shaquille o neal shawn marion takası ile nba tarihinin gelmiş geçmiş en gereksiz takasını yaparak, bu ve sonraki sezonlardaki şampiyonluk ümitlerini tamamen suya düşürmüş olan takımdır.
tamam, bu takım yıllardır sezon iççinde gösterdiği başarıyı bir türlü playofflara yansıtamadı ve sonuca ulaşamadı. tamam, bu takım hücumda ne kadar iyi olursa olsun, defansta iyi olmadığı için önemli maçların hepsini kaybetti. tamam, shawn marion daha sezon başlamadan önce bile gitmek istiyordu, takımın havasını bozar hale gelmişti, amare ile hiç anlaşamıyordu. bunların hepsine eyvallah.
ancak kariyerinin en aktif senelerine henüz başlayan, sağlıklı, 30 yaşındaki ve nba'de istisnasız her koçun kadrosunda görmek isteyeceği shawn marion'ı takımdan gönderip yerine kariyerinin sonuna gelmiş, 15 yıldır aralıksız oynamanın getirmiş olduğu kronikleşmiş diz, bilek ve kalça sakatlıkları olan, eski formundan geriye sadece hatıralar kalan shaq'ı getirmek tamamen basiretsizliktir. shawn marion'un karşılığı çok daha iyi bir oyuncu olmalıydı.
ayrıca, geldiği ilk günden beri bir haltlar karıştıracağını belli eden
steve kerr sonunda muradına ermiş, takımı fil mezarlığına çevirmiştir; yarın öbür gün "ben de oynamak istiyorum, parkelere geri dönüyorum" derse hiç şaşırmayacağım. 12 kişilik kadrosu bulunan takımda 30 yaş üzeri tam 7 oyuncu vardır. kadroda pek şans bulamayan 38 yaşındaki
eric piatkowski ve 33 yaşındaki
sean marks'ı bir kenara ayıracak olursak, takımda ilk beşte başlayan
steve nash 34,
grant hill 36 ve
raja bell 32 yaşlarındadır. bunu dışında amare'nin yedeği olan brian skinner da 32 yaşındadır. tüm bunların yanına 36 yaşındaki shaq'ın gelmesi, bu takımın gelecek 5 senesinin nasıl olacağı konusundaki endişeleri doruğa ulaştırmıştır. zira bütün bu oyuncular emekli olduklarında geriye kalan sadece
amare stoudemire,
boris diaw ve
leandro barbosa olacak, daha fazlası değil; tabii steve kerr kalanları da bir takasla yollamazsa!
olayın bir diğer acı tarafı ise işin maddi boyutu.
shaquille o neal, phoenix suns takımına
miami heat takımından aldığı kontratı ile gelmiştir; ki bu da gelecek 2,5 yıl boyunca kendisine tam 50 milyon amerikan doları ödenmesi anlamına geliyor. 2,5 yıl boyunca kronikleşen sakatlıkları nedeniyle kaç maça çıkacağı belli bile olmayan birisine, adı shaq dahi olsa 50 milyon dolar vermek tam bir dangalaklıktır (ağzımı bozdurdun ya bana steve kerr...). üstelik giden oyuncu, kontratı bu rakamın üçte ikisi olan ve her maç ne kadar verim alınacağı garanti olan bir shawn marion ise, tümüyle dangalaklıktır.
olayın en acı tarafı ise shaq'ın bu takıma getirisidir.
shaquille o neal bu takıma tek bir nedenle gelmiştir, o da savunmadır. peki bu sezon sonunda, playofflarda shaq kimlere karşı mücadele edebilir bir bakalım:
tim duncan,
yao ming,
andrew bynum ve
tyson chandler. bu oyuncuların kaçını savunabilecek formda olduğunun takdiri sizindir. bunlar dışında hızlı pota altı oyuncuları olan
dallas mavericks, yeni bir "stockton-malone" ikilisi yaratan
utah jazz ve oyun sistemi "hızlı oyun-dış atış" olan
golden state warriors takımlarına karşı shaq'ın hiçbir çözüm yaratamayacağına inanıyorum.
son olarak şunu söyleyebilirim ki,
pat riley'ye "helal olsun" demek gerekiyor. takımına hem bir allstar katmış hem de maddi durumu pek parlak olmayan miami heat'i, karşılığı sakatlık olan 50 milyon dolarlık bir kontrattan kurtarmıştır, helal olsundur.
shawn marion'a ise başarılar dilemek gerekiyor; phoenix taraftarı onu hiç unutmayacaktır. steve kerr'e ise küfür etmek ve kendisini jason kidd ile de anlaşmadan, bir an önce durdurmak gerekiyor.
not :
marcus banks zerre umrumda olan bir oyuncu olmadığından bu yazıda yer almamıştır.