belki ilginizi çeker
  1. · ramazanın başına vurması
gündem
  1. · kar yağarken hissedilen duygular
  2. · zongul ducks
  3. · yetenek sizsiniz türkiye
  4. · the twilight saga new moon
  5. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  6. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  7. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  8. · itü nün köpekleri boğaziçi nin kedilerini yer
  9. · syngman rhee

oruçlu insanların oruçsuz olanları kısıtlaması  

1. oruç tutmayan insanların oruç tutanlara karşı saygılarından ötürü girdikleri durumdur. bu, oruç tutanların baskısıyla olmamıştır, sadece düşünceli insanların gösterdiği bir davranıştır, gizli gizli sigara içmek gibi.
    (dlord, 25.10.2005 10:40 ~ 19:26)
  2. oruçsuz insanların oruç tutmadıklarından dolayı ya da oruçlu insanların yanlarında rahatsız hissederek kendilerini kısıtlamaları ve bunun suçunu da oruçlu insanlara yüklemelerinden başka hiçbir şey olmayan zırvalık.

oruçlu olan hiç kimse etrafında yöresinde bulunan insanlara "vay yemek yeme vay su içme" gibi kısıtlamalar yapmaz çünkü.
    (clementine, 25.10.2005 11:10)
  3. "ey oruç, tut beni"
    (azwepsa, 25.10.2005 11:14)
  4. oruç tutmayanların oruç tutmamasından dolayı kendini suçlu hissetmesinden ileri gelen sinir ve nefretinin oruç tutanları kendisini kısıtlıyormuş gibi görme eylemi.
    (speedlight34, 25.10.2005 18:50)
  5. ramazan ayında herkezin oruç tuttuğu bir günde lokantaya gidilir bir grup arkadaşla. siparişler verilir. tesadüf eseri bir arkadaşınız garsonun "b.k yiyin imansızlar" diyerekten siparişlerinizin içine tükürdüğüne şahit olur. bu tamda oruç tutan insanın oruçsuzu kısıtlamasıdır işte. (gerçek bir hikayedir.)
    (psychick, 25.10.2005 19:32)
  6. dogru bi saptama.eğer eminönü 'ne giderseniz elinizde bi poğaça- meyve suyuyla bir ramazan günü, sanırım bu güzide başlık neden açılmış daha rahat anlarsınız. evet, böyle bir gerçek var ama kastım "abi canım çok çekiyo şu mereti az uzakta içiversene" diyen insanlara değil. kastım "cık cık cık müslüman memleketi kardeşim burası, boğazına dursun" diyenlere. (evet gerçekten varlar)

ki; bu ibadetin amacı eğer gerçekten "nefsine hakim olabilmek"se, bundan iyi fırsat yok diy mi?

ya da gerçekten "muhtaçlar" neler çekiyor bilmekse, ramazan'da yemek yiyen kimseler olarak bir nevi öğretmen durumuna düşüyoruz burda.
    (bortu bocuk, 25.10.2005 21:29 ~ 20.03.2007 21:11)
  7. istemli ya da istemsiz fakat bir şekilde işte, oruç tutan kimselerin sebep olduğu durumdur. ramanzan biter ama üstünüzde hala "amanın sigara içmeyeyim sokakta" yahut "anaaa yemek yemesemiydim ulu orta yoksa" gibi arazlar kalır birkaç ay daha ve hafifleyerek geçer zaman içinde sonra bir dahaki ramazan tazelersiniz ve haydi en baştan bir daha...
    (amidala, 25.11.2005 21:50 ~ 21:50)
  8. birbirine saygı gösterme konusunda gerekli özenden yoksun bünyenin ramazandan ramazana içine düştüğü gereksiz eylemdir.tamamen toplum baskısı yada dışlanma korkusuyla vuku bulur bu kadar bencil bir toplumda gereçekleştirilen bu eylemin dini içeriği bir yana bırakılırsa içtenliği tartışılasıdır.ayrıca oruç tutmayanları'kardeşim orucuz yeme karşımızda cık cık'nidalarıyla uyaran ukala bünyede ayrıca sinir bozucudur.kendisine gösterilmesini istediği saygı ve hassasiyeti an itibarıyla karşısındakine tanımayan zihniyetin tuttuğu oruçta, kıldığı namazda nafiledir...
    (gelmir tasartir, 17.10.2006 15:26 ~ 15:57)
  9. (solti, 17.10.2006 15:50)
  10. lokantada iftara çok varken yemek talep etmiş olmanıza rağmen havanızı almanızdır.

