vatandaşlık görevlerinden birisi
*
ocak ayında seçmen bilmemnesine kayıt yaptırmadım diye reşit olmama rağmen yapamadığım iş
*
parmağımdaki küçük siyah mürekkebi (paraya kıyıp taa hindistandan getirtmişler) borçlu olduğum, vatandaşlık duygularımı kabartmış, ülkeme hayrını dilediğim olay.
başvurmadım yazışına gelip, tembelliklerinden bazılarının 5 dakikasını dahi ayırmadığı eylem
iş güç yoksa sol işaret parmağına bakarak kimlerin bu olayı gerçekleştirdiği anlaşılabilen, "oy verecek kimse yok" diyeni anlamadığım türkiyede kötünün iyisinin seçildiği olay
(dibap, 28.03.2004 18:18)
18 yaşını geçmeden kimsenin yapamadığı eylem. sırf o sürülen mürekkep yüzünden oy kullanmayanlar biliyorum.
her demokrasinin gereği, belkemiği, vazgeçilmezi. oy sahiplerinin sandık başına gidip veya doğrudan meydanlarda
* destekledikleri görüşe veya bunun tercümanı olmuş kişilere destek olmak, yönetime getirmek için yaptıkları şey.
aynı zamanda herhangi bir seçimde, tercihte kitle kararını ve eylem tarzını belirlemek için yapılan eylem.
genelleme yapacak olrsak, evet oy vermek demokrasinin gereğidir. ancak ülkemizde oy vermek, "kime verebileceğiniz konusunda çok fazla seçme şansınız olmayan şey" olarak tanımlanabilir. verseniz de vermeseniz de vermiş olursunuz. iktidara gelenler de iktidar oldukları süre içinde sizden almaya devam ederler. alış veriş yani caanım ülkemizde...
seçimlerde oy kullanma hakkı olanların hatrı sayılır bir bölümünün bu vazifesini yapmaması veya boş oy atması sebebiyle ülkelerin kaderini çoğunluğun seçtiklerinin değil, azınlık içindeki çoğunluğun seçtiklerinin belirlemesini sağlayan durum...
demokrasicilik oyununun parçası olmaktır. oy kullanıp söz ve eleştiri sahibi olarak sizin oy verdiğiniz mahlukatlar tarafından ne kadar ciddiye alındığınızı görüyoruz. onlar sizin oylarınızın dostudur. bir anlığına şöyle düşünelim: milletvekilleri maaş alarak değil de ücretsiz olarak bu görevlerini icra etseler kimler vekil olmak isterdi? şuan mecliste bulunanların kaçı görevlerine devam ederdi? tanrı dağı kadar türk olanlar memlekete hizmet etmeye devam ederler miydi? hira dağı kadar müslüman olanlar sevabına ülkeyi yönetirler miydi? cumhuriyet'in azılı bekçileri, laikliğin teminatı olanlar parasız milletvekiliğini cumhuriyet için kabul ederler miydi? vatan millet sakarya edebiyatı yapan geçmişin katilleri almasın bakalım maaş. ülkelerine heba etsinler. ben de oy vereceğim parti gözetmeksizin.
maaşsız milletvekilliliği, gönüllülük temelinde milletvekililiği olsa vekil olacaklar gerçekten ülkesini seven halktan insanlar olurdu. şuan ise parayı sevenlerin/para babaların meclisidir bu meclis; halkın olmadığı kesindir.
oy verme hesap sor.
başlayınca, bir süre sonra alışkanlık haline gelen eylem.
güzelinden getir butonuymuşçasına oylamadan diğerine geçemiyor insan.
bizi kimin becereceğine karar vermektir.
güzel ve dahi gibi bir programı izleyip saatlerce başından kalkmayan, fanatiği olan, program için ciddi olarak tartışmaya giren, orada olanları hayat meselesi haline getiren insanların gerçekleştireceği eylemdir. bunun yanında kültür olarak gelişmiş, medeniyetten nasibini iyi anlamda almış, vizyonu geniş, eğitime açık, kendini geliştirmiş insanların da yapacağı eylemdir.
çocukken özentimden seçim günleri evde parmağımı boyadığım yaş yetişip iş başa düşünce ne halt yiyeceğimi bilemediğim meret.
hayata dair iç burkan bir detaydır. ne kadar inansan da o bir oyun herşeyi değiştirebileceğine, içini kemiren umutsuzluğun doruğudur.
pusulaya mühür basıldıktan sonra mühür basılan kısım en üste gelecek şekilde, tercih dışı kısımlara mühür bulaşmayacak şekilde pusula katlanarak, zarfa koyulup, sandığa atılarak gerçekleştirilmesi gereken eylem.
çok heyecan veren birşey. hatta bir hafta öncesinden gittim okulu gördüm.
doğuda(yaklaşık kilis ve doğusu) yedide, diğer illerde ise sekizde başlayacak olan eylem
insana bir günlük de olsa, ulan bu ülkeyi ben idare ediyorum, hissi veren hede. seçim sonuçları belli olunca, çark yeniden işlemeye başlıyor...
gerçekleştirdikten sonra boyacı sandık görevlisinin sağ elimin işaret parmağını baştan aşağı mora boyadığı icraat. ulan o kadar güvensiz duruyorum demek ki. ben de bu işaret parmağını kesip yeniden oy kullanmazsam..
akşama kadar daha 9 hakkım var, inada bindi bu iş.
*
sıfır, elde var bir o kadar daha sıfır bir ortamda,bir böcek(bildiğimiz hamam böceği) bulup üstüne basarak gerçekleştirdiğim;''elini korkak alıştırma bol bol dök''(adam pek saf çıktı) sözlerimi fazla ciddiye alan görevlinin parmağımı leylak bahçesi tadında yaşar hale getirmesiyle,yarı uyur,çeyrek saçmalar,çeyrak uyanık bir ruh haliyle gerçekleştirdiğim olay.