orhan pamuk  

sayfa  / 10
adana çık aradan

1. yeni hayat, kara kitap, benim adım kırmızı, kar romanlarından ilk akla gelenler..
    (woyzeck, 14.05.2004 22:39)
  2. yaşar kemal ile birlikte yurt dışında en çok tanınan türk yazar
    (jamal, 14.05.2004 23:52)
  3. kitapları birçok dile çevrilen yazarlarımızdan biri. bir diğeri için (bkz. yaşar kemal). kitaplarının ingilizce versiyonlarını londra'da wh smith, books etc., waterstone gibi kitapçılarda ve undergroundlarda, otobüslerde ingilizlerin elinde görmek insana nasıl haz veriyor bilemezsiniz..tşk etmek lazım...
    cümleleri uzundur ama anlaşılmaz değildir en azından anlamak isteyene...ayrıca ondan iyi yer tasviri yapanda tanımıyorum ben...
    sessiz ev, beyaz kale, cevdet bey ve oğulları ve istanbul da akla gelen ilk romanları arasında yer alır...
    2003 yılında 'benim adım kırmızı' adlı romanıyla, dünyanın en büyük edebiyat ödüllerinden impac dublin edebiyat ödülü'nü kazandı. 'benim adım kırmızı' tam 20 dile çevrilmişti. orhan pamuk'un yariştiği grupda abd'li yazar jonathan frazer ('the corrections' adlı eseriyle) ve irlandalı yazar john mcgahern'ın ('that they may face the rising sun' isimli eseriyle), don de lillo, mario vargas llosa, doris lessing, v.s.naipaul ve nadine gordimer yer alıyordu...biz hala onu yerden yere vurmaya devam edelim....
    (zoe, 14.05.2004 23:59 ~ 23.08.2004 03:09)
  4. yaşar kemal ile aynı kefeye koyulmaması gerektiğini düşündüğüm popülerist yazar. dikat edilecek husus yazdıklarını değil kişiliğini eleştiriyor olmamdır.
    (allah kızlara güvenseydi zar koymazdı, 07.10.2004 16:06)
  5. canım ülkemde en çok konuşulan ama en az okunan yazar...
    (easy company, 07.10.2004 16:10)
  6. itü mimarlığı bırakıp yazar olmaya karar vermiştir. abisi için (bkz: osman şevket pamuk)
    (endoterm, 15.10.2004 16:47)
  7. türkiye'de gerçekten roman yazan azınlıktadır kendileri.bazen cümleleri çok uzatır,iç bayar ama gene de okunası kitapları vardır
    (bkz: benim adım kırmızı)(bkz: cevdet bey ve oğulları)
    (hobbitt, 15.10.2004 21:06)
  8. isviçre'de yaptığı açıklamada "türkiye'de 30 bin kürt 1 milyon ermeni öldürüldü" diyen, diyebilen, zat.
    kendisi, şirin ebadi ve salman rushdie'nin izinden giderek ülkesine, milletine, varsa dinine ve cibiliyetine hakaret ederek uluslararası ödül almak için domalmaktadır.
    bu demeç ince memed sonrası "birilerinin" zamanında avrupada yaptığı kulisler ve verdiği demeçlere de kısmen benzemektedir.formül aynıdır.
    bu insan ve bunun gibiler "maç anlatsa" dışarıdan maalesef ödül yağmuruna tutulur, tarih bunun örnekleriyle doludur.
    (bkz: salman rushdie)
    (pursewarden, 09.02.2005 16:51 ~ 14.02.2005 20:43)
  9. ülkemizin aleyhine olduğundan sakladığı, yoksaydığı gerçekler olduğu ve kendisinin bunları ortaya koyduğu iddiasındadır. bu tavrıyla objektif ve şeffaf olmak yolunda görmektedir kendini. ancak halihazırda orhan pamuk'un saklanan gerçekler diye ortaya koyduğu bu konularda ülkemizi suçlayan bunca insan varken kendisinin de bu işe girişmesi pek anlaşılabilir bir durum değildir. çünkü ülkemiz hakkında saklanan olumlu gerçekler de vardır. değil midir ki kendisi bu ülkenin yetiştirdiği bir yazardır ve pek bir övündüğü satış rakamlarını kendisine bu ülkenin halkı sağlamaktadır, kendisinden öncelikle beklenen saklı kalmış bu olumlu gerçekleri ortaya çıkarmasıdır. ancak müşarünileyh bunun aksine hareket etmekte, adeta ülkesine b.k atmakta muasır medeniyetler seviyesine çıkmaya çalışmaktadır. bu yolda gösterdiği gayreti istikrarlı bir şekilde sürdürürse bir nobel edebiyat ödülü alması mümkündür, yaşı da beklemeye müsaittir. bu ödülü alınca da ülkemize ilk nobel ödülünü getiren insan diye pohpohlanacağı gerçeği üzüntü vericidir.
    (myrmidon, 10.02.2005 01:55)
  10. türkiye'de 30 bin kürt, 1 milyon ermeni öldürüldü gibi asalakça bir yaklaşıma sahip insan. " 1990'ların başında çoğu sovyetler birliği ve kafkaslarda yaşamak üzere dünya üzerinde 4.5 milyon ermeni vardır" (bkz: ana brittanica) ha şimdi 4.5 milyon, sözde soykırım zamanı kaç tane olabilir? olursa hepsi türkiye'de mi olur? hepsi türkiye'de olsa hepsini öldürür müyüz? neden öldürmek isteyelim? gibi sorularla beni başbaşa bırakmıştır.

bilmek isteyenlere, türkiye'de şu anki ermeni sayısı çoğu istanbul'da olmak üzere 55 bindir.

