2008 versiyonu ile birlikte pc için yandan yemiş bir motor yerine xbox 360 motoru kullanmaya başlayarak, süper bir hamle ile, bizi bizden alan konami'nin benzer bir taktiksel yaklaşımla geliştireceği yeni oyun. yayınlanan görüntüler yeni nesil konsoldan, ancak pc için pek farklı bir şey gelmeyeceğinden emin olabiliriz. uçur bizi konami...
3-5 görüntüden bi bok anlaşılmıyor ama anladığım tek bir şey var; oyuncular bu sefer zemine sağlam basıyor. sanki ayakkabı ile çim arasındaki etkileşimi biraz daha arttırmışlar.
2008 sonbaharında piyasaya sürülecek oyun. tabi şu aşamada her zamanki gibi "oynanış keyifli ve gerçekçi olacak, yapay zeka senden akıllı olacak" gibisinden yuvarlak laflar edilmekte. yine de yolunu gözlüyoruz, çıksa da oynasak diye.
ps2 ye çıkmayacağı duyurulmuştur. pes 2008de olan ingiltere ligi sorunu çözümlenmiştir, bu sene ki oyunda lisanssız takımlar ve oyuncular yer almayacaktır, türk takımlarından ise fenerbahçe, trabzonspor, beşiktaş ve galatasaray'ın lisansları alınmıştır.
pek çok yerde fifa 09 ile acımazsızca kıyaslanan, 'henüz çıkmamış' oyun.
beni dinleyen olur mu, bilmem; yalnız bu adam 07'ye kadar tüm fifa oyunlarını oynadı, hatta son üç yılında rakip olarak öne çıkan pes'i de aşağıladı. şimdi dönüp bakıyorum da ea bizi nasıl kandırmış... ben pc kullanıcısıyım, pes'e sövenlerin pek çoğunun da pc kullanıcısı olduğundan eminim. artistlik yapmak için demiyorum, kaçınız en son shader desteği ile oynayıp grafiğine laf atabildiniz pes 2008'in?
sinirimi klavyeden çıkarıyorum yemin ediyorum; kör mü lan bunlar? on yılı aşkın bir süre fifa oynayıp çat diye pes'e geçtim. hayatımda ilk defa senelik yenilenen bir oyunu sonraki versiyonu çıkana kadar oynuyorum. bende mi bir anormallik var, sanmıyorum. oyunu geliştireceğine aptallaştıran ea'ya pas verecek değilim. ben yine önyargılı davranmıyorum, körü körüne, oynamadan eleştirmiyorum. bunca yıldır oynamadan oyun eleştirmedim. ama benim dayanaklarım var. fifa 09 ile pc'lerde de next gen'e geçilecek diye heyecan yaptık, sonra baktık ki ea sitesinde next gen için sadece ps3 ve x360'ı işaret ediyor. merak ediyorum birilerinin havasında bir sönme olmadı mı.
pesçilere oyunun grafiklerinin bok gibiliğinden taş atılıyor; nah, diyorum. gidin iyi bir pc'de oynayın. oynanışa laf atılıyor, adam kontrolü kötüleniyor; allah akıl fikir ve gördüğünü kavrayabilme yeteneği versin size, diyorum.
tüm bunları bir önceki oyunlara bakarak diyorum, yeni oyunları bekliyorum. dikkat edin yalnız; fifa 09'a sövmedim, yenisi de birkaç öncekiler gibi boktan olacak demedim. siz de aynısını pes için yapın rica ediyorum.
bana bu iç dökme ortamını sunan sözlüğe de ayrıca teşekkür ediyorum tabii. küsmesin sonra.
oynanabilirlik, grafik, ses ve bilimum her kulvarda fifa 09'un eline verecek insanlık dışı abide. ronaldinho'ya naldorinho diyorlarmış, manchester united manchester red oluvermiş, fifada her bişey lisanslıymış bunlar bahane. bizim hayal gücümüz bize yeter kardeşim, biz london f.c.'yi chelsea yaparız kafamızdan, lampard ile orta sahanın az ilerisinden kaleye her türlü abanırız. gelmeyin bana böyle şeylerle kardeşim.
yenilikleri yeni yeni duyurulan, merakla beklediğim(iz) oyun.
lisans sorunları yüzünden pek çok kişi oynarken bozuk atardı 2009'a kadar, sanırım artık bu pek olmayacak. 2009 ile birlikte konami bu lisans konusunda gönül alıyor gibi birazcık. şampiyonlar ligi özel modu ile gelecek oyunun menajer tarzında kariyer kastığımız master league moduna da güzel bir ayar verildiği söyleniyor. neyse, şampyonlar ligi modunun karizması için:
4 yıllığına şampiyonlar ligi'nin lisansını almış oyun. ayrıca manchester united ve liverpool'un lisanslarını da almış. 15 ekim'de de piyasaya sürülmesi bekleniyor.
http://www.trgamer.com/...
çıkmasını 154 gözle beklediğim, bağımlısı olduğum serinin yeni oyunu. bu oyun artık bilgisayarımda çalışmayacağından mütevellit aç kalarak para biriktirip ps 3 alacağım. almam lazım. inşallah.
demosu 2 ekim 2008 perşembe günü yayınlacak oyun. tam da sövecektim nerede bizim deneme sürümümüz diye. zira dergilere mergilere ön inceleme sürümü yolladılar, biz avucumuzu yalıyoruz iki haftadır. oh be.
google'ı açtırıp "pes 2009" diye arattırdınız ya, pes yani. günlerdir görüyordum pes pes diye, "pro evolution soccer" denen oyunun 2009 modelinin kısaltmasıymış bu.
demosu üzerinden bir yorum yapmak zor. demoda spiker de olmadığı için başta çok yavan geldi diyebilirim. iyi yanı oyuncu kontrollerinin daha serileşmiş olması. çizgiye doğru dribling atarken birden arkaya dönmek istediğinizde oyuncu bu komutunuzu yerine geitrebiliyor. oyunun renkleri biraz fazla canlı (cırtlak) gibi geldi bana. yine de grafikler on numara diyebilirim. formalar gerçeklik adına kırıştırılmış epey ama bana bu kadar kırışıklık abartı gibi geldi biraz. bir de kaç kişi bunu kafasına takıyordu bilmiyorum ama nihayet menülerde comics sans fontundan vazgeçmişler. biraz daha adama benzemiş menü. demo maçı tamamladıktan sonra pes'i tanıtan bir video izliyorsunuz. daha doğrusu izlemek zorundasınız. her maçtan sonra. bu adamı demodan soğutuyor. işin yoksa izle dur videoyu. (benim basmadığım tuş kalmadı, varsa geçmenin bir yolu söylense de öğrensek) videoda become a legend modu falan tanıtılıyor ve bana hayli ilgi çekici geldi doğrusu. fifa'daki be a pro'nun benzeri. bir futbolcu seçip onu yönetiyorsunuz sadece. transfer teklifleri alıp kulüp değiştirebiliyorsunuz bu modda. sebaas kendini çizmiş koymuş demoya. (yüzü benziyor mu bilmiyorum formada sebaas yazıyordu) demoda kulüp takımlarından barcelona, real madrid, manchester united, liverpool var. hepsi lisanslı. fransa ve italya ise demoda yer alan iki milli takım. tam sürümü oynadıktan sonra daha net birşeyler söyleyebilmek mümkün. şimdilik bu kadar.
demosunda robinho ve baptista'nın hala real madrid'de olduğunu gördüğüm oyun. diğer takımlara bakmadım sadece gözüme çarpanlardı bunlar.
oyun yapımcılarına burdan seslenmek istiyorum; zaten demoya 6 takım koymuşsunuz bari kadrolarını güncel tutsaydınız.
oyuna gelince pes 2008'den çok daha iyi olmuş, grafikler, paslar, oyun akışı falan. fifa09 ile karşılaştırırsak ki gerek yok pc deki fifa09 beş para etmez bir oyun olmuş. biz pc kullananlar için büyük kazanç pes 2009.
maç süresini arttırmak için aşağıdaki linkteki patchi kullanabilirsiniz. interneti biraz kurcalarsanız demo ile ilgili binlerce patch çıktı. yok bu stadyum yok şu takım hayır adidas top yaması. oyunun tam sürümünü bekliyoruz artık.
gol atmak gerçekten zorlaştırılmış ya da demodaki takımlar kaliteli diye de olabilir ancak 1-2 saat sonra golle buluşabildim. o da orta kafa goldü. oyuncu geçmek zorlaşmış.c.ronaldo bile zar zor adam geçiyor.güzel olmuş grafikler falan full sürümünü heyecanla bekliyoruz.
top sürerken kendimi tsubasa izliyor gibi hissediyorum bu oyunda.. topa her dokunduğunuzda (dribling, çalım atma vs) ses çıkıyor, hele bi de messi ile oynuyosanız iyice ortaya çıkıyor bu durum
pes 2008'deki pek çok kusurun düzeltilmiş olduğunuzu gördüğümüz oyun. bire birde adam geçme hala çok kolay ama pes 2008'den farklı olarak topla koşan oyuncu, topsuz oyuncudan daha yavaş olduğu için bu, çok bariz bir avantaj yaratmıyor sizin için. pes 2008'deki gibi yardıra yardıra gelip gol da atamıyorsunuz, defanslar daha sağlam olmuş. kornerlerde ceza sahası içindeki oyuncular yarrak gibi dikilmiyor, sağa sola koşup pozisyon arıyor hepsi. oynadığım çoğu maçın 0-0 bitme gibi bir durumu var lakin o da demonun 5 dakikayla kısıtlı olmasından kaynaklanıyordur muhtemelen. özetle süper bir oyun olmuş, şiddetle tavsiye ediyorum.