akabinde lokantaya laf cuk diye oturtulur; yaptığını normal sanan,bu tavrı gülen suratlarla açıklayan lokanta bile birden kendini ayrımcı pislik sanmaya başladığından utanır,üstüne çat diye kapı çarpılır.

bir de bunu yapan lokantanın çoğunluğu gayrimüslim olan b.ada'da olması çekip çekip absürdizmin doruklarına çıkıyor olmasına delalettir.
    (tebetha, 17.10.2006 18:07 ~ 18:08)
  11. kesinlikle paranoya denilip geçiştirilemez, bu ülkede allahla kulun arasına girmenin yanlış olduğunu düşünen aklı başında insanlar ne kadar çok ise; üstüne vazife olmayan şeylere maydanoz olan, insanları taciz ederek iyi bir halt ettiğini sanan insanlar da o kadar çoktur.
    kendi oruçluyken başkasının ne yaptığıyla ilgilenen, sokakta sakız çiğneyen, su içene tehditkar bakışlar atan hatta laf atan adamın orucunun ne kadar anlamlı olduğu konusu kafa karıştırıcıdır.
    (miçemez, 18.10.2006 19:37)
  12. ibadetin gizli yapılanı makbüldür. bu ana kadar oruç tuttuğumu ailem, iş arkadaşlarım ve kankalarım dışında kimse bilmiyordu. bu tip gaz verici başlıklar sayesinde tüm internet alemine de ilan etmiş olduk. hayat görüşü, tavrı, giyinişi, davranışı bakımından oruç tuttuğuna ihtimal verlimeyen sessiz çoğunluktan biriyim ben. gavur izmirde yaşayan bir gavurum ben. hayatında bir kere bile oruç tutmayan bir insanın gerçekten ama gerçekten açın halinden anlamayacağına inanıyorum. yoksulluk, 3. dünya ülkeleri, savaşlar, afrika falan filan hakkında söylediklerinin ve entel tavırlarının bir kulağımdan girip diğer kulağımdan çıkacağını burada beyan ediyorum. buna rağmen oruç tutma nedenim açların yoksulların halini anlamak filan değil. bunu allah'ın emri olduğu için yapıyorum.

tamam oruç tutan bazı zibidiler, oruç tutmayana baskı yapıyor. bu bir gerçek. kimse de yok demiyor. geçen yıl izmirin ortasında bira içen birini döverek öldürdüler. fakat ben oruç tutuyorum dediğimde "hahah bi yararını görüyor musun bakalım" diye inceden taşak geçtiğini zanneden arkadaşa ne demeliyim ben. " evet abi faydasını görüyorum. saç diplerini güçlendirip, saçlara hacimli bir görünüm kazandırıyo aq. mutlu musun?" mu diyeyim.

artık her ramazan uzaydan yeni gelmiş gibi davranmaktan vazgeçelim.
    (hepten aykırı, 18.10.2006 20:51)
  13. (peng, 18.10.2006 21:00)
  14. oruçlu insanların, oruçsuz insanları kısıtlamasından ziyade, oruç tutmayan insanların, çevrelerindeki oruçlulara kendi içlerinden ve vicdanlarından gelerek yardımcı olduklarını düşünüyorum.
    dersaneye gittiğim bir dönem, sınıftaki tek satanist görünümlü öğrenci olarak bütün sınıfın ve derse giren bütün hocaların dikkatlerini kendi üzerime çektiğimin farkındaydım, çoğunun dalga konusu da oluyordum ancak dinime küfreden müslüman olsa tabiriyle şunu söyleyebilirim ki, o koca sınıfta sadece ben oruç tutuyordum.
    ibadet ve de kalpteki allah inancı, insanların dış görünümleriyle ya da ramazan ayında ortalık yerde sakız çiğnemeleriyle, su içmeleriyle asla alakalı bir şey değil.
    oruç tutmadığım günlerde, halk arasında ne kadar kana kana su içme, koca damacanayı kafaya dikme, hatta elimde whooper'la istiklal'de yürüme, bir de üzerine captain black içe içe yürüme hakkım varsa, bunu etrafımdaki insanların bana gösterecekleri tepkiden korktuğum ya da çekindiğim için değil, tamamen o insanların neler hissedebileceğini düşündüğümden ötürü yapmıyorum. çok susamış ve oruç tutan bir insanın yanında kana kana su içmenin de, allah inancıyla alakası olup olmadığı belki tartışılabilinir, ama empati diye birşey vardır ve bu, siz -5 derece soğukta otobüs durağında bir yerleriniz donmakta otobüs beklerken yanınızdan su sıçrata sıçrata geçen jip'e karşı hissettiklerinizle aynı olabilir.
    bu yüzden, karnım açsa bile iftar saatlerinde, orucunu açacak insanların işlerini daha çok zorlaştırmamak için herhangi bir yerde oturup masa işgal ederek ya da fast-food restauranlarında sıraya girip arkamda 12 saattir aç olan insanı daha da uzun süre aç bırakmamak için yemek yememeye, hatta dişimi biraz sıkmaya çalışıyorum.
    bütün bunlar, otobüste yaşlı bir teyzeye yer vermekle aynı aslında. ama hepimiz biliyoruz ki, maalesef otobüslerde yer verdiğinizde sevimli bir şekilde sen otur diyen ninelerin olduğu gibi, daha siz yer vermeye yeltenemeden bastonuyla sizi dürten teyzeler de var, tıpkı oruç tutmayanlara zarar vermek isteyen insanların da olduğu gibi.
    (dedi ki normal, 18.10.2006 21:06)
  15. insanları doğrama zihniyetinde olanların ki biz bunlara şuursuz diyoruz kullanabilecekleri bahanelerden yalnızca biri...

söz konusu kişilerin; gözünün üstünde kaşı var,elbiseni beğenmedim, ibneye benziyorsun, yoksa sen gominist misin? diye devam eden isteleri vardır...
    (seqtomik, 19.03.2007 23:57 ~ 23:58)
  16. çorum'lu olanların çorum'lu olmayanları kısıtlaması kadar mantıklı bir davranıştır.
    (efeşittirema, 21.04.2007 15:56)
  17. ibadeti sadece "aç kalmak" , aç kalmayanları da "cehennemlik" addeden , cehaletin pençesinde kıvrım kıvrım kıvranan ve hatta "kıvıran" kişilik hali.
    (miss teacher, 21.04.2007 17:45)
  18. çoğunlukla oruç tutmayanların saygı amacı güderek bazı şeylerden fedakarlık etmeleri şeklinde vuku bulan hadise. efendim mesela memleketimde * ermeni kökenli vatandaşlarımız öğlen yemeklerini yerken mümkünse dükkanın arka tarafına bir yere geçerler veya kepenklerini indirirlerdi. tabi gayrimüslimlerin gösterdiği bu saygıyı göstermeyen müslümanlar da var ne yazık ki...
    (mulder, 27.06.2007 09:19)
  19. oruçlu insanların üniversite kantininde yemek yiyen, sigara içen insanları satırla kovalaması, öldürmesi ve gazetelere de yansımış bilmem kaçıncı katın penceresinden atması,
    veya lise arkadaşımın başına gelmiş;
    ramazanda göbeği açık bir giysi giydi diye sokak ortasında "sen benim orucumu mu bozacan xxx(küfür efekti)" tekme tokat bir adam tarafından dövülmesi,
    yurt kantinlerinde öğlen yemeği çıkartılmaması,
    restorantların çoğunun iftardan önce açmaması şeklinde vuku bulan hadisedir.
    (kolektivist kedi koleksiyoncusu, 19.08.2007 05:46)
  20. sözde statüsü gereği sahibi bulunduğu iş yeri ve dahi dışarısında çalışanından adı sonuna "bey" koymasını isteyip saygı görmeyi bekleyen insandan farkı olmayan hemcins durum. ya da bir faşistin bir başkasından kendi sözde milliyetçi anlayışına uygun düşünceler beslemesini istemesine kadar benzetilebilecek olan.
    (yeşilşair, 19.08.2007 09:05)
  21. (inti illimani, 19.08.2007 11:04)
  22. -sen,hişşt hişşt sen!
    -ben mi hocam?
    -evet evet sen, bütün arkadaşların "niyetliyken" elinde simit ayran gezmeye utanmıyor musun?
    -hocam kuytu bir yer arıyorum.
    -çık dışarı!
    -hocam tepkinize anlam veremedim be...
    -terk ders sınavına gelince anlarsın.
    -??!!&&éé
    (basima trajik bir olay gelsin istiyorum, 11.09.2007 16:39)
  23. (taze bitti, 22.10.2007 01:53)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil