belki ilginizi çeker
  1. · turan dursun
  2. · oruçlu insanların oruçsuz olanları kısıtlaması
gündem
  1. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  2. · sözlük yazarlarının genel özellikleri
  3. · zongul ducks
  4. · geniş aile
  5. · ezel
  6. · thierry henry
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · dodothebird
  9. · enis behiç koryürek

oruçlu insanların önünde sıcak çikolata içmek  

sayfa  / 2
  1. insan sadece mide açlığı orucu değil diğer düşünsel ve işlevsel organları ile de oruç tutar dolayısıyla o insan için pek bişey farketmez karşısında yemek yenmesi ya da birşeyler içilmesi.
    (axel fox, 25.10.2004 23:48 ~ 23:53)
  2. bilerek ve isteyerek karşıdakini özendirmeye çalışmak için yapıldığında ayıp ve günah olan davranış...
    (8844455, 26.10.2004 16:13)
  3. karşı tarafı özendirmek amacıyla yapılmadıktan sonra kuran'a göre olsun, ahlak kurallarına göre olsun; ayıp olmayan davranış. inanmayanlar inananlara, inananlarda inanmayanlara saygı gösterecek.
    (silent screaming, 26.10.2004 19:04)
  4. orospu çocukluğu.
    (grynn, 26.10.2004 20:46)
  5. orucun iradeyle doğrudan alakalı olmasından dolayı insan karşısında sıcak çikolata içen ya da başka orucu bozucu etkinlikler* yapan kişinin içinden annesine hakaret edip orucunu içten içe bozmaması gerekir.herkesin belli hareketleri yapma hakkı vardır, saygı duyulması gerekir yeter ki bu hareket kötü şekilde özendirici ve sinir bozucu bir hareket olmasın
    (peng, 14.01.2005 03:39)
  6. gayet doğal olabilecek durum.

1)sen oruç tutarken bana mı sordun?
    2)sen oruçlusun diye millet aç mı kalsın?
    3)ben oruç tutsam kimseye, doğal ihtiyacını giderdi (keyfî de olsa) diye kızmam, kızamam
    4)soğuk çikolata içse bişi olmicak mı?

oruç dine göre irade işidir. iradene güvenmiyosan, kimseye küfür etmen olayı çözümlemez.
    (markrenton, 14.01.2005 04:33 ~ 23.01.2006 21:04)
  7. özellikle ramazan ayının soğuk zamanlara denk gelmesi durumunda kaçınılmaz olan eylemdir. kasıtlı olarak yapılmaz. ancak hergün çay, kahve veya sıcak çikolata içmeyi alışkanlık haline getirmiş kişiler de, "madem insanlar oruç tutuyor ben de eve gidene kadar bekleyeyim" demez doğal olarak. zira bu, "madem insanlar oruç tutuyor, e ayıp olmasın onlara ben de tutayım" demekle hemen hemen aynıdır. kasıtlı olarak yapılmadığı sürece hiç bir problem yoktur. zaten oruç tutmanın asıl amacı iradeyi kontrol etmekse, bu konuda çok kasmak da gereksizdir.
    (marla singer, 14.09.2005 19:41)
  8. dinen hiçbir günah statüsüne sokulamaycak hareket. bu hareketi yapan insan oruç tutamıyor; belki de isteyerek tutmuyor olabilir, ancak ihtiyacını gidermesi en doğal hakkıdır. zaten oruç bir irade meselesi değil midir, bana göre asıl günah şu kısacık günlerde oruç tutup bunu maharet sanmak, yok onun önünde bunu içmek, yok şunun önünde bunu yemek diye hayıflanmaktır.

