|
|
- ispanyol yönetmen, senarist, yazar. kesinlikle izlenmesi gereken filmlerin yönetmeni.
- kötü eğitim'in * filmleri kaçırılmayası yönetmeni
(bınar, 20.10.2004 22:25 ~ 23:36)
- ilk izlediğim günden bu güne kadar binlerce kere amores perros'u kendisine armağan ettiğim yönetmen
(bınar, 20.10.2004 23:40)
- amores perros'un yönetmeni alejandro gonzález ıñárritu'dur ve meksikalıdır. pedro almodovar ispanyol sinemasının en enteresan filmlerine imza atan yönetmenidir.
- özellikle cinsellikle ilgili temalar işleyen(eşçinseller, travestiler başta olmak üzere) ve bunlardan harika, daha doğrusu alışılmadık hikayeler çıkaran başarılı yönetmen.
(bkz: hable con ella)
(bkz: todo sabre mi madre)
(bkz: high heels)
(bkz: atame)
- ispanyol sinemasının bunuel'den sonra yetiştirdiği en büyük isim.marjinal konuları,kendine has görüntüleri,kaliteli senaryolarıyla dikkati hemen çeken, her bir kareye attığı imzasından hemen tanınan yönetmen.genellikle filmleri cinsellik ya da eşcinsellikle ilgilidir,ve son yıllarda çektiği filmler ferzan özpetek tarafından anında taklit edilir.
- özellikle annem hakkında her şey filmiyle etkileyen, büyüleyen, sarsan yönetmen. yeni filmi geri dönüş'ü merakla beklediğim, avrupa sinemasının yaşayan marjinal efsanesi. istanbula altın lalesini almaya geldi de biz kıymetini bilemedik, gidip göremedik...
- volver filminin yönetmenliğini ve aynı zamanda senaristliğini üstlenmiş ispanyol yönetmen.
- tekrar tekrar izlenmekten bıktırmayacak bir yönetmen.bütün filmleri güzeldir.hable con ella daha bi güzeldir.ayrıca filmlerideki müzikleriyle bana ispanyolcayı sevdiren yönetmendir kendileri.
dönüş, volver (2006)
kötü eğitim, la mala educación (2004)
konuş onunla, hable con ella (2002)
annem hakkındaki herşey, todo sobre mi madre (1999 )
çıplak ten, carne trémula (1997 )
sırrımın çiçeği la flor de mi secreto (1995)
kika, kika (1993 )
yüksek topuklar, high heels (1991)
bağla beni, atame! (1990 )
sinir krizinin eşiğindeki kadınlar, mujeres al borde de un ataque de nervios (1988)
arzunun kanunu la ley del deseo (1987)
matador (1986)
tráiler para amantes de lo prohibido (1985)
bunu hak etmek için ne yaptım?, ¿qué he hecho yo para merecer esto?!! (1984)
kötü alışkanlıklar, entre tinieblas (1983)
tutku labirenti laberinto de pasiones (1982)
pepi, luci, bom, pepi, luci, bom (1980)
salomé (1978)
- "entre tinieblas" ve "laberinto de pasiones" filmlerinin yönetmeni.
- filmlerinde hep ispanya'yı, kadın erkek ilişkilerini özelikle de kadınları anlatır.hable con ella(konus onunla) ve todo sobre mi madre (annem hakkında hersey) ayrı bir güzeldir.
- "talk to her" filmini izlememle "film kapağına bakarak karar verme" önyargımı aşmama katkıda bulunan,filmdeki cinselliği oldukça farklı açılardan göstermiş,insan psikolojisini derin bir şekilde filmlerine nüksettirebilen yönetmendir.
- tüm filmlerinde, tutkuyu, aşkı, sevgiyi, acıyı harmanlayarak ince ince işlediği sahneler ile insana dair edinilmiş tutumlarınızı, önyargılarınızı alıp götüren, çoğu zaman hislerinizi dumura uğratan takdir edilesi, senarist ve yönetmen. almodovar, filmlerinde yalnızca kadın erkek ilişkilerini ve homoseksüelliği işlemekle kalmaz, tüm cinsiyet rollerini birbirine karıştırır, insana dair varoluş temalarını, insan olma gerçeğinin özüne inerek işler aslında bir bakıma. annem hakkında her şey de cinsiyetsiz aşkı destansı bir dille anlatır, konuş onunla da derin psikolojik çözümlemeler sizi şaşkına çevirir. ayrıca bu filmin müzikleri de bir harikadır. kötü eğitim de ise, yönetmenliği kadar senaryosunun da nasıl takdire şayan olduğunu görürsünüz. filmlerindeki karakterler, sonuca odaklı hareket eden, misyon sahibi kahramanlar değildir. onlar an be an, tüm çapraşıklıkları, ya da kaybolmuşlukları ile de varolabilen gerçekçi varlıklardır.
(shiba, 20.08.2007 11:08 ~ 22:04)
- (bkz: talk to her)
- volver adlı filmiyle izleyiciyi (kodları okuyabilen izleyiciyi) allak bullak eden yönetmen. helal olsundur.
- muhteşem filmlerin, 24 eylül 1949 - ispanya doğumlu yönetmeni.
ayrıca 'patty diphusa' kitabında;
' hayatta iki şey vardır, diye fısıldadım: bir erkeği sevmek ve bir kadını sevmek. ikisinin de kendine göre iyi yanları var. sana bunu kanıtlamak istiyorum. erkekler ve kadınlar doğaları gereği düalist, ikici ve çelişkililerdir. aynısı, her zaman ikiye bölünmüş bu ülke için de geçerli. senin testislerinin (onları elime aldım) ve benim göğüslerimin (ellettim) her birinde kabil ve habil yaşıyor. şiddete, egemenliğe, kıskançlığa, işin aslı iç savaşa eğilimleri var. bir beden ya da bir ülke için de kendisini oluşturan parçaların çatışması kadar kötü bir şey daha yoktur. sen gençsin, seçim yapmak için geç değil, en azından asi parçaların arasında hakemlik yapmak için. sol testisin sağ testisine saygı duyuyorsa, tersi de geçerliyse sorun olmaz; çatışma biri diğerinden en gizli dürtülerini sakladığında ortaya çıkar. çakışıyorlarsa harika. çakışmıyorlarsa, daha da iyi! '
diye bir paragraf yaratmıştır. eli öpülesidir.
|