belki ilginizi çeker
  1. · pekmezin faydaları
  2. · kan yapar
  3. · kara üzüm pekmezi
  4. · vazgeçilmez üçlüler
  5. · dıbs
  6. · efes dark
  7. · tatito
  8. · kan yapsın diye yedirilenler
  9. · asidi kaçmış kola
  10. · tadı için değil işlevi için yenenler
gündem
  1. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  2. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  3. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  4. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  5. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  6. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  7. · aşk
  8. · ümit özat
  9. · yamanlar fen lisesi

pekmez  

1. üzümden yapılan ezme.*
    (where is my mind, 30.05.2004 16:04)
  2. kafadan akan kan..
    (bkz.pekmezin akması)
    (my dying bride, 30.05.2004 16:06)
  3. üzümüm suyu sıkılır, bir kazana pekmez toprağı ile beraber eklenir (valla ölçüyü ben de bilmiyom ama köyün yaşlıları göz kararı koyuyorlar, bu güne kadar hiç şaşırdıklarını görmedim). koyulaşıncaya kadar kaynatılır. soğuyunca şişelenir. alın size enerji deposu, milli bir içecek.
    nardan yapanlarda vardır.
    (bkz. kara üzüm pekmezi)
    (ceycey, 16.06.2004 01:18)
  4. üzüm veya dutun ezilerek kaynatılması ile üretilir. yoğun ve tatlı olur. genelde tahinle birlikte yense de, bir bardağa yarıya kadar doldurup üzerine de su ekleyerek içmek, doğal bir doping etkisi yapar.

üzümden yapılan pekmezin tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur. nedeni de, üretim esnasında dut pekmezinin daha fazla kaynatılmasıdır.
    (aqua, 22.08.2004 22:40)
  5. kan yapıcı ve gayet de yenilesi besin. kışın soğuğunda yemek insana acaip güç katar.
    (agust bocuu muittin, 25.10.2004 16:53)
  6. (bkz: kan yapar)
    (esdora, 06.02.2005 11:13)
  7. pancar'dan yapılanının tüm diğer çeşitlerinin eline verdiği kara,tatlı şey.
    (keyif pezevengi, 02.03.2006 01:36)
  8. üzüm, dut ve diğer bazı meyvetürlerinin bakır leğenlere kunulup çiğnenerek suyu çıkarılır. böylelikle elde edilen şıra kazanlarda kaynatılır. katılaşmak üzereyken ateşten çekilir ve süzülüp uygun kıvama gelene kadar tekrar kaynatılır. büyük bir zahmet ve emeğin karşılığında pekmez denilen enfes bir yiyecek ortaya çıkmış olur.
    yapımında bazı sırlar gizlidir;

* pekmezin ekşiliği alsın diye yapım esnasında içine "marın" denen ak toprak, bire onbeş oranında katılır.
    * tadını buruklaştıracağı ya da rengini karartacağı düşüncesiyle pekmez metal kaplara konmaz, galvenizli, tahta ya da toprak kaplarda saklanır.
    * kaliteli olup olmadığı iki şekilde test edilir: ilkinde bir el tırnağı üzerine bir damla pekmez damlatılır, el ters çevrilir, şayet damla akmazsa pekmez olmuş demektir.
    * ikinci yöntemde ise bir damla pekmez toprağa damlatılır, damla dağılmayıp olduğu gibi kalıyorsa yine pekmez olmuş demektir.

(bkz: pekmezin faydaları)
    (beybabacan, 16.05.2006 00:55)
  9. tahinin vazgeçilmez dostu..
    (applepie, 05.07.2006 21:34)
  10. tahin'le birleşip 5 kaşıkdan sonra adamı çölde susamışdan beter eden yiyeceğin bir malzemesi.
    (qhendo, 05.07.2006 22:58)
  11. tahinin kız kardeşi
    (tırtılın sonu fırfır kelebek, 06.07.2006 14:46)
  12. ismini duyunca bile midemi bulandıran şurup.

efenim neden bu denli tiksindiğimi açıklamazsam olmaz şimdi, çatlarım. ben deniz, şubat ayında askerde iken, polatlıya tatbikata götürüldüm. polatlı o dönemde karlar altında olduğu ve -20, -30 sıcaklık değerlerinde gezindiği içün, içimi ısıtması amacıyla, intikal sırasında mola verdiğimiz benzinlikten 5 litre üzüm pekmezi aldım.

polatlı gerçekten de önceden bahsedildiği gibi çok çok soğuktu, ve üzüm pekmezi de tavsiye edildiği gibi içimi pek pek ısıtıyor, üşümemi en aza indiriyordu. ben de donmamak için haliyle lıkır lıkır pekmez içiyordum. 10 günde 5 litre pekmezi bitirdim. arkadaşlara ikram ettiğim kısmını saymazsak ortalama günde 0,4 litre pekmez içtim.

