görseller
oruçoruç
oruç 
belki ilginizi çeker
  1. · ey oruç bizi tut
  2. · oruç çakmaklı
  3. · stv metal star yarışması
  4. · fonetik alfabe
  5. · ramazan
  6. · sahur
  7. · saatin geçmek bilmediği anlar
  8. · ramazan korkusu
  9. · bir gün boyunca hiç konuşmamak
  10. · savm
gündem
  1. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  2. · kemal kılıçdaroğlu
  3. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  4. · erkekte ses tonu
  5. · aşkın yedi seviyesi
  6. · insanın hayatına sıçan şeyler
  7. · onur öymen
  8. · efsane geri döndü korksun ibneler
  9. · waiting for the miracle

oruç  

sayfa  / 2
  1. (bkz: oruç reis)
    (easy company, 22.09.2005 08:32)
  2. musevilerde bir ibadet biçimi. müslümanların abarttığı eylem.
    (newyearresolution, 22.09.2005 15:51)
  3. sabahın köründe kalkıp yemek yemenizi gerektiren olay...
    (ophelia, 05.10.2005 03:55)
  4. birçok insanın anlamakta zorluk çektiği, islam'ın şartlarından birisidir. zira eğer insan, ''hangi aç 18 saat açlıktan sonra tıka basa yiyor'' siye soruyorsa oruç ibadetinin anlamamış demektir. islam'da tıka basa yemek yemek zaten çok da hoş bir davranış değildir. hatta ''sofradan tam doymadan kalkın'' inanışı vardır. bunun dışında, oruç insanın nefsini terbiye etmesidir. aç kalmak değildir...
    (mclaren, 05.10.2005 12:36)
  5. kulak misafiri olduğum bir konuşmada şöyle bir şeyden bahsediliyordu;

-iftarda, oruç; ateşle pişmiş bir yiyecek* ile açılamaz..

bir an duraksadım ve düşündüm..düşündükçe de biraz mantıklı geldi..sürekli zeytin ya da su ile açılması tavsiyesi daha da mantıklı geldi bana..
    (zeus, 22.10.2005 20:40)
  6. yahudiler, senede 1 kere, 25 saat boyunca tutmaktadır.
    müslümanlar, senede 30 gün, sabah ezanı ile akşam ezanı arasında.
    (atlantis, 25.10.2005 19:43)
  7. allah' ın kabul etmesini dilediğimiz, topluca uygulanan islamın şartı.
    (dlord, 25.10.2005 20:13)
  8. (bkz: oruç çakmaklı)
    (toumai, 25.10.2005 20:49)
  9. uykunun ve saatin hayattaki yerini arttıran olay
    (woodpecker, 24.09.2006 16:29)
  10. sıhhattir.zira 1 ay süresince bütün gastrointestinal sistem ve epiteli kendini yeniler.daha sağlıklı bir başka 11 ay daha için..
    (bacillusantracis, 25.09.2006 16:31 ~ 17:56)
  11. (bkz: ey oruç bizi tut)
    (chixculub, 03.10.2006 16:34)
  12. (bkz: oruç aruoba)
    (frock, 12.04.2007 08:08)
  13. hristiyanların biraz farklı bir şekilde yerine getirdiği ibadet türüdür. protestanlarda diğer ibadetler gibi oruç moruç hak getire. katoliklerdeki durum, papa kendisine bağlı hristiyanları bazı açılardan serbest bıraktığı için sınırlı bir oruç tutma söz konusu. ancak herhalde, hristiyan mezheplerden tam anlamı ile oruç tutma olayını ortodokslarda görebiliriz.

dindar bir ortodoks noel'den ve paskalya'dan önceki yaklaşık 35-40 günü oruç tutarak geçirir. mezheplere göre bazı farklılıklar vardır, ancak temel unsur bu süre zarfında et ve hayvansal ürün yememektir. yani oruçları, günün belirli bir müddeti hiç bir şey yememek değil, bazı besin türlerini yememek şeklindedir. sadece pazar günü balık yemeye müsaade vardır. onun haricindeki zamanlarda içinde hayvansal bir ürün olan hiç bir şey yemezler. aslında, oruç tutarken yenilen yiyeceklerin pişirilmemiş olması da gerekiyormuş, ama günümüzde bunu uygulayan yokmuş. ayrıca yine dindar ortodokslar, her çarşamba ve cuma günü oruç tutuyorlar. yani çarşamba ve cuma günü et ve hayvansal ürün yemiyorlar.
    (wer bin ich, 16.04.2007 20:38)
  14. insan iradesini güçlendirmek açısından yararlı bir inanç
    (blinkin, 16.04.2007 20:54)
  15. (bkz: savm)
    (gölgeningücü, 16.04.2007 21:02)
  16. görünüşte bütün gün akşama kadar sadece nefes alan bir insan olmamı sağlayan...
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 13.09.2007 10:19 ~ 10:19)
  17. her yıl 29-30 gün ard arda tan yerinin ağarmasıyla (siyah ve beyaz ipliğin ayırt edilebildiği andır) gün batımına kadar yemeği,içmeyi e cinsel ilişkiyi terketmektir.aynı zamanda kötü söz, kötü düşünce ve davranışları da terketmektir.
    oruç, farz,vacip, nafile,mekruh olmak üzere dört kısma ayrılır.adak oruçları farz kapsamındadır.
    farz oruçları: vaktinde eda edilen ramazan orucudur.belirli vacip: farz orucuna girer.diğeri ise belirsiz vacip:farz orucudur.bunlar kazaya kalan herhangi bir günde tutulan oruçlardır.kefaret orucu da bu sınıfa girer.