(bkz: milletini kötüleyerek bir yere varmaya çalışmak)
    (akaydo, 27.02.2005 23:17)
  11. oryantalist yazar
    (yuziko, 15.03.2005 00:04)
  12. yazamasa da yazar..
    (bınar, 15.03.2005 00:05 ~ 23.07.2005 00:24)
  13. (bkz: alev alatlıdan orhan pamuka açık mektup)
    (janissary, 15.03.2005 17:12)
  14. postmodernist yazar. edebiyat bilgisi eksik ve okumuşluğu az insanlar tarafından yazdığı romanların büyük ölçüde fransız edebiyatının taklidi olduğu kavranamamaktadır. bu kadar yüceltilmesinde postmodernizmin kurallarıyla oynamasının ve bunun bir getirisi olarak medyayı iyi kullanmasının payı büyüktür. kendisi doğuyu bir batılının gözünden yazıp bunu yine batılılara satmaktasır. bir nevi doğulu oryantalist yani.
    (braindamaged, 09.04.2005 03:35)
  15. faşist-şovenist saldırılara hedef olan kaliteli yazardır.sütçüler ilçesi kaymakamı olan kişi "kasabada bu adamın kitaplarını toplayıp yakın" emri vermiştir.sonra da özür dilemiştir,hem de özrü kabahatinden büyük bir şekilde "ben bilmiyordum,burda hiç kitapçı yokmuş" demiştir..hmm..hakikaten de cahil adam.
    (close2death, 14.04.2005 11:47)
  16. kitapları zamanında okunmak için mi yoksa sadece " ha o kitabı bende de var" demek için mi alındığı bence son zamanlarda söylediklerinden daha fazla tartışılması gereken tc vatandaşı şahıs
    (irc, 14.04.2005 17:16)
  17. (bkz: @416944 )
    (dr conners, 16.05.2005 22:44 ~ 06.08.2005 23:23)
  18. şovenist ve faşist kesimin ağzında salyalarla saldırdığı mükemmel edebiyatçı,her şeyden önce insan.
    (close2death, 16.05.2005 22:46)
  19. yalçın küçük'ün ben bu gibi yazar bozuntuları yazmasın diye uğraşıyorum ve yazıyorum ayrıca edebiyattan zerre kadar anlamayan bu şahısla ilgili batıda çıkan övgülerden çok yergiler vardır deyip bunları seyirciye gösterip okumuştur ceviz kabuğu programınında.yalçın küçük'ün bu açıklamasına tamamen katılmakla beraber bu şahısın kitaplarının çok satmasının bir anlam ifade etmediğini düşünmekteyim.
    (all of nothing, 16.05.2005 23:01 ~ 23:03)
  20. benimde bu kadar promosyonum yapılsa bende o kadar kitap satarım dedirten yazar. ayrıca yurt dışında türkler hakkında verdiği olumsuz demeçten sonra büyük bir okuyucu kitlesini ve anlamını kaybeden yazar.kendi etti kendi buldu.şöhreti herkes taşıyamıyor tabi.
    (la fee, 12.09.2005 18:31 ~ 16.09.2005 00:42)
  21. yargılanması ile ilgili olarak the washington post gazetesinde hakkında yazı da çıkmıştır.
    (cayfincani, 13.09.2005 22:50)
  22. türkiyenin en çok satan ve en az okunan yazarıdır.
    (gilgalad, 27.09.2005 21:54 ~ 28.09.2005 19:54)
  23. hiç sevmedim, sevemem, sevmeyeceğim bir yazar-mış...
    (jix, 04.10.2005 16:49 ~ 16:52)
  24. yeni hayat ve kara kitap adlı iki romanını okumaya çalışıp her defasında sıkıntıdan karnıma ağrılar girerek bıraktığım ve bir daha okumaya çalışmayacağıma söz verdiğim 2.cumhuriyetçi denilen şahsiyet.
    ayrıca ahmet taner kışlalı 1999'da yazdığı bir yazısında orhan pamuk'un kara kitap adlı romanında atatürk'e nası hakaret ettiğini yazmıştır. yazları kız kardeşiyle tarlada karga kovalayan sapık bir padişahtan bahsediliyor kitapta işte bazi alıntılar;
    >>meğer benim artık okumayı denemediğim kitaplarında daha neler varmış!
    >işte birkaç örnek:
    >"sonra kasaba alanına dolanır. atatürk heykellerine sıçan güvercinleri
    >ayıplar..."
    >"atatürk kendini içkiye vermiş meyhane kalabalığına, cumhuriyeti
    emanet
    >etmiş olmanın güveniyle gülümsüyordu..."
    >"atatürk'ün leblebi zevkinin ülkemiz için ne büyük felaket
    olduğunu..."
    >"sonra bir cumhuriyet, atatürk, damga pulu havasına girdiğimizi
    >hatırlıyoruz..."
    (senex, 10.10.2005 12:27)
  25. nobel edebiyat ödülünü alabilmesi için önünde bir yığın engel bulunan yazar.
    1-orhan pamuk, aleyhine açılan dava sayesinde bu aralar çok popüler. nobel jürisi popüler eserlere ödül vermeyi genellikle tercih etmez.
    2-yaşının nobel alabilmek için küçük olduğu söyleniyor.*
    3-eğer ödül ona verilirse ödülün siyasi söylemlerin gölgesinde kalabileceği ihtimali jüriyi düşündürüyor.
    (mclaren, 10.10.2005 23:32)
 sayfa  / 10