bu da tamamen karşı tarafın hoşgörüsüne bağlıdır, ben şu ana kadar önüme geçip beni özendirecek şekilde, yalana yalana sıcak çikolata vs. içen arkadaş görmedim, bil mukabele herkes saklamaya çalışır; iştel müslümanlığın temelinde yatan asıl hoşgörü buradadır- oruç tutsun veya tutmasın.
    (akaydo, 25.10.2005 05:05)
  9. kız arkadaşı olmayan kişilerin yanında çiftlerin gayet samimi olması durumuna benzer bir durumdur ki insanın canı çeker, ama elinden bişi gelmez.
    (cekbibira, 25.10.2005 14:12)
  10. (bkz: gencim espriliyim nihilistim kahve içerim)
    (digitallart, 25.10.2005 14:27)
  11. (bkz: herkesin orucu kendine)
    (comandante, 25.10.2005 17:19)
  12. olağan bir durumdur, oruçlu insan oruç tutmaya başlamadan önce kimseyle antlaşma yapmamışdır benim önümde yenmeyecek, içilmeyecek diye, ki zaten oruçlu insan oruç tutmaya başlamadan önce herşeyi göze almıştır (almalıdır). kim ne isterse kimin yanında isterse yer, içer.oruçlu insan bunlardan rahatsızlık duyuyorsa zaten zaten oruç tutmasın. kimse yanında yiyip içmiycekse o oruç zaten çok kolay tutulur...
    (toshiba, 25.10.2005 18:16)
  13. oruç tutmak sadece yemek içmemek demek değildir. müslümanlıkta bedenin zikridir oruç. yani açlık ve susuzluğun yanında yalan söylememek, dedikodu yapmamak, yalan yere yemin etmemek gibi şeyleri de kapsar. bunları yapanların orucu bozulur demek yanlıştır ancak yapılan ibadetin sevabı azalabilir.

oruç tutmak, bedenin zikri olduğuna göre karşısında yenip içilmesi sırasında oruçlu tarafın verdiği irade savaşını kazanması sevabı artıracaktır. bir yandan böyle şeylerle karşılaşıldığında gülüp geçilmeli her karşılaşılan olaya sınavın bir parçası olarak bakılmalıdır. hatta karşınızdaki insana içten teşekkür etmek bile gerekir. çünkü insan ibadetini yaparken zorlanabileceği bir durum ile karşılaşıp nefsini yenerse imanını güçlendirmiş olur.

sıcak çikolata veya herhangi bir şey yiyip içenin durumu ise bilerek yapmadığı sürece oruç tutan veya tutmayanlar tarafından hoş karşılanabilir, karşılanmalıdır da. diğer türlü bunu inat uğruna yapanlar için üzülmek bile gerekir. içinde oruç tutanlara karşı beslediği kini bir şekilde kusmaktadır onun yaptığı... isyanını bu hareketiyle daha mı arttırmak istemektedir yoksa kendini mi tatmin etmektedir bilinmez ama oruç tutanın orucunu bozmaması, onun için en acı şey olacaktır.

hani türk filmlerinde aç olan insanları bir lokantanın önünde yutkunurken görürüz ya aslında o sahne hiç mi hiç abartılmamaktadır. yaşamayan bilemez o yüzden hep derler "tok olan açın halinden anlamaz" diye... oruç tutmanın bir diğer amacı olan "açın halinden anlamak" da burda yatmaktadır. bu nedenle oruç tutan insanlar, canı birşey istediğinde onu yiyemiyorsa aç insanları aklına getirmeli ve o açlığı sonuna kadar hissetmelidir. belki o şekilde orucun amaçlarından birine ulaşmış olup, aç ve açıkta olanlara da yardım etmek isterler.
    (spoiled, 19.06.2006 10:27 ~ 23.01.2007 11:48)
  14. sıcak çikolata içen insanın karşısında oruçlu olmak gibi bir şeydir... yani orucun anlamını tam anlayan bir insan için hiçbir şeydir.
    (seqtomik, 28.08.2007 18:12)
  15. sayesinde daha çok sevap kazanıyormuşsunuz gibi sözlerle karşılaşabilirsiniz.savabın bonusumu olur tövbe..
    (ruhani oyun havaları, 28.08.2007 18:18 ~ 18:20)
  16. herkesin kendi seçimidir , tutar tutmaz orası sadece kişinin kendisini bağlar ama saygı itibariyle içilmemesi uygundur ..
    ha içiyo mu;
    ( sezercik edasıyla )
    -çok mu tatlı kardeş derim? muhtemelen evet cevabını alırım hiç istifimi bozmadan ;
    -iftardan sonra bende içecem.afiyet olsun derim.
    (bitanesindenbitanesine, 28.08.2007 18:18)
  17. kişisel ya da fiziki bir olay nedeniyle oruç tutmamış olan bir insanın canının sıcak çikolata çekmesi ve ramazan ayında olmasıdır. hiç de karmaşık olmayan bir durumdur.
    (purplepain, 28.08.2007 18:19)
  18. ibadetin, eden bireyden başkasını ilgilendirmemesinden, faydasını yada zararını başkasının görmeyecek olmasından hareketle sadece; (bkz: sıcak çikolata içmek)
    (just call me daydreamer, 28.08.2007 18:52 ~ 18:53)
  19. herhangi bir sakıncası olmayıp herhangi bir hakaret küfür vb sözlere gerkesinim duyurmayacak bir harekettir. orucu tutan kişi sadece otucu tutar öyle ki eğer karşınsındakinin bi bardak sıcak çikolata içmesiyle bozulabilecek denli ince bir iradeye sahip olmayanlar önce bunun için çalışmalı sonra ibadetini yapmalıdır. sonuç olarakk kendi özgür kararıyla bu ibadeti yerine getrmek isteyen bu insan etrafında yemek yiyen insanları hiç bir şekilde suçlayamaz hakaret edemez yadırgayamaz yargılayamaz.

tabi karşı taraf ağzını şapırdata şapırdata bunu yapıyorsa kendi saygısızlığı ve hayvanlığıdır. böyle durumlarda orucu tutan insana nezaketen sorulur, ''sıcak çikolata içicem bi sakıncası olmaz umarım senin için '' genelde cevabı ''ağzımın suyu akar '' diye olmaz. ''keyfine bak'' vb şekilde cevap verilmesi gerektir.

sonuç olarak oruç tutan insanın oruç tutmayıp etrafın da yemek yiyen yada bir şey içen birine karşı asla hakaret niteliği taşıyan sözler söylememelidir. bu kendi ibadeti olmakla birlikte rahatsız olduysa gider.
    (sinsemilla, 28.08.2007 18:56)
  20. (bkz: cennetten cehennemdekilere el sallamak)
    (cenotapher, 06.06.2008 11:52)
  21. oruçlu insanların önünde sıcak çikolata içmek mi? duymamış olim. börek olur, şirdan olur, çay olur, kahve olur ama sıcak çikolata.. asla!!
    (sylvia manson, 03.09.2008 16:05 ~ 16:05)
  22. en az "oruçlu yazarların sol frame'ine bu başlığı açmak" kadar haysiyetsizce bir davranıştır.*
    (fani, 03.09.2008 16:08)
  23. 3 sayfa konuşulan olay, oruçlu insanların önünde bir şeyler içmek.

fakat başlık; oruçlu insanların önünde sıcak çikolata içmek.

???

bence yazar, sıcak çikolata ile bize toplumsal bir mesaj vermek istemiş. ben anlamadım, lakin tartışanların da anladıklarını düşünmemekteyim.

saygılarımla efenim.
    (gidiyorum bu, 03.09.2008 16:19)
  24. gavuristan'nın birinde başıma gelse bu denli zoruma gitmezdi!

"kırgınsın biliyorum; en çok da karanlığa karışan kutup yıldızlarına"

kahraman tazeoğlu
    (neazadem, 03.09.2008 16:23)
  25. bırakın, isteyen istediğini yesin-içsin. dayanamıyorsanız, o kadar fenaysanız tutmayın. başkalarına engel olamazsınız. elinden alıp atacak değilsiniz ya. onun yerine oruç olduğu için değil ekmek alacak parası olmadığı için aç gezen bir insanın bir günlük karnını doyurun.
    (sylvia manson, 03.09.2008 16:36)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil