görseller
parduspardus

belki ilginizi çeker
  1. · pardus 2009
  2. · cbox
  3. · istanbulx
  4. · kbeddua
  5. · antivirüs programları
  6. · ulusal dağıtım
  7. · pisi
  8. · windows vista
  9. · kurulu gelen işletim sistemi hastalığı
  10. · yalı
gündem
  1. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  2. · yaran diyaloglar
  3. · günün tek cümlelik özeti
  4. · öğretmenler günü
  5. · ibrahim üzülmez
  6. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  7. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  8. · kaybedenlerin sözleri
  9. · serçelerin süvarisi

pardus  

sayfa  / 4
  1. uludağ grubunun deneme sürümünü downloada sunduğu linux dağıtımı.
    adını anadolu parsı'ndan alıyormuş. (panthera pardus tulliana)

kendilerini böyle anlatıyorlar :
    ---------------------------------
    ulusal dağıtım projesi tübitak - uekae tarafından, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyerek; mevcut linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan; otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere geliştirilen bir gnu/linux dağıtımıdır.

ulusal dağıtım projesinin hedefleri

* yaygın bir işletim sistemi dağıtımı oluşturmak,
    * bu dağıtımı yaşatacak sürdürülebilir bir organizasyon kurmak,
    * bu dağıtım ve çevresinde oluşacak açık kaynak ekosistemi aracılığı ile özgün teknolojik katkı yaratmaktır.

ulusal dağıtım işletim sistemi

* tam ve düzgün türkçe desteği verecek,
    * kurulumu ve kullanımı kolay olacak,
    * görev merkezli ve insan-temelli modüler bir yapı kuracaktır.

ulusal dağıtım misyonu

ülkemizde işletim sistemlerinin bilgi teknolojileri alanında kapsadığı yeri, dolaylı olarak etkiledikleri sektörleri ve genel olarak gelişme hareketi ile ilişkilerini irdelediğimizde şu gözlemlere varılmaktadır:

* ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla, kritik uygulamaların üzerinde çalışabileceği, açık ve standart bir veri yapısını destekleyen, güvenlik izlemesine imkan verecek şekilde kaynak kodu açık olan ve finansal yük oluşturmadan yaygınlaştırılabilecek bir işletim sistemine gereksinim duyulmaktadır.
    * türkiye’nin bilgi teknolojileri konusundaki etkinliğinin katma değerli projelere yöneltilmesi, araştırma ve geliştirme ağırlıklı yüksek teknoloji üretimi yoluna gidilmesi gerekmektedir.
    * bunun bir yandan öncülü ve bir yandan da ürünü olarak yerel bilgi birikiminin, gerek teknolojik alanda ve gerekse iş süreçleri düzeyinde, sağlanması zorunluluğu vardır.
    * ülke gereklerine bağlı olarak teknolojik gelişmenin yönünü belirlemek, farklı alanların ağırlığını değiştirmek ve dolayısıyla söz konusu işletim sisteminin yol haritasına hakim olmak tercih edilmektedir.

bu cümleden hareketle linux temelli bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturma işine girilmesine karar verilmiştir.

ulusal dağıtım vizyonu

ulusal işletim sistemi dağıtımını oluşturma işinin ilk aşamasında üst düzeyde çeşitli tercihler ve saptamalar yapma gereği ortaya çıkmıştır. bu tercihlerin ve saptamaların yapılması ancak ulusal dağıtım’ın zaman içerisinde kaplayacağı alanı tanımlamakla mümkün olabilir:

* ulusal dağıtım sürümleri farklı dikey pazarlarda, çeşitli kullanım şekillerinde ve alanlarında, toplumun her kesiminde tercih edilen, kullanılan ve yaygınlaştırılan bir işletim sistemi dağıtımı olacaktır.
    * ulusal dağıtım’ı planlayan ve oluşturan ekip, kar amacı gütmemekle birlikte, kullanacağı ve oluşturacağı iş modelleri yoluyla öz kaynakları ile ayakta durabilen, sürdürülebilir bir organizasyon haline gelecektir.
    * ulusal dağıtım geliştiricileri, teknolojik alanda mevcut problemlere uygulanabilir ve yenilikçi çözümler oluşturarak küresel düzeyde linux ve açık kaynak camiasına özgün katkı yapacaklardır.

ulusal dağıtımın hedefleri

yukarıda sayılan hedeflere ulaşmanın yolu doğru bir pazar analizi ve kuvvetli bir ürün tasarımından geçmektedir. ulusal dağıtım'ın tüm sürümlerinin bu kapsamda sağlaması gereken özellikler şunlardır:

* tam türkçe desteğini, hem karakter yapısının türkçe’ye uygun (utf-8 uyumluluğu), hem de kullanıcıya görünen tüm mesaj ve belgelerin türkçe olması yoluyla sağlaması.
    * mevcut linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilen ve kullanılabilen bir işletim sistemi olması.
    * araç temelli ve teknoloji merkezli bir tasarım yerine görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla ve esnekliği ve yüksek performansı sağlayabilecek modüler bir yapıda tasarlanması.
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    kaynak :
    http://www.uludag.org.tr/...

indirilebilir live cd.
    ftp://ftp.linux.org.tr/...

bu imajı nero gibi bir programla cdye yazın ve pardusu başlatın, herhangi bir kurulum yapmaksızın çalışacaktır. hard disk'inize herhangi bir kurulum yapmaz ve veri kaybı riski yokur.
    (ufkabakan81, 08.02.2005 17:53 ~ 17:53)
  2. (bkz: istanbulx)
    (bkz: enderunix)
    (raiser, 27.03.2005 00:30 ~ 00:31)
  3. arı yoruma da konu olmuş yerli işletim sistemi.
    (azwepsa, 24.06.2005 11:20)
  4. türk aklına göre hazırlanan, yakın zamanda kurulan cd'si çıkacak olan linux tabanlı ulusal işletim sistemimiz.

http://www.uludag.org.tr
    (uçanpenguen, 18.09.2005 19:52)
  5. bugün öğlen, uludağ bülteniyle beraber elle tutulur, gözle görülür ilk geliştirici sürümü olan pardus rootfs 0.1 duyuruldu.
    artık kendimize ait bir paket yöneticimiz ve yapılandırma araçımız var.
    (uçanpenguen, 06.10.2005 22:29)
  6. (bkz: çomar)
    (genemisis, 16.10.2005 01:28)
  7. (bkz: berduş)*
    (azwepsa, 10.02.2006 12:58)
  8. emeği geçen herkesin kutlanması gereken, paket yönetimiyle şimdiden beğenimi kazanan linux sürümü. daha da geliştirilmesi, projenin önünün açık olması ve de sunucu sürümünün de çıkarılması dileğimizdir.
    (penguin, 06.03.2006 22:16)
  9. grafik arabirimlerini kim tasarlamışsa çok şeker yapmış, öyle ki wallpaper'larını apartıp win 2k sp4'üme koydum. (bkz: http://sanat.uludag.org.tr/)

onun dışında incelemelerim sürüyor, yer yer yergi, yer yer övgü dolu çalışmamı hazırlıyorum, gelmesi yakındır.
    (wondrous, 14.03.2006 13:53 ~ 13:53)
  10. ulusal işletim sistemi olarak lanse edilmesini yanlış bir o kadarda ayıp olduğunu düşündüğüm linux dağıtım paketi. şöyledir ki; bir işletim sistemi sadece paketleri türkçeleştirerek olmaz. he eğer oluyorsa bunu ztn gelecek linux yıllardır yapıyordu. kullandığın çekirdek* belli programlar belli he birde bunlara bir iki program yazarak ekleme yapıpta ben ulusal işletim sistemiyim diye çıkarsan meydana komik olursun. bakınız çin devletine onlarda aynısını yaptı fakat ulusal işletim sistemi demedi. ortada mutlaka verilmiş bir emek var bunu saygı ile karşılıyorum bir ilerleme var fakat olayların çarptırılması yalnış. bu sadece amerikayı yeniden keşfetmek olur. ayrıca tübitak gibi ciddi bir kuruluşun deteklediği bir porjeye ödül vermeside ayrı bir başlık konusudur. tekrar söylüyorum ortada bir emek var onun destekçisiyim ama benim düşüncelerimce ulusal işletim sistemi asla olamayacak pardus. benim aklımda sadece ulusal uyarlama linux dağıtımı* olarak kalacaktır.
    (damnlucifer, 08.08.2006 18:27)
  11. redhat, mandriva, debian, gentoo vs. gibi bir dağıtımdır. kurulum, yönetim uygulamaları ve kullandığı paket yöneticisi ile dğerlerinden ayrıldığı gibi, bizim için de, tam anlamıyla türkçeleştirilmiş olmasından ötürü özeldir.

nitekim, bu projede, açık kaynak felsefesini benimsemiş bir yazılımcı ve içinde bulunduğu, yine bu felsefeyi benimseyenlerden oluşan bir proje grubu, sıfırdan sistemi inşa etmek gibi mantıksız bir girişimde bulunulmamıştır.

dünyada, daha önceden oluşturulmuş ve olarca kişi tarafından test edilmiş, açıkları kapatılmış, sağlamlığı onaylanmış ve kusurları en aza indirilmiş onlarca kodun bulunduğu bir açık kaynak kod havuzu bulunmaktadır. kendilerine bu havuzda bir yer edinmiş pardus geliştiricileri, bu nimete sırt çevirmemekle kalmayıp, usulünce havuzun musluklarından birini oluşturmakta geri kalmamışlardır.

bu sayede, lisans koşulları ve gerekleri altında alıp kullandıkları kodları, pardus projesi gereğince uyarlayıp değiştirmiş ve hatta geliştirmişlerdir. pardus gibi gerçekten de ulusal işletim sistemimiz olmayı hak edebilecek, üstün çalışmalarının sonucu bir meyve ortaya koymuşlardır.

çomar gibi bir konfigürasyon yöneticisine, pisi gibi bir paket yöneticisine ve yalı gibi bir kurulum uygulamasına sahiptir. bunların yanında kaptan masaüstü, tasma, zemberek-pardus, ağ yöneticisi, geribildirim uygulaması, pardus güvenlik duvarı, kullanıcı yöneticisi, vs. gibi uygulamalar ile tadından yenmez de yanında yatılır.
    (adanus, 08.08.2006 19:11 ~ 29.06.2007 16:25)
  12. artık tüm kamu kurumlarında kullanılmaya başlanacak işletim sistemi. devlet lisans bedeli ile korsancılık arasındaki çataldan güzel bir kaçış yolu bularak açık kodlu yazılımları kullanmaya geçecekmiş. hayırlısı olsun bakalım.
    (azwepsa, 09.10.2006 10:44)
  13. son betasının ismi sait faik abasıyanıktır. hürmetler efendim!
    (ahmet karaca, 07.12.2006 00:14)
  14. çıkan ilk sürüm cd sinin üzerindeki sisteminizde meydana gelebilecek zararlardan dolayı sorumluluk kabul edilmez uyarısıyla beni benden almış olan işletim sistemi..
    ama yine de güzel bişey sonuçta..düşünenlerin ve yapanların ellerine yüreklerine sağlık efendim.. bir başka programda görüşmek dileğiyle esen kalın...
    (shotcrete, 07.12.2006 12:29 ~ 12:30)
  15. xp'den daha hızlı açılan , donmayan ,kilitlenmeyen vede virüs nedir bilmeyen linux tabanlı işletim sistemi.msn yerine aynı işlevi gören amsn mevcut.ev kullanıcısı için ideal.ancak biraz uğraşmak ve tembellik etmemek gerekiyor.sistemle ilgili her türlü sorunuz açılmış olan mail gruplarında anında cevaplanıyor...
    (italyan, 01.01.2007 13:50)
  16. pardus 2007 sürümü kullanıcılara sunulmuş ulusal işletim sistemi. sürüm hakkında; www.pardus.org.tr adresinden bilgi alınabilir.
    (thedewil, 02.01.2007 13:26 ~ 13:26)
  17. aşağıdaki ekran görüntüsüyle hakkında fikir edinebilecek işletim sistemi.
    sağ alttaki nazar boncuğu, güvenlik yazılımı nazar'ın simgesi.

(bkz: http://img204.imageshack.us/...)
    (bu kadar yürekten çağırma beni, 18.01.2007 14:08)
  18. az önce vmware altından kurup denedim. diğer linux dağıtımlarına (bilhassa fedora core faciası) nazaran sempatik gelen kısımları olmadı değil. ayrıntılı bir teknik incelemesini yapacak kadar da incelemediğimden o noktada herhangi bir yorum getirmeyip üretenlerin emeğine sağlık diyorum.

ancak bu işin az çok içinde olan herkes bir işletim sistemini yaygın olarak kullanabilmek için "derledik, boot etti tamam her şey" demekten çok daha fazlası gerekir ve masaüstü alanında (enterprise saha bundan ayrıdır) şu aşamada windows sıkletine gelebilmiş tek işletim sistemi olsa olsa mac os olabilir. masaüstü kullanıcısının alışkanlıklarını yansıtan zibil tane kendini ispatlamış yazılım varken, "son kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği şekilde" (modprobe'larla uğraşmadan verilen bir destekten bahsediyorum) en geniş donanım desteğini windows veriyorken, kısacası burada saymadığım bir yığın konuda avantaj açık ara windows'a aitken pardus'un bir anda gelip bu oyunu bozması kulağıma çok ütopik gelmekte. dünyada bir kısmı pardus'tan çok daha iyi sittin tane linux distro'su olduğu halde linux'un masaüstü alandaki konumu belliyken türkiye'de turuncu bir işletim sistemi devrimi olabileceğini düşünmek iki kat ütopik gelmekte.

benim beceriksizliğime de vurmak mümkün ancak örneğin 5 saatte onlarca sayfa döküman okumama rağmen hala linux'ta bluetooth kullanma şerefine nail olamadıysam demek ki microsoft'a verilen lisans ücretinin bir karşılığını windows'ta alıyorum demektir. boşu boşuna fanboy'luk yapmaya, pardus geliştiricilerinin bile bildiğini tahmin ettiğim haddi bilmemeye gerek yoktur. hadi bye.
    (wondrous, 26.02.2007 21:51)
  19. %95i yabancı programlardan oluştuğu halde ulusal ve türk(!) işletim sistemi adı altında prim yapan linux dağıtımı. yoksa nerdee halkımızda böylesine korsan windows sevgisi varken kalkıpta linux kullanmaları? bu arada kendileri gerçekten de birçok linux dağıtımından daha kullanışlıdir.
    (raptor, 01.03.2007 19:39)
  20. ismini anadolu ya özgü "panthera pardus tulliana" dan alan ulusal işletim sistemimiz. 15 mart 2007 de yayınlanan sürümüne de "felis chaus" ismini vererek ülkemiz doğasına sahip çıkmaya devam etmiştir. windows la ne kadar yarışır, hatta yarışmak ister mi, bilinmez ama iyi ki vardır.
    (aquila, 14.04.2007 23:22)
  21. bilim ve teknik dergisinin nisan ayında ücretsiz olarak(ne olacaktıydı) verdiği işletim sistemi.
    (callandor, 14.04.2007 23:40)
  22. onca yıl windows kullandıktan sonra bilgisayara kurulmuş olunan işletim sistemi.ilk izlenimlerime göre baya hızlı bir arayüzü var.ayrıca temaları renkleri hoş,güzel bir görünüme sahip.lakin gerek windowsta kullandığım bazı programlar (bkz: autocad) (bkz: rhinoceros) olsun,gerek laptopun kendinden gelen bazı özelliklerini kullanamdığım için fazla uzun süreli kullanacağımı sanmıyorum.ama gündelik işler için laptopu kullansaydım,(yani paket programlar kullanmasaydım) rahatlıkla derdim ki windows tan daha hızlı ve denemeye değer.
    (ouzbal, 21.04.2007 13:40)
  23. ayıdan post linuxden dost olmaz, masaüstü kullanıcıların başı linuxle dertten kurtulmaz. server bilgisayara kurulup ücra bir köşeye bırakacak ve o bilgisayar unutacaksınız.halk arasında"bana uzak allah a yakın olsun"
    (zemzem, 08.05.2007 15:02)
  24. bir kullanıcının çoğu ihtiyacını karşılayan programlarla gelen türklerin bizzat geliştirdiği işletim sistemidir kendisi. ayrıca beryl eklentisi kurulduğunda vistadaki aero ile dalga geçebilecek kadar görsel şölene dönüşmüştür.
    (kill1033, 16.05.2007 10:28)
  25. bilen bilir, linux ortamının enterprise saha dışında kullanımına hala pek sıcak bakmıyorum.

felis chaus 2007.1'i az evvel kurdum, üşenmedim config'lerini yaptım. debian dahil olmak üzere binbir distro'yla karşılaştığım sorunların (başta çözünürlük ve wi-fi olmak üzere) bir türk işi distro'da çözülmüş olduğunu görmek beni mutlu etmedi değil. her ne kadar az sonra vista'ma boot edecek olsam da aklımda pardus'a iyi bir not veriyorum. yarın tüm update'lerini gerçekleştirip beryl kurulumu yaparsam biraz daha etraflı inceleme niyetim var.

şu da hatırası olsun:

http://img49.imageshack.us/...

(resimde üstten seviye pls derken alttan sıvazlıyorum)
    (wondrous, 19.05.2007 17:28 ~ 22.05.2007 23:27)
 sayfa  / 4

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil