|
|
- dr. alexander flemingin keşfettiği hayat kurtaran antibiyotik
(lethe, 20.07.2004 14:51)
- penicillum notatum adlı küften elde edilen ilaç
- 1928 yılında alexander fleming tarafından bulunan antibiyotik grubu ilaçların ilk örneğidir..bir rastlantı sonucu bulunmuştur..fleming abimiz, özel bir gruptan bakterileri ürettiği besi yerine havadan küçük bir küf parçacığı düşmüştür..bu mantarlar, özel olarak hazırlanmış bu besi yerinde hızla çoğalmış ve birkaç gün sonra fleming küf mantarlarının çevresindeki bakteri kolonilerinin yokolduğunu fark etmiş..bir nevi newton'un kafasına düşen elma etkisinde bir olay olmuş dünya tarihinde..
(zeus, 20.09.2004 13:40 ~ 06.10.2004 16:35)
- dötten şırınga ile verilen ve acı veren ilaç...
(geyik, 20.09.2004 13:45)
- ilk bulunduğu yıllarda mucize ilaç olarak ota boka kullanılan, ancak yanlış kullanım sonucunda dirençli bir sürü bakteri soyunun oluşmasına yol açmış antibiyotik....
- tozlu arabaların üzerine yazılan, beni yıka tarzı türkçesi bozuk alternatif yazıdır.
(bkz: beni silin)
- isminin bulunuşuyla ilgili bir temel fıkrası da mevcuttur. fıkra şöyledir:
içinde temel'in isminin de bulunduğu dünya bilimadamları konseyi* listesindeki kişiler toplanır. amaçları, yeni bulunan bu ilaca isim koymaktır. fakat günler geçer, haftalar geçer, listedeki hiçbir bilim adamı isim bulamaz, bulunsa da aralarında anlaşma sağlanamaz. ve bu durumdan sıkılan temel listeden isminin silinmesini önermeyi dener. yüksek bir sesle "peni silun daa!" der. bunu duyan diğer bilim adamları birbirine bakar ve kafalarının üstündeki ampulleri görürler "penisilun" diyen temel de olayın farkına varır ve sonsuza dek mutlu mesud yaşarlar.
- argo konuşmanın en yoğun yaşandığı yerlerden olan askeriyede bir kişinin "başım ağrıyor." demesinden sonra diğerinin:"yatta sana penis-ilin yapayım."diye sonunu getirdiği cümlede ki masum kelime.
- birde onun tozu vardı bir zamanlar eczanelerde vardı şimdi var mı bilmiyorum ama herhangi bir kesiğin üzerine o sarı tozdan biraz döktüğünüzde kanı durdurup yarayı kurutan bir ilaçtı.
(bkz: penisilin tozu)
- betalaktam halkası içeren,doğal ve sentetik olarak elde edilebilen,bakterilerin hücre duvarı sentezini bozarak etkisini gösteren,bakterisidal etkili geniş spektrumlu bir antibiyotiktir.bazı bünyelerde allerjik reaksiyonlara sebep olduğundan muhakkak ve muhakkak hastaya öncelikle penisilin testi yapılmalı negatif sonuç halinde kullanılmalıdır.
|