paket taşımadan tiryaki olan insan modeli   

adana çık aradan

1. beleşçiliğin doruğundaki insan tipi
    (hepten aykırı, 09.05.2004 16:42)

2. (bkz: züğürt ağa)
    (adanus, 03.05.2006 12:57)
  3. her insanın ilk sigara evresidir. kimse paket taşımaz zaten. tek tük başlar. "aa yok ben arkadaşlarla çıkınca içiyorum, ben yalnızca içkinin yanında alıyorum, ben yalnızca seksten sonra bir tane içiyorum ne tiryakisi?" vb. sigara içen herkes paket taşımadan tiryaki olmuştur zaten. paket taşımaya başlanan ilk gün, zaten var olan tiryakiliğin resmiyete dökülmesidir. ama ilginç durum tiryaki olup da paket taşımayan insandır, o başkadır.
    (12monkeys, 03.05.2006 12:59)
  4. değişik nedenlerden bu durumda olan insandır (model kelimesi arttı).

1) paket taşımak yerine şişe taşıyarak tiryaki olmuş insandır (alkolik).
    2) paket taşımak yerine şırınga taşıyarak tiryaki olmuş insandır (eroinman).
    3) paket taşımak yerine sikini kaşıyarak tiryaki olmuş insandır (hayvan).
    (iki blok otede, 03.05.2006 13:30)
  5. tiryaki hasan paşa. hatta kendisi belki de bu modelin prototipidir.

vakanuvislerin naklettiğine göre tiryaki hasan paşa hayatında bir gün bile paket taşımamıştır. maiyetindeki en güvenilir, civanmert, gözükara kişiye vermiştir bu görevi: paketdar ogün çelebi'ye. paketdar ogün çelebi, üsküp'teki dar'ül paket'ten mezun olacakken kaçmış ve gizlice yeniçeri ocağına katılmış bir devşirmeydi. gayet dürüst, aynı zamanda gözünü budaktan sakınmayan bir kişiydi. kapıkulu askeri arasında kendini kanıtlaması uzun sürmemiş, kanije seferi sırasında lağımcı sınıfına verilmişti. tiryaki hasan paşa, verilen her göreve sazan gibi atlamasıyla dikkatini çeken bu çelebi karakterli oğlanı yanına almış ve hassa paketdarı yapmıştı.

bu noktada tarihe bir parantez açalım; zira konuyu dağıtmak pahasına sözü edilmesi gereken bir kişi daha vardır ki, o da çakmakbend yanoş zippo'dan başkası değildir. mohaç meydan muharebesi'nden sonra devlet-i osmani saflarına katılmış bu muhtedi macar soylusu, bu yaşlı savaş kurdu, kırk yıllık akıncı beyleri gibi çakmak çeker, kıvılcım çakar, manyeto patlatırdı. doğuştan hakkı olan szoly baronluğu'nu, osmanlı ordusu'nda ceng etmek için fırlatıp atmasının altında yatan sebepler muamma olmakla birlikte, dünyaya metelik vermez, serdengeçti tavrını, gençliğinde malta korsanları ile girdiği maceralar sırasında edindiğini, o dönemde, hatta barbaros hayrettin'in kadırgasında serdümenlik ettiğini, bilenler anlatır. paketdar ogün çelebi'yle ikisi, hassa alayının rodi ve profesör oklitus'uydu adeta.

ve öyle de anlatır evliya çelebi, seyahatname'sinde (aslından sadeleştirilerek): hasan paşa'nın maiyetiyle avluya girişi mubalaga manzara olmuş idi. canbazlar bin ayak yüksekliğe ip kurmuş hüner sergiler, altı yüz çingene kadını orta yerde çengilik eder, dörtbin kazan pirinc pilavı ile ikibinyediyüz kazan oğlak eti fokur fokur kaynar iken, hasan paşa doru atının üstünde dikelmiş, gümüş sakalının ucu hafifçe titremekte idi, arkasında maiyetindeki beyler; paketdar ogün çelebi, çakmakbend yanoş zippo, modemci makintoş ağa ve diğerleri sıralanmışlar idi. ve devletlum, tiryaki hasan paşa hayatında bir gün dahi paket taşımamış idi.
    (tembel, 23.05.2006 16:44 ~ 23:28)
  6. yancı insan da bu şekilde tiryaki olabilir pekala.
    (şaka, 09.01.2007 10:21)