pekmezin yararları sayamayacağımız kadar çoktur.
hamileler ve çocuklar için bulunmaz besin kaynağı olan pekmezin "thiamin", "riboflavin" ve "demir" açısından baldan daha zengin olduğunu araştırmalar ortaya koyuyor.
1 kg üzüm veya 200 gram pekmezin, kalori açısından 1150 gram süte, 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşdeğer olduğu belirtiliyor.
özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücudumuzda hemen emilerek kana karışır ve metabolizmada enerjiye dönüşür.
bu doğrultuda şunu söylemeliz ki; sabahları içeceğimiz iki yemek kaşığı pekmez, herkes için çok değerli ve çok önemli olan 2 mg. demir, 80 mg. kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacımızı karşılayacaktır.
sulandırın, buz ekleyin ve için, hem faydalı hem de serinleticidir. bebeklere de günde bir kaşık verilemesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. burayı dinle! doktor diyor ben değil.
anne: rengini hiç beğenmiyorum. o kan ilaçları bir işe yaramıyor, yıllardır içiyorsun. pekmez alayım sana, bak anne sözü dinle 15 güne kadar toparlanırsın, yüzüne gözüne kan gelir. alırsam içersin di mi?
ben: hayır anne, tabii ki içmem. sevmiyorum.
anne: ne halin varsa gör. dolaş böyle ölü gibi....
.....
anne: rengin yine bembeyaz. pekmez alayım sana.
ben: alma içmem.
.....
anne: rengin yine sapsarı. bence sana pekmez iyi gelir.
ben: içmem.
.....
anne: rengin simsiyah, gözlerinin altı morarmış. pekmez...
ben: midemi bulandırıyor anne. içmem.
.....
anne: koska'nın pekmezini gördüm markette. alsam mı? içer misin?
ben: al anne. içerim.
anne: içerim dersin sonra kalır, dökerim. almıyorum pekmez filan.
ben: !!!