinden (gwbasıc, basıca, quickbasıc vs...) bir dille işe başlayıp bugüne geldiğini düşünürsek ve buna ek olarak asp kullanan (program) yazarların büyük bir kısmının da vbscript kullanıcısı olduğunu göz önünde bulundurursak bu bireylerin "ilk göz ağrısı" söylemine uyduğunu ve kendilerini bir kafes içine kapattıklarını görebiliriz. bu birey topluluğunu ya c ailesinden dillerle tanışmamış, ya da tanışma evresinde yeni bilgiler öğrenmekten kaçan (program) yazarlar oluşturuyor. bu noktada açık ve net bir şekilde asp/php ayrımı yapamıyoruz. niye? çünkü php zaten c ailesinden yazım kurallarını benimsemiş bir dil. diğer taraftan asp'de javascript (kendisi c ailesinden gelmektedir) ile yazıma izin veriyor. böylece her iki taraf da c ailesinden yazıma destek verdiği için net bir şekilde ayıramıyoruz. ama açık ve net olmasa da php'nin c ailesine dahil olmasının getirdiği bir ağırlık var.

ikinci karşılaştırmaya gelince, beni tanıyanlar, az buz yazılarımı okuyanlar her seferinde esnekliğe ve platform bağımsızlığa dair nutuklarımı bilirler. işte yine olayımızı bir de bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.

php, bütün modüler web sunucuları tarafından destekleniyor. yani her platformda kullanabiliyorsunuz. windows platformunda ister ııs'e modül olarak yükleyin, ister apache veya başka bir web sunucu kurun php her zaman emrinize amade durumda. nx (unıx/lınux) platformlarında da web sunucularda çalışabiliyor. (diğer taraftan php'yi kabuk programlamada da kullanabiliyorsunuz. bu farklı bir açıdan bir + değer sayılabilir.)

asp, standart olarak sadece ııs üzerinde çalışıyor. bir de buna ek olarak apache üzerinde çalışmasını sağlayan bir modül de var. yanlış hatırlamıyorsam perl ile hazırlanmış bir modüldü. yani bir şekilde de olsa asp'yi hem windows hem de nx platformlarında kullanabiliyorsunuz.

bu karşılaştırmadan da yine açık ve net bir sonuç alamıyoruz ne yazık ki. çünkü hem asp'nin hem de php'nin farklı platformlarda çalışma şansı var. ama php'nin tam destekle her platformda çalışıyor olması sanki biraz ağır basıyormuş gibi geliyor bana...

aynı zamanda yazılım mühendisliğinin önemli bir konusu da olan dil seçimi yine tamamen (program) yazara bırakılan bir unsur. asp ile de php ile de çok iyi işler çıkartmak (program) yazarın elinde. ama herşey doğru fikri yakalamakta yatıyor. işte sizinle dikkatimi çeken bir yazıyı paylaşmak istiyorum; phpbuddy'deki php vs asp başlıklı makalede editörün notuydu dikkatimi çeken:

"this article just tries to differentiate between asp and php. asp is also a very good scripting language and ı have personally used it for over 3 year's, ı have built several popular site's with asp, the most popular being funtoosh.com which get over 2 million page views per month. ı think asp is a good and useful technology, but in the long run ı feel php is better."

yani

"bu makale sadece asp ve php'yi karşılaştırmayı çalışıyor. asp hala çok iyi bir betik dil ve ben kişisel olarak asp'yi 3 yıldan fazla kullandım. asp ile bir çok popüler site yaptım ki bunlardan en popüler olanı ayda 2 milyondan fazla hit alan funtoosh.com. öyle sanıyorum ki asp iyi ve kullanışlı bir teknoloji ama hissediyorum ki uzun vadede php daha iyi."

evet arkadaşlar! şöyle bir yaslanın arkanıza yudumlayın kahvenizi ve savunduğunuz dili (php veya asp) kaldırın bir kenara ve karşı tarafa bir göz atın. olayı kavradıktan sonra ne değişecek biliyor musunuz? ya savunduğunuz dile daha bir bağlanacaksınız, ya da "al mektuplarını, ver mektuplarımı"...

n. can kırık
    (karizmatik, 25.06.2006 14:00)
  5. asp object oriented nanesinden anlamazken, php 5 ile bu konuda çılgın atmak mümkün. (yeter mi?)
    (wondrous, 21.01.2007 02:46)
  6. asp de çoğu işe yarar bileşen * ücretlidir ve fonksiyon zenginliği php den düşüktür. ayrıca php için tüm dünyada döküman ve örnek desteği vardır. *

bunların dışında asp ve php karşılaştırması aslında çift yönlüdür. yazılım geliştirici açısından ve yazılım geliştirme yöneticisi açısından. bugün bir asp programcısnı istihdam etmek php den daha ucuzdur. basit emlak bok, püsür sayfalar için tercih edilesidir.

ama yine de kişisel fikrim php & mysql & apache üçlüsü mükemmeldir. tadından yenmezdir.
    (gibigibi, 21.01.2007 03:02 ~ 03:06)
  7. asp yorumlayıcısının kodlarını değiştirip tekrar derleyemezsiniz (iis'deki bildiğimiz asp yorumlayıcısı kastedilmiştir).
    (raiser, 21.01.2007 03:08 ~ 03:09)
  8. php versus c, php vs bash, php vs c# gibi bazı yönlerden dangalakça olan karşılaştırmaların -"konsolda bash php'ye tur bindirir, üstüne bi' de sigara yapar" önermesini ispatlayacak araştırmacı ruha sahipseniz o başka- yine bazı yönlerden benzeri olan bir karşılaştırma şeklidir. farklı sunucularda, farklı platformlarda, 'syntax'ı bile birbirinden tamamen farklı olan iki dili aynı kulvarda yarıştırırsak her farklı açıdan baktığımızda acayip (ve tahmin edebileceğiniz gibi yine farklı) sonuçlar elde ederiz.

bunun yanında yukarıda yazdıklarımın hiçbiri phps güzelliğini kullanmanın verdiği haz ve gazıyla bazen asp'yi litosfer tabakasına sokmama engel olmayabilir, doğaldır.
    (ben cocugum deyip camdan atlayan pokemon, 26.01.2007 22:39)
  9. (bkz: php ve asp.net)
    (wondrous, 09.10.2007 19:15)