|
|
- 1999-2000 yılları arasında winning eleven ile tanıştıktan sonra fifa 99 un aslında gerçekçi olmadığını anlayan insanların * ortaya çıkışıyla başladığını tahmin ettiğim sorunsaldır.ikisi de bu kavgada haklı değildir.biri gelir ben arcade seviyorum der , diğeri gelir ben gerçekçilik seviyorum...
- (bkz: tanrım ben bir danavar yarattım)
- (bkz: ea bok yemiş)
- bayan arkadaşların bile,"aa siz hala fifa mı oynuyorsunuz??!!" demesiyle gözümde son bulmuş sorunsal
- yapılan kamuoyu yoklamasında fifa %48 oy almıştır.
- fifanın hiçbir zaman önce çıkamayacağı, otuz civarı lig neyse de, oynanabilirlik konusunda nasıl olur da fifanın ezip geçtiğini anlamadığım kavgadır. pes'i pes yapan oynanabilirliğidir. fifa neymiş ?
- ortada birsürü sorunsal(!) varken bu sorunsal son derece önemli mi acaba denilebilir.
- playstation 2' (ve sonrası) - lcd,plazma,hd ready,full hd, pixcellence,ıvır,zıvır,bok,püsür tv - pes 6+ üçlüsüyle kimin kazandığını çok iyi anlayabileceğiniz kavgadır. oynanabilirlik nedir öğrenmeniz, sonra da bunun farkına varmanız dileğiyle.
- böyle bir kavganın olup olmadığını irdeleyen sorunsal.
yoksa pes ile fifa ile alakası yok.
- çözmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekin sorunsal :
1) oynanabilirlik nedir öğreniniz. (bkz: oynanabilirlik)
2) menajer olmak istiyosanız okumayı burda bırakınız ve menajerliği futbol oyunu içinde oynamayı değil de football manager gibi bir menajerlik simülasyonunda oynamayı deneyiniz. korkmayın daha keyiflidir.
3) bunları yaptıktan sonra gidip pes oynayınız, zira artık pes nedir öğrenmiş olacaksınız.
ha bu arada :
0) fifa 94ten 2008e kadar her yıl pes'in yanında fifa da oynamış birini fifanın farkında olmamakla suçlamayınız. zira, öylece kalakalırsınız.
- saçma bir kavgadır.kim hangi oyundan daha çok zevk alıyorsa onla istediği sürece oynamakta ve diğer oyunlara bok "atmamakta" serbesttir.bana sorarsan "pes tabiki" derim ama bir diğeri de niye fifa diyor diye girişmem herife.ama misal cm ya da fm dururken gelip bana premier manager daha güzel derse kafa göz girişirim öyle denyoya; orası ayrı bir mevzu.
unuttum editi : ha bir de fifanın managerliği çok rere rörö diyene de girişebilirim.football manager varken böyle cümleler kurmayın çok rica ediyorum komik olmayın.ha diyin ki "valla bu da çok güzel ama elbette fm gibi olamaz" canımızı yiyin.ama gerisi hikayedir..
- ps3 e bir de pes takılırsa olmayacak kavganın olmayacak sorunsalı. oynanabilirlik diye bi geyik duydum dün metroda oynanabilirlik oynarken kasmayan yormaya yapmak istediğini ultra hd süper ekranda! yaptırmaktır. kaliteli görüntü ,full hd ile olacak iş değildir. zira öyle olsaydı çok göreceli bir kavram olurdu oynanabilirlik. dergilerde , sitelerde puanlanabilir birşey olmazdı. bir örnekle sözlerime son vermek istiyorum. bokum gibi bir futbol oyunu yapsam ben bokuma bakarak aynısından. onu full hd ps3 e koyup oynasak. sonra bir de fifa nın çalışabilecği minumum sistem gereksinimli makinada 640 x 480 low detayda oynasak benim bokum gibi oyun daha oynanabilir hal aldı.
sonuç: bokum bile fifa'dan iyidir.
- her oyunun kendisine göre eksileri artıları var muhakkak. eskiden şöyle bir tabir vardı. "tamam fifa'nın grafikler süper de (demek ki o zaman pes grafikleri o kadar iyi değil) pes daha gerçekçi bir futbol oyunu." derken pes 2008 çıktı. fifa 08 ile pes 2008'i karşılaştırdığımızda hd md boşverin, her türlü platformda "fifa'nın grafikleri pes'ten daha iyi" diyen adamın ciddi göz rahatsızlıkları var demektir. grafik olarak fifa'nın pes'e tek üstünlüğü menü tasarımında, gerisi fasa fiso. ama menü deyip de geçmemek lazım pes bu sorunu bir türlü aşamadı ve bu oyunu gerçekten çok itici kılıyor. pes'in bir diğer kötü yanı yamalar üzerine ciddi bir uzmanlık istemesi. "man red" diye bir takımla oynamayacaksanız oyunu adam etmek için epey bir takla atmanız gerekiyor. sonuç nerdeyse mükemmel oluyor ama kaç kişi uğraşır ki buna? o yüzden fifacılara da hak vermek lazım. "yükle oyna abi ne uğraşacağım" diyen adam için bir numaralı futbol oyunudur fifa. ama o kadar uğraştıktan hatta bazı yamaları bizzat kendiniz tasarladıktan (en azından kodlarıyla oynadıktan) sonra konami kadar sizin de oyununuz oluyor pes. pesçilerin fanatikliği de bundan kaynaklanıyor olsa gerek.
- çözmek için yazdığım 3 adım yetmeyince yenilerini eklemem gerektiğini anladığım sorunsal. işte yeni 3 adım :
1) bi kere tutarlı olun. önce fifa oynanabilirlikte pesi ezer geçer, basar, siker, amına kor deyip sonradan gelip de "oynanabilirlik diye etrafta fink atmayın" demeyin. zira oyunları oynanabilirlik açısından kıyaslayan sizsiniz. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler adama.
2) kendi kendinize menajerlik oyunu uydurmayın. piyasada belli başlı, köklü, sağlam menajerlik oyunu varken fifadan çakma menajerlik yaratmayın. gidin fm oynayın. böylece fifa denen saçma futbol oynundan kurtulursunuz. bir taşa 2 kuş
3) bu yeni adımlar size pes oynamak için bir fırsat. fifayı bırakıp pes oynayın ki, futbol oynadığınızı anlayın.
ha bu arada
0) her yıl fifanın yanında pes oynayan bünyelere saygı duyarım. lakin ikisini de oynayıp hala oynanabilirlik konusunda gelip burda ders vermeyin. ders vermez, ders alırsınız.
- fifa'nın ne zaman pes edeceği* merak konusu olan kavga.
- bu kavgada fifa'nın lig, takım ve oyuncu lisansları ile değil de oynanabilirliği ile pes'ten daha üstün olduğunu iddia edenler eminim ki hayatlarında pes oynamamış insanlardır.
fifa'nın zamanında büyük olay, muhteşem yenilik diye millete kitlemeye çalıştığı first touch olayı pes'te en başından beri vardı, bu bile fifa'nın ne denli balon bir oyun olduğunu gösterir başlı başına.
- uğruna bazı kişilerle muhattap olunmicak sorunsaldır.
- bu çekişmeyi kategorize ederek inceleyelim:
menü: fifa'nın pes'e bariz biçimde geçirdiği ve pes'in bu menü işini yapamadığı ortadadır. anlamıyorum bunu yapan adamlar bu kadar estetik yoksunu nasıl olabiliyorlar.
müzik/spiker: açık arayla yine fifa diyorum. 2-3 maç oynadıktan sonra pes'in spikeri sizi oyundan bezdirir-ruhu yoktur.
fifa'nın kullandığı müzikler gerçekten mükemmel, oyunu bırakıp sadece müzikleri bile dinlemek adamı coşturur, buna bi hayli özen gösteriyorlar. tezahüratlar ve spikerin daha canlı olması size gerçek bir maç atmosferi sunuyor.
grafikler: fifa'nın pes'e göre en büyük artısı, lisans probleminin olmaması. 30 lig ve 620 lisanslı takım yeterince tatmin edicidir. (fifa'08)
yalnız konami boş durmamış ve ciddi şekilde bu farkı kapatmıştır. oyuncuların yüzleri ve mimikleri fifa'dan daha kötü değildir.
oynanabilirlik: tamamen zevk meselesidir. tek başınıza lig yapacaksanız fifa derim. pes'in 16 takımlık basit master liginin yanında transfer bütçeleri-ücretleri, futbolcu gelişmeleri, sponsorluk geliri gibi özellikleri daha gerçekçi olan fifa sizi "manager" havasına sokuyor.
ama eğer ikili veya daha kalabalık bir arkadaş ortamında oynayacaksanız pes dadından yinmez...
yin garii.
- pc'ci ve konsol'cu kavgalarını andırır. hatta fps ve frp ciler, nvidia'cılar ve ati'ciler, amd'ciler ve intel'ciler, dvd de samsung ve asusçular, ps2 de tekken'ciler ve mortal kombat'çıların kavgaları ile eşdeğerdir. internette bir çok platformda bu kavgalar sıkça görülmektedir. sanki herbiri babamızın tapulu malıdır. ha birde yeni yeni türeyen microsoftçular ve linux çular kavgası vardır ki nete yeni giriş yapmıştır bu büyüyen kavga.
- pek manasız bir kavgadır.
bilgisayarım'da fifa 2007 ve pes 5 yüklü, önce ikisini karşılaştırayım, sonra ps2'ye geçeceğim, öyle çok da ileriden takip edemiyorum kavgayı, kusura bakmayın canlarım.
tek başınıza oynuyorsanız eğer, allahı var, fifa'nın menajer modumsu hedesi, master league'nin yanında beş kuruş etmiyor. bunu bir kenara yazalım. eğer network oynamak istiyorsanız, ya ben salağım da çözemedim, ya da pes'in network özelliği yok. fifa ile iki bilgisayar'da oynamak da inanılmaz zevkli, gerçekçilikten uzak yakın beni siklemez, ben eğleniyorsam da günde 5-6 saatimi insanları bu hususta rezil etmeye harcarken en ufak bir pişmanlık duymuyorsam, zevklidir anacım.
fakat fifa'da da 2 kişiden fazlasını bir oyunda oynatamıyorsun, ben çözmeye çalıştım olmadı.
aynı bilgisayar üzerinden, joystickle falan, özellikle aynı takımda 8 kişi pes oynamak inanılmaz birşey, ataklar geliştirmek, pilot kamerayla taktik yapmak falan, pes bu konuda fark atıyor.
ha sonuçta ikisinden birini silmek zorundasınız dersen, ben pes'i silerim. fifa'daki oyunlar daha gollü, daha hücum ağırlıklı, meyve olmayınca ağaç ne kadar güzel olursa olsun, daha az değerli oluyor, biraz cehalet dolu bir anlayış farkındayım ama, benim için önemli olan oyun süresince mutlu geçirdiğim andır.
sıra gelirse ps2'ye. ps3'te fifa 2008 oynamadığım için, ve pes2008'i de yorumda bulunacak kadar uzun süre oynamadığım için o konuda konuşmuyorum ama, bir ps2 sahibi olarak, eğer pes, we değil de, fifa oynuyorsanız, malsınız demektir, hakikaten durum böyle. ps2 için çıkarılan en kötü pes sürümü, fifa'nın ps2 için çıkarılan en iyi sürümünün yanında kraldır, bunu da bilmeyen varsa artık, hakikaten ya bu oyunu oynamamışsınız, ya da mazoşistlik damarlarınız kabarmış demektir.
- pes in oynanabilirliği fifanın ise kaliteli grafikleri yüzünden ortaya çıkan sorundur. fifa yı beckham pes i de messi olarak düşünebilirz esasen. messi oynar takır takır. beckham ise çok oynamaz, görüntüsü ile popüler olandır. ben bu konuda messi ve pes tarafındayım zira oynanabilirilik benim için önemli olandır.
not: cristiano ronaldo gibi hem görüntüsü ile popüler olan hem de oynayan vardır ki onun oyun dünyasına yansımış hali daha çıkmadı piyasaya.(seroo, 06.08.2008 03:48)
- fifa nam gudik oyunun gerçek oyuncu, takım isimleri, parlatılmış grafikler vs.ile ayakta kalmaya çalıştığı, pes isimli muhteşem, ilahi ve dahi orgazmik oyunun ise geri kalan her alanda berikinin eline eline verdiği (objektif değilim pek) kavganın sorunsalıdır. kavga değil daha çok dayak var gibi ama neyse.
- pes'in fifa'nın beynine vere vere alacağı maçtır.
(bkz: pes oynarken küfretmek)
- açık ara pes diyerek üstesinden gelinecek sorunsal.
- pes'in tartışmasız gömdüğü sorunsaldir. fifa'nin menüsü bile ne kadar kalitesiz olduğunu gözler önüne sermeye yeter. fifa iyi olsaydı türkiye'de play station olayı bu kadar büyümez, ps cafeler bu kadar yaygınlaşmazdı. koskoca ea sports hala şu sorunu çözemedi, yok kardeşim oynanabilirlik berbat. menülerde dahil bunun içine.
|