palamut 

adana çık aradan

1. öncelikle uskumru, hamsi, sardalya, torik gibi siyah etli balıklar sınıfına girer; lüfer, kalkan veya levrek gibi beyaz etli balıkların aksine. genel olarak siyah etliler daha yağlı olduğundan hazmı zordur ve daha fazla jelatin içerdiğinden haşlamaya gelmez palamut. aynı sebepten buğulaması ve çorbası da pek kabul görmez ancak ızgarası ve fırını süper olur ayrıca yahnisi de güzel olurmuş efendim.

asıl palamut 31-40 cm arasındakilere deniyormuş. 20-30 cm arasındakilere çingene palamudu (palamutu değil), 20 cm'ye kadar olanlara da palamut vanozu denirmiş. 1 m'ye kadar olanları bile varmış ancak 70 cm'ye kadar olanlarına torik, zindandelen gibi isimler verilmiş.

palamut avı ağustosta başlar eylül'de lezzetlileri gelmeye başlar bu böyle şubata kadar devam eder ve gittikçe de balıklar yağlanır.

ayrıca bazı benzerlerinden -orkinos gibi- ayırmak için sırt kısmındaki dördü koyu, üçü açık hareli bantlara dikkat etmek gerekirmiş.

burda da bayağı sağlam bir kaynak var:
    http://www.ntvmsnbc.com/...
    (viola, 06.11.2005 16:58)

2. kuyruğundan tutmak suretiyle birini tokatlama girişiminde suç aleti olarak kullanmak istediğim balık.
    (hanspeterberigel, 06.11.2005 17:22)
  3. eğer karnındaki sinir ve iskelet şeridinin üzerindeki siyah grimsi zar alınmaz ise acı bir tad olur. bu zar balıkçılar tarafından temizlenmez genelde. dikkat edin.
    (ben de öyle biliyordum, 15.02.2006 12:35)
  4. (bkz: chicken little)
    (bettyboop, 24.04.2006 00:14)
  5. bir sınav için hazırlanan kopyaya argoda verilen isim.
    (vikartindur, 24.04.2006 00:15)
  6. fao tarafından kabul gören sistematik bilgileri şöyledir.

regnum:animalia
    subregnum: metazoa
    phyllum: chordata
    subphyllum: vertebrata
    classis: osteichtyes
    ordo: scomberosociformes
    familya: scombridae
    species: sarda sarda

not: genusunu hatırlamıyorum. bilen varsa eklerse sevinirim.
    (troke, 24.04.2006 00:34)
  7. balıkların genelinin aksine çok kanlıdır. yakaladıktan sonra kesersiniz kafasını, koyun misali asarsınız kuyruğundan mutfakta lavabonun oraya. eliniz yüzünüz kan olur ama değer mi? değer.
    (gatorade, 29.10.2006 12:33)
  8. penis boyu uzunluk birimi olarak da kullanılır.
    (olmectheholy, 17.07.2007 02:43)
  9. son bir kaç senedir hamsi yiyen yamyam palamutlar söz konusu. hamsi kıtlığına üstün biyoloji ve ekoloji bilgileri ile balıkçılarımızın uydurduğu kılıf bu palamutlar. minareyi çalan sizsiniz, kontrolsüz avlanan, hamsi eniklerini trollerle avlayanlar da sizsiniz. e kılıfı palamut mu oldu? az önce haberlerde bir dede şey demişti:
    - e bu sene palamut da yok, nerede bu hamsiler.
    - başka yere gitmiş olmalılar
    karadeniz'den nereye gidebilir bu hamsiler, lütfen bana açıklayın. akdeniz'e tünel mi kazdılar; hazar gölüne mi gittiler don volga kanalı ile yahu? bitirdiniz güzelim hamsileri sonra "palamutlar çok rerörerö" diyorsunuz. palamut harika bir balıktır, etli, kocaman. temizletip derin dondurucuya dilim dilim koyar, aylar sonra tavaya atar yersiniz. hiç de öyle yamyamlığını görmedim, tanırım, iyi çocuktur.
    (toshi, 23.09.2007 17:13)
  10. palamut meşesi(lat. quercus ithaburensis) bitkisininin meyvesine verilen ad olmakla beraber ağacın belli bir yaştan sonra ürettiği bazı yerlerde yemiş olarak da tüketilen ağaç meyvesi.
    sonbahar'da olgunlaşır ve meşenin tohumu olduğu bilinir.
    (rhododendronluteum, 23.09.2007 17:22)