bu kötü tecrübe de, artık pekmez kelimesini duyduğum anda bile kusacak gibi olmak için gayet geçerli bir gerekçe oluşturdu haliyle.
    (solti, 07.10.2006 00:37)
  13. yoğurtla birlikte heterojen* olarak karıştırılıp (aslında karıştırmadan, yani tam olarak karıştırmadan, yani tabağa yan yana koyarak, tabağa derken tabağın içine) yenirse ne olduğunu herkesin merak etmesini bekleyeceğim gıda maddesi.
    yenilişi(yani yeniliş derken yemek olarak yenilişi anlamında): fırından aldığımız ekmeğimizi eve getiririz.(tamam bu tür safhaları atlayacam) yoğurda banılabilecek türden ekmeğimizi, önce yoğurt bölümüne,(ekmeğin iki katı hacimde yoğurt alabilirsiniz.)(ekmeğimizin şekli kıbrıs adası şekline benzerse maksimum yüzey alanını yakalayabiliriz.) sonra pekmez bölümüne banıp(pekmezi bandıktan sonra yoğurdun beyazının görünmemesine dikkat ediniz.) pekmezimizi de ağzımıza götürürken damlatmamaya dikkat ederek bu güzel karışımın tadına afiyetle ulaşabilirsiniz. bir milwaukee ile yemek yiyilişi(yiyilişi derken...) programında daha buluşmak üzere, hoşçakalııın.

not: pekmez ve yoğurt karışımını yedikten sonra böyle oluyo.(artık ne tarafa çekersen.)
    not2: amma parantez kullandım lan.(-nasıl?)(-ironi yapıyim mi?)
    (milwaukee, 24.10.2006 16:45 ~ 17:04)
  14. psikopat babanenin , soğuk kış gecelerinde , bir bardak kadarını , minik ve savunmasız veletin gırtlağını sıkarak boğazından aşağı döktüğü şey .
    bağışıklığı güçlensin diye canım , sadizm değil torun sevgisi..
    (palyanço pogo, 31.07.2007 13:24)
  15. küçük bir çocukken kabusunuzdur.annelerin vaz geçilmezidir.hadi kan yapar güç verir diyerek içiren anneannelere saygı duyuyorum.çocuk sağlığı için yapılabilir.ama bir yere kadar.benimki çay diye pekmez içirdi bana yıllarca.çay diyorum yahu bildiğimiz çay.itiraf ediyorum.kandırıldım.psikopatça yalanların esiri oldum.en kötüsü iğrenç bir damak zevkim oldu zar zor düzelttik.bişey değil yani ona yanıyorum..şimdi bütün aile küçükken bana acıdığını söyleyip dalga geçiyor.ama 6 aylıkken kelle paçayı püre haline getirip yediren anneler de duydum.
    en azından benimki vejetarjendi.şükrediyorum.
    liseye kadar böyleydi bu.sonra yurtta kalmaya başladım.yine peşimi bırakmadı pekmez belası.yurt yemekhanesinde de küçük kutulardaki tahin-pekmez sabah kahvaltılarının gözdesiydi.kapışılırdı.hızlı olan kazanırdı filan.
    kutu kutu alınır ekmeklerle beraber yurda kaçırılırdı.daha iyisini görmedik yıllar boyunca.
    kurtarıcımız olmuştur.
    özeldir yeri.
    (evrenin sonundaki babil balıgı, 23.01.2008 23:43 ~ 27.01.2008 14:35)
  16. ye ye kudur eylemine yol açan besin, enerji küpü, kimi durumlarda hayat enerjisidir.
    (mark denver, 24.01.2008 00:18)
  17. kalorifer görevi gören besin maddesi. üşüdünüz mü? eviniz soğuk mu? kombiniz mi bozuldu? dayanın pekmeze.
    (tori, 07.02.2008 14:13)
  18. fırsatçılığını ve girişimciliğini konuşturan coca cola firması pekmez piyasasındaki açığı değerlendirerek ürünlerini 2.5 litrelik şişeler halinde köy pazarlarına sokmuştur.yeni ürünlerini tanıtım amacıyla,gizliden destek verdikleri savaşlarda pekmezi akan masum çocuklara eğer hayatta kalırlarsa ömür boyu onlara yeticek kadar öfke hediye ediyorlar.
    (the passenger, 10.05.2008 21:34)
  19. ben ana sınıfındayken sırf kan yapıyor* diye annemin her öğlen bana getirdiği portakal suyunun içine koyduğu hede. ancak pekmezli portakal suyu değildi resmen portakallı pekmez suyuydu. evet tiksinmişliğim vardır*.
    (bucuu, 10.05.2008 21:42)
  20. ilkokul ortaokul ve acı da olsa lisede bile annemin kapının önüne panter gibi atılıp koca bir kaşıkla ağzıma tıktığı şimdi adını duydukça damağımda yaptığı çağrışımla tüylerimi diken diken eden faydalı gıda
    (nazjan, 30.07.2009 00:39)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil