çoğu kimsenin iski çukuruna düştüğünü sanan halbuki olayın istanbulda değil ankarada başına gelip istanbulda can veren, fransız türü şiir akımıyla bayağı tutulan şair...
şiiri bana sevdiren, örnek aldığım, benim için en değerli olan ve de ülkemizdeki gelmiş geçmiş en büyük şairlerden biri.
(bkz. http://www.orhanveli.net)
şiirlerinin kötülükten okunamayacağı, edebiyat özürlü, en ünlü yeteneksiz şiir yazan (şair diyemeyeceğim)... arada bir güzel şiirleri vardır ama o kadar çok şiiri ecevit te yazarsa birkaç tane güzel çıkar...
kütüphanemizde adam yayınlarından baskısı bulunan(bütün yazılarını tek bir kitap kapsamaktadır) düz yazıları da inanılmaz lezzettedir ve kesinlikle okunmalıdır. özellikle necip fazıl adındaki gericiye ve o sıralar mantar gibi bitmeye başlayan irticai yayınlara karşı açtığı savaşı takdir etmemeniz olanaksızdır. hikayeleri tadından yenmez ve sanata bakışı insanı derinden etkiler, hazır kütüphane olanaklarını kullanabiliyorken ödünç alıp okumanızı tavsiye ederim.
"keşke mümkün olsaydı da sözsüz şiir yazabilseydim" diyen, bazen küskün, bazen kırgın ama illaki şair olan ve türk edebiyatının, türk şiirinin bugününü yaşatan, edip cansever-turgut uyar-cemal süreya muhteşem üçlüsüne zemin hazırlayan şahsiyet.
birinci yeni ya da diğer adıyla garip akımı şairlerinden.oktay rıfat ve melih cevdetin yakın arkadaşı.bahar havalarını seven böyle havalarda eve ekmekle tuz götürmeyi unutan böyle havalarda evkaftaki memuriyetinden ayrılan,serde erkeklik olduğundan giden geminin ardından ağlamayan rakı şişesinde balık olmak isteyen en sevimli şairlerden biri.
şiirlerinde değişik bir hava vardır, günlük bir dili kullanmasına rağmen güzel bir tat verir şiirleri. bir romanda sayfalarca yazılan tasvirleri orhan veli mısralarına döker ve roman tadında bir şiir sunar;
hiçbir şeyden çekmedi dünyada
nasırdan çektiği kadar;
hatta çirkin yaratıldığından bile
o kadar müteessir değildi;
kundurası vurmadığı zamanlarda
anmazdı ama allahın adını,
günahkar da sayılmazdı.
yazık oldu süleyman efendi'ye.
garip akımıyla beraber şiirden uyağı kaldırmasıyla bilinen ece ayhan'ın deyişiyle (ki o da ikinci yeni şairidir) şiire kasket giydiren (şiiri halka indiren) şairdir. arkadaşlarıyla beraber başlattığı akım öncesinde hece ve aruz ölçüsüyle yazılmış şiirleri de mevcuttur. yalnız şiirden uyağı kaldırmış olması ve yaptığının, yapmak istediğinin tam olarak anlaşılamaması nedeniyle şiirin kolay bir iş olarak algılanmasına sebep olmuş çağımızın en çok taklit edilen (edildiği zannedilen) şairidir. garip'in önsözüne bakıldığında şairin şiirde uyaktan ziyade teşbihe; esasında her türlü şekilciliğe karşı olduğunu söylemek mümkün.
uyaksız şiirleriyle ünlü olduğu içindir ki şahane olan uyaklı şiirlerini kimse görmez. "bu adam edebiyattan anlamıyor" diyen kişiler bu şiirlere bakmadan konuşmuşlardır. ve çoğunlukla kendileri edebiyattan anlamıyordur. şiiri sadece uyaktan, edebiyatı teşbihten ibaret sanan şekilciler hep kendilerini hapsededursunlar, aynı laflara tekrar tekrar hayranlık içinde baksınlar o zincirlerini kırıp ileriye gitmiştir. binlerce şairin mükemmel kafiyeleriyle yapmadığını birkaç kelimeyle anlatmayı becerebilmiştir. ruhunun önünde saygıyla eğiliyorum.