otobüste türbanlı bayana yer vermek 

adana çık aradan

1. akşam saat 7 suları zeytinburnundan taksime giden 93t otobüsünün içinde, bütün yerler dolu, pekçok kişi de ayakta seyir halindeyiz. varılan duraklar arttıkça, içerideki insan sayısı hızla artmakta, o kalabalığın içinde demirlere tutunmak gitgide zorlaşmakta.

ben başımın üstündeki demire tutunmuş, bir türbanlı bayan ve 30 yaşlarındaki sıradan bir adamın arasındayım. hemen önümüzde ise cam kenarında 40larının sonunda, saçları beyazlamış, bütün günün yorgunluğu yüzüne işlemiş bir amca oturmakta. onun yanındaysa yine 40lı yaşlarda dış görünüşünden ev hanımı olabiliceğini düşündüğüm bir bayan var.

biz bu şekilde hareket ederken, durakların birinde önünmüzdeki bayan yerinden kalkıyor ve o orta kapıya doğru ilerlerliyor. bayanın yerinden kalktığını farkeden kalabalığın içinde hareketlenme oluyor. kalabalığın çoğu koltuğa fazla uzak olduklarını farkedip, düşkırıklığı yaşıyorlar. koltuğa en yakın olanlar ben, türbanlı bayan ve 30 yaşlarındaki adam arasında ise ufak çaplı bir yarış başlıyor.

ama yarış fazla çekişmeli olmadan, ben ve 30 yaşlarındaki adam türbanlı bayana "buyrun siz oturun" diyoruz. ben sadece bir teşekkür beklerken aldığım cevap karşısında şaşırıp kalıyorum. "ben oraya oturmam" diyor türbanlı bayan gözleriyle cam kenarındaki amcayı işaret ederek. cam kenarındaki amca bir "tövbe estağfirullah" derken 30 yaşlarındaki adam da bana "tamam kardeş sen otur"diyor.

koltuğa oturuyorum. ama hala şaşkınım ve şaşkınlığım düşündükçe yerini kızgınlığa bırakıyor. o türbanlı bayanın bu koltuğa oturmama sebebi başındaki o örtüyse, yani onun dini yorumlama şekliyse; insanların bütün olarak beraber yaşamasınin en büyük yardımcılarından biri olan dinin, aynı ülkenin iki vatandaşının bir koltukta beraber oturmasını engellemesi çok büyük bir ironi değil mi diyorum kendi kendime. tabii ki cevabı bulmak kolay olmuyor.

biraz ilerleyince, yanımdaki amca kalkıyor; türbanlı bayan hala ayakta ve tahmin edeceğiniz üzere yanıma oturmuyor. onun arkasındaki 30 yaşlarındaki bayan geliyor yanıma. bu sırada duraktan ayrılıyoruz. daha şöfor ikinci vitese atmadan, arkamdan biri dürtüyor. dönüp bakıyorum. 30 yaşlarındaki bir adam. bana bakıp "kalksana yeğenim, (yanımdaki türbanlıyı göstererek) bayana yer ver" diyor. ben "neden?" diye cevaplıyorum. "bayana yer ver, ayakta durmasın rahatsız oluyor. " -bu arada benimle konuşan adam da ayakta-. ben artık dayanamıyorum ve az önce geçen olaydan dolayı sinirimi de tutamayıp "yerimi vermem. yerimi türbanlı birine vermem. benim yanıma oturmaya korkan, benden rahatsız olan birine yerimi vermem " diyorum.

osırada bütün otobüsün bizi dinlediğini hisseder gibiyim.

ben bunları söylerken yanımdaki bayan "delikanlı bir insana tercihlerinden dolayı böyle yaklaşman doğru değil" diyor gayet haklı olarak. tabii ki az önce türbanlıyla aramızda geçeni bilmiyor. türbanlı bayanın hakkını biz 3 kişi konuşaduralım, türbanlı bayanın ağzından kendini savunacak tek bir söz çıkmıyor. ben yanımdaki bayana işin aslını anlatmaya çalışırken, yanımdaki bayan benim yer vermeyeceğimi anlayıp türbanlı bayana dönüp "gel kızım sen benim yerime otur" diyor. başına gelecekleri bilmiyor tabii ki. türbanlının cevabı yine aynı "ben oraya oturmam". yanımdaki bayanın şaşkınlığı yüzünden belli oluyor. ve tabi ki bu durumu sorguluyor "neden?". türbanlı bayan"ayıp,namus,günah, olmaz,uygun düşmez" gibi kelimeleri ağzında geveliyor. gerçekten o anda ondan başka kimse, ne dediğini tam anlamıyor.

bu konuşma, daha doğrusu kelimeler yanımdaki bayanı çileden çıkarıyor. "ne demek namus? ne demek ayıp? biz namussuz muyuz burda oturduk diye. günah mı işlemiş oluyoruz burda oturuyoruz diye. senin ki namus da bizim ki ne ? " diye bağırıyor. sonra çevredekilerin müdahalesiyle ortam sakinleşiyor. o sırada otobüs yavaşlıyor. türbanlı bayan durakta iniyor.

ben düşünmeye devam ediyorum.

nereye geldik.

bir erkek, bir bayan aynı koltukta oturamıyoruz.

ve siz türbanlılar, dini nasıl yorumluyorsunuz ki bütünleştirici özelliği bu kadar bölücü olabiliyor?

bilmiyorum sözlük.
    (ernesto guevara de la serna, 08.05.2008 22:24 ~ 22:29)
  2. teyzenin yaşı 40-50 civarı veya daha büyük ise bir saniye düşünmeden yaptığım eylem.

edit: yaşlılara yer vermek falan?
    (deckard cain, 08.05.2008 22:31 ~ 09.05.2008 00:04)
  3. genelde bayanın yaşına bakmadan yapılan eylemdir. 14 yaşında da olsa yer verilir. mantık fışkırıyor değil mi?

(edit: eksileyenler için ekleme yapmayı sevmiyorum ama, söylemeden edemicem. nerenize battı lan? yalan mı söylüyorum? özel mesajla eksi atma nedenini söylesene? mantıklı bi açıklaman olmayıp da gizliden ibnelik yapmayı mı tercih ediosun? o örümcek beynini biraz çalıştır da adamakıllı laf et!)
    (yağmursonrasıtoprakkokusu, 08.05.2008 22:34 ~ 09.05.2008 00:32)
  4. vakitin birinde, sen bana neden yer veriyorsun ki ben senin oluyorum tarzında bir tepki ile karşılaştığımdan beri, hiç bir tesettürlü şahsa yer vermiyorum, bundan sonra da hiç bir olay bu fikrimden beni alıkoyamaz.
    (diabolic, 08.05.2008 23:25)
  5. türbanın verdiği ağırlık, sıcaklık hatta beyine giden oksijene engel olması gibi durumlar dolayısıyle yapılması gereken vicdani bir görevdir. yaş 14 de olsa 60 da olsa türbanın etkileri aynı olacağından dolayı yaşa bakılmadan eylem gerçekleştirilmelidir.
    (gelmişgeçmiş, 08.05.2008 23:34 ~ 23:36)
  6. eğer bu jesti yapan bir erkekse, olay türbanlı bayanın erkeğin kalktığı yere poşet koyup oturması ile sonlanır.

(bkz: kendi gözümle gördüm inanırım)
    (pinkpillsandblueshots, 08.05.2008 23:34)
  7. türbanlı bir erkek yer verirse daha bi mutlu olurum, derinden duygulanırım.
    (busburak, 08.05.2008 23:37 ~ 23:57)
  8. abesle iştigaldir.
    (bkz: bırakın bu işleri ya)
    (yağmurun yüreği, 08.05.2008 23:40)
  9. (bkz: @2142623)
    (kimulanbendenönceludmilladiyekayıtolan, 08.05.2008 23:49)
  10. bir insana yer vermek gibidir. teklif vardır ısrar yoktur, isterse oturur, istemezse oturmaz. ne onun oturmaması namusuna bir şey katar, ne de erkeğin yanına oturanın namusu eksilir. yine de genellemedir, zira çarşaflı olmama rağmen otobüste yer verildiği zaman ki (çok ender olur, zaten yaşlılar varken oturmak bana da düşmez) yanımda kim olacağına bakmaksızın otururum. öte yandan oturmak istemiyorsa da üzerine gidilmez, şahsen benden yaşlısı varken oturmaktan çekinirim, bu yüzden de ısrar edilmesini istemem. demek ki neymiş namus derdi olmadan da oturmak istenmeyebiliyormuş, tersi de olabileceği gibi.
    (ayna i marziyye, 08.05.2008 23:50)
  11. eğer bayan gençse saçma sapan bir harekettir..

(bkz: reklam kokan hareketler bunlar)
    (aranjuez, 08.05.2008 23:51)
  12. yaşına hürmeten yapılacak davranıştır. yer verme kriteri türbanlı olmak değildir. biri gelir elinde torbalar dolusu eşya, insansan yer verirsin. biri gelir hamile, yaşlı insansan yer verirsin. bu ve benzeri durumlar yer verme nedenidir. yoksa türbanlıymış falan hiç umrumda olmaz.
    (bacaksiz piyano, 09.05.2008 00:07)
  13. (bkz: otobüste türbanlı kadına ayar vermek)
    (eflatunsina, 09.05.2008 00:08)
  14. (bkz: otobüste bir insana yer vermek)
    (emigrant, 09.05.2008 00:08)
  15. (bkz: otobüste türbanlılara yer verilmesi)
    (nolandsman, 09.05.2008 00:11)
  16. türbanlıların "biri beni taciz edebilir" korkusunu anlayışla karşılayıp yer vermektir. herkes potansiyel sapıktır. (bkz: nuri alço)
    (exclurel, 09.05.2008 00:22)
  17. (@2396636)
    (redghost, 12.05.2008 02:02)
  18. (bkz: turbanın yaşı belli etmemesi)
    (bkz: 35 artı eksi 20)
    (alesta, 12.05.2008 02:37 ~ 02:38)
  19. genelde türbanın insanı olduğundan yaşlı göstermesinin sonucunda ortaya çıkan olaydır. "bir bayan olarak" yaşlı diye yer verilir ardından pişman olunur.
    (prozac, 12.05.2008 02:54 ~ 13.05.2008 01:12)
  20. türbansız bir kadına yer vermek kadar normal bir eylemdir. nihayetinde kadındır, başındaki örtüyle tanımlanmadığı vakit ülkemiz gelişiyor demektir.
    (manzarek, 12.05.2008 03:09)
  21. başı açık 50 küsür yaşında bir teyze ayakta dururken, 20 yaşlarındaki türbanlı bayana uygulandığı görülmüş eylemdir. otobüslerde yaşlılara yer vermek eylemi ne zamandan beridir ''türbanlılara'' olarak evrim geçirdi bilmiyorum ama bu gördüğüm son manzara ülkenin çivisinin çıktığını ve toplumsal manevi değerlerin ideolojiler uğruna piç edildiğini yüzümüze vuruyor. başka bir vukuat:

bağdat caddesi üzerinde kadıköy yönüne doğru gitmekte olan sarı dolmuş durakta durur. şöför yanındaki koltukta bir bayan, orta koltukta iki üniversiteli kız, yanlarında arkadaşları bir erkek, arka koltukta soldan sağa genç bir erkek (lamentable belaborment) orta yaşlı iki beyefendi vardır. kapıya yakın en son yer boştur. durakta kapı açılır. sıranın en başında türbanlı bir bayan vardır. açılan kapıdan araca girmeye yeltenir, tam ayağını atıp içeri girmiştir ki arka koltukta oturan 3 erkeği görüp bir anda kendini aracın dışına atar. arkasındaki kişilere kendi yerine araca binmesini söyler ama arkadaki insanlar çift oldukları için tek kişilik yere binmeleri mümkün değildir. olayı herkes o sırada çakmıştır. şöför amca en sonunda dayanamayıp, ''kızım biniyor musun, gidiyorum.'' der, türbanlı bayan oralı olmayınca da otomatik kapıyı kapatıp fesüphanallah diyerek gaza basar.

şimdi o türbanlı bayan aslında o gün o aracın içinde gerçekleşecek yüzyılın orgy'sini elinin tersiyle itmiştir. büyük fırsat kaçırmıştır. hele arkada 3 erkek olarak kendisine unutamayacağı zevkler tattıracaktık, hepimiz orada onu bekliyorduk binsin diye.
    (lamentable belaborment, 12.05.2008 10:09 ~ 10:15)