insan sadece mide açlığı orucu değil diğer düşünsel ve işlevsel organları ile de oruç tutar dolayısıyla o insan için pek bişey farketmez karşısında yemek yenmesi ya da birşeyler içilmesi.
karşı tarafı özendirmek amacıyla yapılmadıktan sonra kuran'a göre olsun, ahlak kurallarına göre olsun; ayıp olmayan davranış. inanmayanlar inananlara, inananlarda inanmayanlara saygı gösterecek.
orucun iradeyle doğrudan alakalı olmasından dolayı insan karşısında sıcak çikolata içen ya da başka orucu bozucu etkinlikler* yapan kişinin içinden annesine hakaret edip orucunu içten içe bozmaması gerekir.herkesin belli hareketleri yapma hakkı vardır, saygı duyulması gerekir yeter ki bu hareket kötü şekilde özendirici ve sinir bozucu bir hareket olmasın
özellikle ramazan ayının soğuk zamanlara denk gelmesi durumunda kaçınılmaz olan eylemdir. kasıtlı olarak yapılmaz. ancak hergün çay, kahve veya sıcak çikolata içmeyi alışkanlık haline getirmiş kişiler de, "madem insanlar oruç tutuyor ben de eve gidene kadar bekleyeyim" demez doğal olarak. zira bu, "madem insanlar oruç tutuyor, e ayıp olmasın onlara ben de tutayım" demekle hemen hemen aynıdır. kasıtlı olarak yapılmadığı sürece hiç bir problem yoktur. zaten oruç tutmanın asıl amacı iradeyi kontrol etmekse, bu konuda çok kasmak da gereksizdir.
dinen hiçbir günah statüsüne sokulamaycak hareket. bu hareketi yapan insan oruç tutamıyor; belki de isteyerek tutmuyor olabilir, ancak ihtiyacını gidermesi en doğal hakkıdır. zaten oruç bir irade meselesi değil midir, bana göre asıl günah şu kısacık günlerde oruç tutup bunu maharet sanmak, yok onun önünde bunu içmek, yok şunun önünde bunu yemek diye hayıflanmaktır.
bu da tamamen karşı tarafın hoşgörüsüne bağlıdır, ben şu ana kadar önüme geçip beni özendirecek şekilde, yalana yalana sıcak çikolata vs. içen arkadaş görmedim, bil mukabele herkes saklamaya çalışır; iştel müslümanlığın temelinde yatan asıl hoşgörü buradadır- oruç tutsun veya tutmasın.
olağan bir durumdur, oruçlu insan oruç tutmaya başlamadan önce kimseyle antlaşma yapmamışdır benim önümde yenmeyecek, içilmeyecek diye, ki zaten oruçlu insan oruç tutmaya başlamadan önce herşeyi göze almıştır (almalıdır). kim ne isterse kimin yanında isterse yer, içer.oruçlu insan bunlardan rahatsızlık duyuyorsa zaten zaten oruç tutmasın. kimse yanında yiyip içmiycekse o oruç zaten çok kolay tutulur...
oruç tutmak sadece yemek içmemek demek değildir. müslümanlıkta bedenin zikridir oruç. yani açlık ve susuzluğun yanında yalan söylememek, dedikodu yapmamak, yalan yere yemin etmemek gibi şeyleri de kapsar. bunları yapanların orucu bozulur demek yanlıştır ancak yapılan ibadetin sevabı azalabilir.
oruç tutmak, bedenin zikri olduğuna göre karşısında yenip içilmesi sırasında oruçlu tarafın verdiği irade savaşını kazanması sevabı artıracaktır. bir yandan böyle şeylerle karşılaşıldığında gülüp geçilmeli her karşılaşılan olaya sınavın bir parçası olarak bakılmalıdır. hatta karşınızdaki insana içten teşekkür etmek bile gerekir. çünkü insan ibadetini yaparken zorlanabileceği bir durum ile karşılaşıp nefsini yenerse imanını güçlendirmiş olur.
sıcak çikolata veya herhangi bir şey yiyip içenin durumu ise bilerek yapmadığı sürece oruç tutan veya tutmayanlar tarafından hoş karşılanabilir, karşılanmalıdır da. diğer türlü bunu inat uğruna yapanlar için üzülmek bile gerekir. içinde oruç tutanlara karşı beslediği kini bir şekilde kusmaktadır onun yaptığı... isyanını bu hareketiyle daha mı arttırmak istemektedir yoksa kendini mi tatmin etmektedir bilinmez ama oruç tutanın orucunu bozmaması, onun için en acı şey olacaktır.
hani türk filmlerinde aç olan insanları bir lokantanın önünde yutkunurken görürüz ya aslında o sahne hiç mi hiç abartılmamaktadır. yaşamayan bilemez o yüzden hep derler "tok olan açın halinden anlamaz" diye... oruç tutmanın bir diğer amacı olan "açın halinden anlamak" da burda yatmaktadır. bu nedenle oruç tutan insanlar, canı birşey istediğinde onu yiyemiyorsa aç insanları aklına getirmeli ve o açlığı sonuna kadar hissetmelidir. belki o şekilde orucun amaçlarından birine ulaşmış olup, aç ve açıkta olanlara da yardım etmek isterler.
herkesin kendi seçimidir , tutar tutmaz orası sadece kişinin kendisini bağlar ama saygı itibariyle içilmemesi uygundur ..
ha içiyo mu;
( sezercik edasıyla )
-çok mu tatlı kardeş derim? muhtemelen evet cevabını alırım hiç istifimi bozmadan ;
-iftardan sonra bende içecem.afiyet olsun derim.
kişisel ya da fiziki bir olay nedeniyle oruç tutmamış olan bir insanın canının sıcak çikolata çekmesi ve ramazan ayında olmasıdır. hiç de karmaşık olmayan bir durumdur.
herhangi bir sakıncası olmayıp herhangi bir hakaret küfür vb sözlere gerkesinim duyurmayacak bir harekettir. orucu tutan kişi sadece otucu tutar öyle ki eğer karşınsındakinin bi bardak sıcak çikolata içmesiyle bozulabilecek denli ince bir iradeye sahip olmayanlar önce bunun için çalışmalı sonra ibadetini yapmalıdır. sonuç olarakk kendi özgür kararıyla bu ibadeti yerine getrmek isteyen bu insan etrafında yemek yiyen insanları hiç bir şekilde suçlayamaz hakaret edemez yadırgayamaz yargılayamaz.
tabi karşı taraf ağzını şapırdata şapırdata bunu yapıyorsa kendi saygısızlığı ve hayvanlığıdır. böyle durumlarda orucu tutan insana nezaketen sorulur, ''sıcak çikolata içicem bi sakıncası olmaz umarım senin için '' genelde cevabı ''ağzımın suyu akar '' diye olmaz. ''keyfine bak'' vb şekilde cevap verilmesi gerektir.
sonuç olarak oruç tutan insanın oruç tutmayıp etrafın da yemek yiyen yada bir şey içen birine karşı asla hakaret niteliği taşıyan sözler söylememelidir. bu kendi ibadeti olmakla birlikte rahatsız olduysa gider.
bırakın, isteyen istediğini yesin-içsin. dayanamıyorsanız, o kadar fenaysanız tutmayın. başkalarına engel olamazsınız. elinden alıp atacak değilsiniz ya. onun yerine oruç olduğu için değil ekmek alacak parası olmadığı için aç gezen bir insanın bir günlük karnını doyurun.