overlord   

adana çık aradan

1. özünde nüfus sağlayan yapı (kısaca: ev) olmasına rağmen upgradeleri sayesinde asker taşıma özelliği kazanan, görüş menzili ve hızı artan zerg birimi.
    (azureel, 13.07.2005 15:28)

2. normandiya çıkarmasının kod adı.
    (bkz: operation overlord)
    (easy company, 13.07.2005 19:38)
  3. command and conquer oyununun şimdilik son versiyonu olan generals oyununda çinlilerin büyük tankının adı. arka arkaya iki tank monte edilmiş gibi görünür. çift namlusu vardır. her birinin üzerine özellikle piyadelere ve hava araçlarına karşı etkili olan gattling cannon, kendisini ve etrafındaki dost birimleri iyileştirebilecek ve tamir edebilecek propaganda tower ya da içine beş piyade koyabileceğiniz bunker yapılabilmektedir. oldukça iri oldukları için yavaştırlar ancak oyundaki çinin nuclear silosundan yapacağınız nuclear tank iyileştirmesi ile hızları idare eder hale getirilebilir. bu canavarlara karşı savunmak oldukça zor olsa da imkansız değildir. bol hava bombardımanı ve uzun menzilli araçlarınızla kendilerini itina ile itlaf edebilir ve oyundaki düşmanınızı dumur çayırlarında koşturabilirsiniz.
    (sarnar, 30.01.2006 00:03)
  4. (bkz: command and conquer generals)
    (nonvolume, 30.01.2006 02:04)
  5. codemasters tarafından piyasaya sürülen yeni bir action rpg.
    7 delikanlı hero tarafından yıkılan bir overlord'un, tekrar hayata dönmesini konu alıyor. overlord biziz ve yıkılmış kalemizi tekrar oluşturmak için kasıyoruz, bu arada bizi öldürenlerden de intikam alıcakmışız negzel. 1gb'lık demosunu indiriyoruz bakalım ne çıkacak.
    (azureel, 20.06.2007 11:00)
  6. güzel bir oyunmuş, neşrin demosu var lan öyle.
    giriş: 1142443339 bytelık demosunu indirdim, install ettim. sonrasında alışkanlığım olduğu üzre read me'sini okudum. ilk satırlar beni rahatsız etti:

recommended specification:
    - windows xp / vista
    - directx 9.0c
    - cpu: ıntel core 2 duo or athlon 64 x2
    - 1gb ram
    - graphics card: geforce 7800 or radeon x1800
    - creative sound blaster x-fi sound card
    - 1.2 gb hard drive space

hani uçuk sistemlere alışkınım o yüzden 500 dolarlık cpu'ya ok, 1gb ram demo için ideal. e ekran kartına da he derim anlarım, da x-fi ne lan? manyak mısınız demo için iksfayı nabacam? neyse, kurduk gidiyoruz. loader'ı config şeysine açılıyor. loaderda görüntü ve controller ayarları var. görüntü ayarlarını oyun dışından yapıp girmek mantıklı, nitekim oyun içinden bile değiştirsek çoğu zaman oyundan çıkıp girmek gerekiyor güncel ayarları aktifleştirmek için. ama kontrol düğmelerinin oyun dışından yapılması büyük eksi. oyun içinde, tab tuşuna keylist help konulmuş ama datmin olmadım, oyun dışından tuş dizilimi ayarlanması angaryası ile ayıp edilmiş nağçizane fikrimce.

loaderı medium grafik ayarları, 800x600, 100hz aa kapalı geçtik. kasmıyor gibi. introlar hoşuma gitti, goblinlerin şebeklikleri gülümsetiyor.

oyuna girdiğimizde konu başlıyor. goblinler cesedimizi (nazgul benzeri ruhumuzu) toprak altından çıkarıyor, bizleri zırhlara bürüyor ve "tapıcaz, tutmayın efendim" şeklinde biat ediyorlar. yıkık dökük, yağmalanmış bir kalemiz var. amına koyulmuş resmen. tahtı bile kırık agamızın. tahtına geçerken şöyle bir etrafına bakıyor ya "beni yenemezsin istanbul" bakışı görüyoruz o evil kızılı gözlerde. vakti zamanında ihtişamlı olduğu belli taht odamızın tekrar güzelleşeceği, zenginlikle dolacağını hayal eder gibiyim, dayı da etmiştir heralde.

neyse, bir adet advisor geliyor meydana. bizi toprak altından çıkaran goblin çetesinin lideri sanki, witch doctor endugu geldi aklıma dedeyi gördüğümde. bizlere nasıl eleman summon edeceğimizi gösteriyor. esas askeri gücümüz ve ilerlerken etrafımızda overlord'a yardım edecek piyadeler bunlar(goblin diyorum ama ne olduklarından emin değilim). overlord olarak, birliğimizin başında (çete diyelim, oyunun başında 10 kişiyiz sadece) fireball falan atabiliyoruz etraftaki insanından halflingine bilimum düşmana. magic skillerimiz var, daha da artacak şekilde ediniyoruz sanırım. güzel bir işleniş olursa, sıkmadan oynanabilir; emir kullarına komut vermek, askerlerin yanında baltayla düşmanı yarmak oldukça zevkli. öldürdüğümüz canlılardan "hayat" düşüyor ve bunları toplayıp, pit'lerde hizmetkarlara dönüştürebiliyoruz, esas güç de bu.

kale dışında renkli falan ciciş biciş mekanlarımız var. oyunun motoru kendini belli ediyor, biraz kasıyor dolanmak, 6600gt'yi upgrade etmenin vakti gelmiş bunu anladık. konuşmalar da sempatik, gelişmeye yönelik yapı ile m&m tadı yakalanabilir gibi ama ı-ıh bilemiyorum şimdi, puanlamayı sonra yaparım. full versiyon gelsin bakalım. bekliyoruz.
    (azureel, 21.06.2007 03:25 ~ 03:29)
  7. rahatsız bünyeler için bire bir gelen oyun.adından da anlaşılabileceği gibi çeşitli minionlara hükmeden , zalim bir overlord sunuz bu oyunda.bir kaç saattir oynamama rağmen hiç baymadığını ve çabukcak ısındığımı da söyleyebilirim *

biraz bodoslama başlıyor kendisi şöyle ki ; ne bir hikaye ne bir prolog , çat diye bir sinematik çıkıyor karşımıza ve minionlarımızın bizi mezarımızdan çıkarttıklarını anlıyoruz.içerisinde bulunduğumuz tower denen yer bize ait olduğunu , ilk izlenimlerde harabeye benzer görüntüsü burada daha önce savaşların yapılmış olduğunu gösterirken , bazı eksikliklerinin olduğunu ve bunları elde edip tekrar inşa edilmesi gerektiğini öğreniyoruz.yani ilk bir kaç saat (ki ben hala bu iş içindeyim) tower ı yeniden inşa etmek eski ihtişamına kavuşturmakla geçiyor.henüz ana quest vari bir olay ile karşılaşmadığım da bunların oyunu öğrenme ve alışma amaçlı tasarlanmış levellar olduğunu aşikar kılıyor.öyle ki oyunun kontrolleri biraz karışık ve oldukça fazla "strateji" belirleyecek unsurlara sahip.yine de çok basit olmaları çıldırmamı engelledi.

grafiklere gelince söylenecek tek bir şey var aslında.fable the lost chapters ın geliştirilmiş hali.herşey aynı sanki.arabirime bile yabancılık çekmiyorsunuz.düşmanlar ölünce yerlere xp ler saçılıyor ama bunları minionlarınız size getiriyorlar mesela.ancak fable dan daha güzel görünmesi ile beraber biraz daha yüksek bir konfigürasyon istiyor.yine de amd 64 2800+ , 1gb ram ve 7600gs ekran kartı ile medium ile high arasında bir ayarda rahat oynanıyor.

oyun çok başarılı bir action adventure a benziyor.onlarca miniona hükmedip ortalığı talan etmek çok zevkli.ancak her önünüze geleni de kesip biçmek akıl karı değil.insanlarla iyi diyaloglar kurarsanız bunun geri dönüşü de sizin yararınıza oluyor mesela.oyunda ilerledikçe tecrübelerimi paylaşacağım...
    (zaknafein, 23.08.2007 15:15 ~ 15:18)
  8. heroes of might and magic 3'te dungeon kalesinin might hero'su.
    might hero'yu kısa olarak türkçeye dönüştüremedim. ama anladınız gaari, sihirden ziyade kuvvet üzerinden oynayan komutan demek.
    (ntcik, 19.07.2008 10:41)