patatesleri soyup da haşlarsanız tadı daha güzel olur, kesip de haşlarsanız daha çabuk pişer. haşlanmış patatesleri ezmek için özel bir de aparat vardır.
ağzınıza layık bir patates püresi için patatesleri biraz ezdikten sonra daha kolay ezmek için bir miktar ısıtılmış süt ekleyin. oranı 3 büyük patatese yarım su bardağı süt olabilir. sütü patatese yedirdikten sonra dilediğiniz miktarda rendelenmiş kaşarı da ekleyip biraz karıştırın. ardından tuz ve tereyağıyla lezzet katın.
afiyet olsun!
(mavio, 16.02.2005 20:22 ~ 02.09.2007 23:14)
patatesle yapılan harikalardan sadece biri olmakla beraber kumpirden sonra en lezzetlisidir kanımca.
knorr un toz şeklinde satılan yiyeceği
suyla ve sütle kaynatıyorsunuz sadece
biftek ile servis edildiginde tadına doyum olmayan yiyecek.
şüphesiz ki en güzel sebzelerden biri olan patatesin köfte, biftek türevi muhteviyat ile tanrısal bir uyumunun tezahürü, midemin nuru, yavaş çekim açan gül, ağır ağır akan bir şelale misali püre, patates püresi.
açlık başıma vurdu orası kesin.
tarifi verilmiş zaten, ama ufak bir ek yapmak gerekirse az miktarda ince kıyılmış soğan da püreye güzel bir tat veriyor ama oranını iyi yakalamak lazım.
knorr'un hazır püresi halis mulis hababam sınıfında ahmet'e kakalanan hafize ana'nın yaptığı buz gibi patates püresi gibi olamaz ama gayet de başarılı buluyorum. tavaya konan köfte pişene kadar hazır oluyor. özetle fazla pratik bir şey, seviyorum.
şüphesiz ki biz patatesi size başka şeyler yapasınız diye de yollamışızdır:
(bkz:
patates salatası)
(bkz:
kumpir)
(bkz:
patates kızartması)
(iao, 02.04.2007 15:16 ~ 15:16)
çok kolay bir yemektir. bir o kadar da lezzetli. ıııımm. vaktiniz varsa bir akşam yemeğine yapın, yanına da et kavurun. lezzet tufanı olsun.
tutamıyorum kendimi, tarifi veriyorum.
5-6 patatesi yıkayıp tencereye koyun ve üzerini örtecek kadar suyla bu patatesleri haşlayın. sonra sıcakken patatesleri soyun ve bir kaba rendeleyin. bu kaba tereyağı (zeytinyağı değil, sakın! lezzet bozulmasın. bildiğimiz halis tereyağı, 1 veya 1.5 kaşık ama siz gene kıvamına bakın) ve 1 su bardağı kadar sütü, istediğiniz kadar tuzu ve bolca karabiberi koyun ve pişirin.
nasıl unuttum ben bu ayrıntıyı editi:
fırında da yapılabilir, hatta daha lezzetli olur. pişirdiğimiz patates püresinin üzerine kaşar peyniri serpiştirip, peynir eriyene kadar fırında pişirebiliriz püremizi.
güzel olması için patatesler soyulup öyle haşlanmalıdır. ayrıca soyduktan sonra iyice yıkanmalıdır. aksi takdirde püre lastik gibi olur. tereyağı veya zeytinyağı kullanılabilir. sağlık sorunu olmayan bir ev halkı iseniz tereyağı kullanmakta hiç bir sakınca yoktur. et sotenin kankasıdır.
köfte ile servisinde bile bünyelerde yürek hoplatan püredir.
süt koyuyorsanız tereyağı eşliğinde, limon koyuyorsanız zeytinyağı eşliginde ezilmesi gereken.
nutella'dan sonra ölene kadar hiç sıkılmadan yenilebilcek harika besin maddesi. bezelye ve karabiberi de kodun mu çok güzel oluyor.
dana rosto'nun ekürisidir. muhteşem ikili olarak anılırlar yaban ellerde.
acı biber salçasıyla karıştırılıp iyice ezilince tadına doyulmayan bir lezzet oluyor.
ton balığı ve yoğurt ile beraber lezzetli bir karışım oluşturan, glisemik indeksi yüksek, 1 küçük boy patatesten yapılanı yaklaşık 70 kalori olan yemek.
mikser yerine çatalla manual ezerseniz tadı bir başka güzel olur. yani yumuşak sert arası bir kıvamda kalmalı, bol limon ve zeytinyağı ilave edilmeli, +tuz. isteğe göre yoğurt ve baharat, çeşni de eklenebilir. afiyet olsun.
knorr'un oldukça başarılı şekilde coverladığı yiyecektir. yalnız içindeki maddelerin kanserojen bir şeyler içerip içermediği bilinmediğinden yenirken ''ulen bunu yiyoruz ama...'' şeklinde iç geçirtmektedir.
yanında
rosto da varsa tadından yenmez
bezelye, havuç ve sarımsaklı - naneli yoğurt ilavelisi tadıldığında yerken gözleri döndüren yiyecektir.
edit: kumpirle arasında benzerlikler olsa da kumpir değildir.
güzel olmalıdır efenim bu yemek. öyle sütler yüzmemelidir içinde, çok da katı olmamalıdır, ayarını tutturmak lazımdır yoksa ya çorba niyetine içersiniz ya da bıçakla keserek yemek zorunda kalırsınız... yedim onu biz!
(lavaşkiri, 11.08.2009 16:42 ~ 14.08.2009 21:41)
bazı lokantaların; rus salatasının içine mayonez yerine koyduklarını öğrendiğimde hayal kırıklığına uğradığım besin.
dana rostonun fahişesidir.
domates, biber,soğan ve mantardan oluşmuş bir sebze sotesinin altında muhteşem olan mucize.
bugün pazardan dönüşte neler yapabileceğimi kafamda tartarken bir anda bu fikir peydah oldu. ama yemek çok şahane oldu. büyüksün püre...