vacip oruç lar ikiye ayrılır: belirli vacip oruçlarbelirli zamanlarda tutulmasıadanmış oruçlardır.adanan itikaf oruçları da bu sınıfa girer.

belirsiz vacip :nafile oruç gibi ve herhangi bir zamanın belirtilmediği oruçlardır. kazası vacip olmakla birlikte şafilerde vacip değil müstehaptır.

nafile oruç: farz ve vacibin dışında olan yalnız allah rızası için tutulan oruçlardır.ikiye ayrılırlar. sünnet nafile oruç: aşure orucu gibi.muharrem ayının dokuzuncu,onuncu,onbirinci günlerinde tutulur.

müstehap nafile oruç: her kameri ayın onüçüncü,ondördüncü ve onbeşinci günlerinde tutulan oruç
    (enterprise, 16.09.2007 11:56)
  18. çocukken alman arkadaşlarıma bir türlü anlatamadığım dini eylem. anlamazlardı, sanki ben anlatamazdım,
    "niye aç kalıyorsun ki?"
    "kimse görmeden git bir şeyler ye" gibi tavsiyelerde bulunurlardı, bir türlü anlatamazdım, tabii yesem yerdim önümde duran, buz dolabında duran, yemekleri.. nasıl anlatabilirdim ki onlara, sadece inandığım şeylerin olduğunu elle tutulacak bir şey olmadığını, gösterecek aha bu yüzden yapıyorum diyebileceğim bir şey yoktu, sadece inanç.. nasıl anlatılırdı ki?
    (leyl, 16.09.2007 18:09 ~ 21.09.2007 04:02)
  19. (bkz: ramazan/@1940152)
    (bkz: oruç tutmak/@1940205)
    (bkz: oruç tutmaktan utanmak/@1939972)
    (beybabacan, 20.09.2007 01:05 ~ 01:15)
  20. sahura kalkılmadan tutulmaya kalkıldığında bünyenin iflasına neden olan ibadet...
    (zardanadam, 23.09.2007 18:17 ~ 12.10.2007 01:54)
  21. susuzluktan yandığınız halde gözünüzün önünde duran buğulu cam bardaktaki buzz gibi soğuk suyu inancınızdan dolayı içmemektir.
    (sugibiazizol, 29.09.2007 13:08)
  22. çok sevdiğim bir arkadaşımın adıdır .. onun maruz kaldığı orucumu bozdum , ben bu orucu tutmadım gibi geyik hasebinden zırvalara maruz kalmamaları için yeni nesillere ad olarak koyulmamasını diliyorum ..
    (clem, 03.11.2007 21:34)
  23. islam'ın üçüncü şartı olan oruç; hristiyanlıktaki perhizin tersine bir tür ceza değil, içgüdülerin kontrol altına alınmasına yönelik bir 'nefis terbiyesi'dir denilir. yani islam dini, soyut bir inanç kavramıyla yetinmemiş, iyi bir müslüman olmanın gereği saydığı beş temel ibadet biçimi saptamıştır. iyi bir müslüman olmak, müslüman kanunlarına uymaktır, inançlı olup da oruç tutmanın ceza olduğunu düşünmek, dinin geleneklerini savunmayarak ne olduğunun neden yaşadığının farkına varmamaktır..
    (sadomasochistic, 29.01.2008 15:46)
  24. tüm gün sigara elimde pc başında fink atacağımı bildiğim için cumartesi ve pazar günleri kazaya bıraktığım ibadet. (bir gün elbette sigarayı bırakacağım işte o zaman bu kazaları kesinkez yapacağım)
    (disconnecting, 09.06.2008 18:49)
  25. benim haddime değil ama, zira islam'ın gerekleriyle ilgisi olmayan birisiyim, fetva hattını arayanların sordukları sorulardan biri de, tok tutan bantların orucu bozup bozmayacağı imiş.

ve ilginçtir, diyanet işleri başkanlığı da, bitkisel olan bu maddeler kana karışsa da bir şey yenmediği için oruç bozulmaz tarzı bir açıklama yapmış.

bakın yine diyorum haddime değil ama, ibadet olarak yapılan bu eylemin en önemli gereğinden birisi, aç kalmak, açlığı hissetmek ve bununla kendini bir nevi eğitmek, terbiye etmek, kendine eziyet ederek(bunu yanlış anlayanın kafasını kırarım) tanrıya olan bağlılığını pekiştirmek değil mi? ee. lan açlığını ortadan kaldırırsan nerde kaldı sevabı eziyeti ibadeti??
    (kl7mu, 22.08.2008 11:23)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil