peter sellers   

adana çık aradan

1. 8 eylül 1925 doğumlu ingiliz oyuncu. ekseriyet komedi filmlerinde oynamış ve pembe panter serisiyle tanınmıştır. kariyerinin zirvesini dr. strangelove filminde canlandırdığı 3 karakterle yapmıştır. gelmiş geçmiş en iyi birkaç oyuncudan biridir*. özellikle lolita'nın başındaki sahnede kendisini takdir etmişimdir*.
    (togisama, 21.03.2004 19:22)
  2. peter sellers, pek çok kişi için sadece fransa' nın en büyük polisi, bir cesaret adamı baş müfettiş clouseau. doğduğundan itibaren oyunculukla tanışmış, yüzlerce karakter arasında kaybolmuş bir büyük oyuncu.

yıllarca süren oyunculuğun ardından peter sellers kendisi olmayı unuturak ayakta kalmayı becerir duruma gelmişti, kendisi olduğu kısa anlarda ise perdedeki yansımasına katlanamıyordu. bunu muppet show';a konuk olduğunda şöyle özetlemişti:

sahne arkasında boks eldivenleri viking sakalı ve şapkasıyla kraliçe viktorya olmaya çalışırken kermit gelir ve:

- peter, i love your wild characters but in the back stage you can relax and be yourself.
    - oh my dear kermit, that you say would be altogetherly impossible. there is no me i don't exist.
    - ... (kermit rol icabı anlamaz)
    - there used to be a me but i had it surgecally removed. (niye ingilizce yazıyorsun diyenler aşağıya baksın)

bu söz peter sellers'ın karakterini kısaca bize özetler. onun gerçek kişiliği yoktur, bir peter sellers yoktur. aksine bin karakteri aynı bedende toplamış bir üst kimlik vardır. kimi zaman bir ingiliz subay, kimi zaman hintli bir aktör, sakar bir polis, bir alaman bilim adamı, bir bahçıvan ya da çingene boris.

peter sellers ve komedi:

günümüzde komedi, endüstriyel sinema içinde bir alt bacasız sanayi olarak, karmaşık küfürler ve içinde bulunanı utançtan kıpkırmızı edecek durumların obez bir genişlikle karşılandığı bir bunalım. endüstri ve genişlik, ki hangi kültürün genişliği, üzerinde konuşulması gereken uzun konular fakat komedi ve bunalımı yan yana koymak oldukça iddialı. fransız ve ingiliz (kısır bir sürece girmiş gibi görünsede) komedileri bu iddiayı biraz sarsıyor. kısa filmlerde biraz hayat bulabiliyoruz. konudan biraz uzaklaştık.

peter sellers sinemada uzun bir dönemi yaşayan bir isim. tanınmaya bir şaheserle başlayıp, ustalığını bir şaheserle bitirmişti. fakat öncelikle oynadığı diğer filmlerden sözetmek gerek. peter sellers isminin aklımızda bir sima oluşturmamasının iki nedeninden birisi onun bir üst kimlik olması. ikincisi ise para kazanmak için oynadığı ikinci kalite filmlerdir. bu filmler ve oynadığı karakterler peter sellers' ın kendisinden soğumasına ve yavaş yavaş onu yoketmesine neden olmuştur. bu kişilik böyle kayboldu. bu fimlerden bir kaçı meşhur oldu ve peter sellers o filmlerdeki şaşkın ve sakar rolleriyle hatırlarda yer edindi. pembe panter serisi, the party bu filmlerden en büyükleriydi ki bu filmler 2003 oskarlarında yönetmen blake edwards'a bir saygı oskarı getirdi ve bu filmler önceleri peter sellers'la anılırken artık, dvd piyasası ve reyting hizmetinde, blake edwards ismiyle anılmaya başladı.

çoğu bunaltı ve sıkıntıyla oynanamış filmlerin yanında peter sellers'ın iki tane sinema şaheseri bulunmaktadır. bunlar: dr. strangelove ve being there filmleridir.

dr. strangelove bir kubrick şaheseri ve izlendiğinde bugün bile dokunduğu ve yerdiği pek çok nokta var. peter sellers bu filmde üç karakteri birden canlandırarak oyunculukta bir çıta yükseltmiş. soğuk savaş ve amerikan paronayası üzerine bu filmde peter sellers taşıyıcı kolon olmuştur. bir ingiliz, bir alman, ve bir amerikalı'yı kusursuz canlandırması onun üst kimlik olmaya ne kadar erken başladığının göstergesi olsa gerek.

being there ise onun sanatının ulaştığı zirvedir (togisima'nın belirttiğinin aksine). jerzy kosinski'nin romanından uyarlanan film peter sellers'ın tüm hayatı boyunca gerçekleştirmek istediği bir projedir ve peter sellers'ın filmde oynadığı karakterle gösterdiği bütünlüğü hiç bir oyuncu hiç bir karakterde gösterememiştir. ya da bu yine bir iddiadır. peter sellers için, belki bir insan için, hayalini gerçekleştirip yaptığı işi bırakmak büyük bir gurur kaynağı olsa gerek fakat bu gurur peter sellers'a ölümüyle bahşedildi. being there, peter sellers'ı zirveye taşırken ani ölümü belki de onun için beni üzdüğü kadar üzücü olmamıştır. bir hayali vardı ve gerçekleştirdi.

dr strangelove ve being there komedi sinemasında daha doğrusu bir temel fonksiyon olarak yermenin komedi de ulaşabileceği zirvelerdir. bu açıdan komedi sinemasında yerme denilince peter sellers akla gelen en büyük isimlerdendir. buna bir bilgisizlik veya taasupta denilebiir fakat bu isim komediyi araç olarak kullanabilen bir komedyendi ve bu yüzden komedi tarihinde zirvedeki isimdir.

peter sellers onlarca film içinde yitmiş bir karakter, bir üst kimliktir.

bil mutlu ol:

-- peter seller, dr. strangelove daki oyunculuğuyla, birden fazla karakteri canlandırıp ilk kez oskara aday olan oyuncu.
    --1980'de öldü.

--pembe panterlakabı, müfettiş clousoue'nun ilk kez canlandırıldığı filmden gelmekte. filmin ismi pembe panter ve film içindeki elmasın ismi

kermit ve peter sellers diyalogu:

- peter senin, vahşi tiplemelerine bayılıyorum fakat sahne arkasında rahatlayıp sadece kendin olabilirsin
    - sevgili kermitcim, maalesef bu söylediğin kesinlikle mümkün değil. bir ben yok. ben varlığımı yitirdim.
    - ......
    - bir zamanlar ben vardı fakat onu ameliyatla aldırdım
    (theother, 18.04.2004 17:18 ~ 21.04.2004 06:55)
  3. mein führer i can walk* repliği öncesi ve sonrasıyla herkesi yaran adam. allah onuda yarsın*.
    (my dying bride, 25.08.2004 14:46)
  4. dünyanın en komik ecnebisi.
    (skuba, 04.11.2004 01:29)
  5. pembe panterlerin herhangi birini her izlediğimde beni gülmekten nefes alamayacak hale sokan adam.
    (bkz: ölümüm senin elinden olacak)
    (radula, 04.11.2004 20:33)
  6. "koy götüne" felsefesini din haline getirip , peygamber olarak gönderilen kişi.ayrıca kendisi şanslı piç bir karakterdir.
    (skuba, 30.11.2004 19:56 ~ 19:57)
  7. dr. strangelove'da üç ayrı tiplemeyle karşımıza çıkan oyuncu.
    (drenchrome, 12.12.2004 15:35)
  8. bu adam dünyaya güldürmek için yollanan 10 adamdan biridir [(bkz: sadri alışık),(bkz: kemal sunal),(bkz: şener şen), (bkz: cem yılmaz) de bunlara dahil ], amacı insanoğlunun gülerken (ve aynı anda eti yulaflı kremalı bisküvi yerken) sandalyeden düşerek kafasını çarpması ile binbir çeşit icadın bulunmasını mümkün kılmaktır.

pember panter serisindeki tiplemeleri geçtim, sigarayı ters içmesini geçtim, adını hatırlayamadığım filmdeki hintli aşmış , ne insanı ishal eden bir karakterdir.

ingilizlerin amerikalılara ve diğer batı ülkelerine görece aşmış espiri yeteneğinin en büyük kanıtıdır.
    (skuba, 27.08.2005 03:28 ~ 03:29)
  9. playboy a cover olan ilk erkek (1964)
    (game insane, 21.10.2005 02:11)
  10. (bkz: the life and death of peter sellers)
    (skubidu, 21.11.2005 03:12)
  11. (bkz: petersellers)
    (eksiksizuyum, 05.02.2006 22:10)
  12. the life and death of peter sellers'ı izledikten sonra, hayatına çok çok üzüldüğüm oyuncudur. film karakterlerinin altında kendi karakterini yitirmiş, özel hayatını kaybetmiştir. yazıktır.
    (marla singer, 07.04.2006 13:19)
  13. (bkz: hastasıyım)
    (bkz: http://www.youtube.com/...)
    (soya bean, 30.05.2007 14:50)
  14. benim gibi gülme özürlüleri bile güldürebilmiş otuz kaplan gücündeki aktör.

(bkz: http://www.youtube.com/...)
    (kane, 08.02.2008 11:49)