konami'nin bize sunduğu pro evolution soccer adlı oyunda, oyuncunun seçeceği takıma göre, o kişinin karakterini tespit etme işlemidir. oyuncular takım seçerken, asla kabiliyetlerine göre değil, takımda kendine ait bir parça, karakterinden bir uzantı gördükleri zaman o takıma sempatizanlık duyarlar.
bu araştırmayı milli takımlar bazında nacizane olarak yapmış bulundum. klüp takımlar bazında karakter tahlili ise benim tez konum.
brezilya:oyunun en güçlü takımı olan brezilya'yı sevenler 2 gruba ayrılırlar. birincisi altta kalmak istemeyen illa kazanmak isteyen ezik tiptir. bu ezik tipler street fighter'da dhalsim'i seçerler. hayatta bir bir yere gelemezler. 2.grupta ise rind meşrep topluluktur. 'soga bonita' ruhunu taşırlar. estetik daima ön plandadır. bir sanatçı ruhuna sahiptirler.
italya: bu takımı seçen kişi tahmin edeceğiniz üzere dünyanın en garantör insanıdır. riski asla sevmez. gösteriş meraklısı değillerdir. sabırlıdırlar. zor insanlardır.
almanya: bu takım niye seçilir sorusu cevap kazanmamışken, seçen insanlarla dalga geçilir genellikle. ama gary lineker'in dediği gibi "futbol, 22 kişinin kişinin 90 dakika boyunca mücadele ettiği ve sonunda almanların kazandığı bir oyundur. almanyayı seçen şahsiyet ne yapar ne eder illa bir türlü kazanır. oyun içinde son derece agresif ve çirkeftir. ona göre başarıya giden her yol mübahtır.
arjantin: güney amerika futbolunun estetikliğine sahiptir. genellikle anti-brezilya görüşündedirler. brezilya'yı seçen ezik tip'e karşı bir nevi delikanlılık gösterişinde bulunurlar. bunlar genellikle arjantin barlarda arjantin milli takım formasını giyen uzun saçlı kesmi oluşturur.
çek cumhuriyeti: disiplinin, takım oyununun temsilidir. bunu seçen zat-ı muhterem mükemmel bir koordinasyona disipline ve ekip ruhuna sahiptir. en uyumlu, sevecen insanlardır. asla bir zarar gelmez sizlere...
nijerya: sömürgecilik anlayışına bir nevi başkaldırıdır nijerya. teknik ve taktik kapasite yoksunu olan nijeryayı seçen kişi işçinin ve emekçinin haklarını daima savunur. fransa, hollanda, ingiltere gibi sömürgeci devletlere karşı alınabilmiş bir galibiyet onlar için tamamen bir tepkidir. onlar için başarı daima sıkı bir çalışma düzeniyle illa ki gelir.
fil dişi sahilleri: bunlar genellikle bir büyük avrupa takımını seçip nijerya'yı seçen kişiye yenilip 'zencileri zencilere kırdırmak lazım' görüşünü savunurlar. taklitçilerdir. uzaklaşınız.
hollanda:isyankar kişiliklerdir. o kadronun hala nasıl bir şampiyon olamadıklarını savunurlar. 'o kadroyu bana versen şampiyon yaparım' düşüncesine sahiptirler. hayalperesttirler.
suudi arabistan: bildiğin araptırlar. tüm arap özelliklerini taşırlar. çünkü arabistan'ı sadece araplar seçerler.
tunus: burnu kalkık sizi daima küçümseyen insanlardır. 'ben seni en kötü halimle döverim' mottosuna sahiptirler. fantastiktirler. bu takımı seçen insanlardan da uzaklaşınız.
fransa: melankolik insanlardır. geçmişe daima bir özlem duyarlar ve daima geçmişte yaşarlar. o eski başarıları tekrar yaşamayı arzu ederler.