bir kaç gün önce gördüğüm ve beni "yadırgasam mı, yadırgamasam mı" diye uzun uzun düşünmeye sevkeden kadın. karar da veremedim ayrıca..
(edit: 7 ay oldu, hala karar veremedim ben)
memesini gizlemeye çalışıp başarılı olan kadındır.
cennetlik olan insandır, bebeğini beslemek adına otobüste memesini çıkarmaktan çekinmez. elleri öpülesidir, tebrik edilesidir.
kendi halkından çekinmeyen, halkın çoğu kesimini temsil eden insanların buluduğu bir araçta "çocuğunu emziren kadın" kimliği ile annelik görevini yapan kadındır.
anneliğin her zaman ve her yerde yapılan bir görev olduğunu bir defa daha hatırlatır ayrıca.
hiç tuhaf olmayan kadındır. yaptığı ayıp değildir. esas ayıp olan, "kenarından meme görürüm" diye dizkizleyen pis heriflerin bakışlarıdır.
bebek dediğin varlık açlığını bastıracak kadar olgun değil, ama otobüsteki insanlar o kadını takdir edecek, başka tarafa bakacak kadar olgun olmalı.
yıllar yıllar önce, anadolu'nun küçük bir kentinde otogarda bineceği otobüsü beklerken rastladığım, ihramla yüzünü kapatmış olup, buna rağmen çocuğu ağlayınca son derece rahat bir tavırla memesini çıkaran cesur kadının otobüse binmiş versiyonudur.
emzirsindir. hatta eğer çocuğun susmasını sağlayacaksa versin de ben emzireyimdir. bebek dediğin ağlar tabi ama otobüste de hiç çekilmiyor be ağam. özellikle de okuldan, işten kazan gibi kafayla eve dönülüyorsa.
şehiriçi veya şehirlerarası otobüs,hangisi olduğu önemli değil.yani mesefa uzun ya da kısa olsun hor görenin,ayıp diyenin şöyle böyle insan denilmesi gereken durum.bebekliğimde annemin başına gelmiş.istanbul-izmir arası yolculukta insanları utanmadan
* rahatsız eden,cırlayan sesimi susturmak için emzirip emzirmemek arasında kalmış.yanında rahmetli teyzesi
* utandığını anlayınca ayağa kalkıp tüm otobüsün içine bağırmış:anadır o,bakanın da anası vardır.allahından korkan ardına bakmasın!!!
toplumumuzun garipliklerinden. sokakta 2 genç elele tutuşsa taşlayacaktır yaşlı teyze ama gelinin, kızının ortalık yerde emzirmesine izin verir.
acıkan bebeğini düşünen, ona çile çektirmeyen vefakar annedir. otobüstekilerin canı süt isteyecek diye bebeğini emzirmesin mi? yerinde olsam aynısını yapardım.
her şeyin olduğu gibi, bebeğini emzirmenin de bir yeri ve adabı olduğunu bilmeyen kadındır. her ne kadar "ulvi" bir amaç için de olsa, ortamdakileri taciz etmektedir.
bide bunun uzun mesafe otobüsünde altını değiştiren cinsi vardır hayattan soğursunuz..
abazanlar tarafından memesi dikizlenmeye çalışılan kadındır.
(zomig, 28.01.2009 03:24)
hala halkına güvenen kadındır.
bu halk hangi kavramın hangi şekilde ve nerede görüldüğünü bilirdi. ki hala bilenler çoğunluktadır.
bir toplumun ikiyüzlülüğünü ortaya seren kadındır.
onun kadın kimliği anne kimliğinin altında ezilirken, "göğüs"leri de "meme"ye evrilir.
bu havvakızının "göğüs"lerine herkes bakarken, bakmak isterken bebesini emzirdiği "meme"lerine kimse bakmaz, bakmaya cesaret edemez; kafasını başka tarafa çevirir.
çocuk sahibi olmayanların veya hayatının her hangi bir evresinde bir bebek ile temasda bulunmamış olanların ahkam kesmekten öteye gidemeyecekleri sosyal bir davranış, hatta olgudur. bu bebek denen insan yavrusu; uyur, acıkır uyanır, emer tekrar uyur. rahatsızlık verilmediği sürece hayatının ilk üç ayını tamamen bu şekilde geçirir. uyandığı anlarda muhakkak emzirilmesi veya biberon ile beslenmesi gerekir. midesi o kadar küçüktür ki gramlarla ifade edilecek ölçüde süt içer ve hemen doyar. buda onun çabuk acıkmasına ve uyanmasına neden olur. yani anne, evden çıkarken ne kadar çok emzirirse emzirsin, hiç değişmez. bebek yine acıkır ve emzirilmesi gerekir. nerde olursa olsun.
ha birde bu emziren kadının göğüslerine bakmama tribi vardır. gülüp geçilir. hocam istesende göremezsin zaten. bebe buna izin vermez. ha bir şekil açıldı gördün. ne bekliyorsun? filmlerdeki gibi pembecik uçları mı? geç bi kalem. o kadıncağızın zaten emzirmekten gözünden yaş gelmiştir. kolay mı o bebenin mengene-vantuz karışımı ağzına meme yetiştirmek. o meme çoktan memelikten, insanlıktan çıkmıştır. sen en iyisi görsende görme.
annelik içgüdüsü ve large düşünce yapısının birleşimidir.
görgüsüzlük, düşüncesizliktir.herkesin gözüne sokmaya gerek yok bence.
çok düşünüyorsa bebeğini önceden sağar koyar biberona öyle besler...
sigmund freud 'a danışılası durumdur.o ne derse güzel der.
annedir.
abes midir? hiç değildir.
çocuğu açlıktan ve susuzluktan ağlarken cık cıklayıp susturmasını isteyecek olan kim? kadının bu hareketini tuhaf karşılayan sen!
(nilay, 27.05.2009 00:09)
(moj, 27.05.2009 00:21 ~ 00:22)
hiçbir anne çok zor durumda kalmadıkça bebeğiyle otobüse binmek istemez. ne yazıktır ki her annenin de özel araba veya taksiye binmek gibi bir şansı ve durumu yoktur. bebek her zaman acıktığı için meme istemez. bebek kendini güvende hissetmek istediği zaman, sıkıldığı zaman, uyuyabilmek için veya susadığı için de meme ister. hatta hiçbir sebep yokken bile ister. her bebek biberon, emzik, hazır mama vs.. gibi oyalayıcı veya hayatı kolaylaştıran ürünleri kabul etmez. asla ağzını açmaz veya kusar. her şartta ve ortamda bebeğini emziren annelerin alınlarından öpmek gerekir çünkü bebekleri herşeyden önemli demektir.
özellikle şehirlerarası otobüslerde gördüğüm tipler
son derece doğal bir davranış gösteren annedir. anadolu'da otururken bacağı görünmesin diye eteğini çekiştiren, hatta diz örtüsü kullanan, sık sık eşarbını düzelten mutaasıp anneler bile yıllardır bebeğini emzirmesi gerektiğinde doğal ve de üsturuplu bir şekilde emzirir ve ne kendisi ne de çevredekiler rahatsız olurken, günümüzde bu tip hassasiyetler icat edenleri anlamak gerçekten çok zor. anne o ve bebeğini besliyor o anda.
bakanlar ve rahatsız olanlar utansın.
herkesin elbette özel araba veya taksiyle bir yere gitme şansı yoktur; hepinizin öyle "şuradan bir taksiye bineyim" diyerek bir yere gittiğini sanmıyorum, hepimizin şahsına ait bir arabası olduğunu da sanmıyorum. ha tek mal ben miyim şu çağdaş dünyada otobüse binen, bunu da kavrayamadım. eğer öyleyse kendimi çok kötü hissedeceğim sözlük. adi, basit ve nicesi..
annemize gelince: senin göz zevkin filan bozuluyorsa başka yöne bak, ilgini ananın göğsüne beletme derim sevgili sözlük yazarı. minik, senin sebebine aç kalacak değil. bu denli önemsemiyorsundur kendini umarım.
şehirler arası otobüste de altını değiştiriyorsa bu anne; o yavrucak pişik filan olmayasın diyedir. ha tatmin olmadım diyorsan; o boklu bezi senin yüzüne yapıştırmak, o ananın bir başka kutsal görevi olmalı.
ps: 21. yy'de otobüse binen tek deyyus ben miyim? sahiden mi lan?