cnn türk yapımı mükemmel bir belgesel.
her hafta farklı bir konuyu ele alıyor ama tüm konular türkiye'nin yakın tarihiyle ilgili.
belgeselin anlatımı ise bir dış ses ve anlatılan konuya şahitlik etmiş bir konukla gerçekleştiriliyor.
çok hoş...
sertab'lı eurovizyon, efes'in ilk koraç kupası, sivas katliamı, zeki müren'in ölümü...
ülkemizin geçmişinde yasanmış, tarihe geçmiş bir takım olayların, olayları yaşamış ya da olayın başrolünü oynamış kişilerce veya bu kişilere çok yakın kişilerce görüntülerle anlatıldığı aydınlatıcı bir belgesel
proje-ct production'un yaptığı en kalite işlerden biri bence...olayları yaşayan kişilerle yakın tarihimizin gerçek olguları aklımızda yer ediniyor..umarım hiç bitmez,seçtikleri iyi konu ve konuklarıyla cnnturk ekranlarında yayınlarına devam eder.
soner yalçın imzalı belgesel programı. yaşanmış önemli olayları en yakın tanıkların agzından izleyici sunan yegane program. ayrıca soner yalçın'ın bir türlü kamera karşısına geçmemesiyle gizemine gizem katmıştır.
doğan kitap tarafından beş dvdlik güzel bir derlemesi yapılan belgesel. arada bir televizzyonda denk gelirdim ama bu dvd'lere ulaştığım gün neredeyse iki günde hepsini hatmettim. şimdi de oturmuş genel bir çerçeve çizebilmek adına konularıyla ilgili araştırma yapıyorum. o derece gaza da getiriyor. teknik olarak çok farklı bir teknik kullanmış belgesel boyu. ne kendisi gözüküyor ne de konuşuyor. böylelikle konu ve konunun müdahili ya da tarafı daha çok öne çıkıyor. bu beş dvdlik derlemede ise beş ayrı başlık seçilmiş: "siyaset", "davalar", "toplumsal olaylar", "futbol" ve "popüler tarih". özellikle ben "davalar" başlığı altına toplanan geçmiş yedi davanın işlenişini çok başarılı buldum. aynı zamanda da objektif bakış açısı.. deniz gezmiş, hüzeyin inan, yusuf aslan'ın idam edildiği gece avukatları olarak orada olan halit çelenk'in yanısıra turancılık davası'nda yargılanıp işkence gören reha oğuz türkkan'a oral çalışlar'dan, yassıada duruşmalarında avukat olarak bulunan hüsamettin cindoruk'a geniş perdede, farklı görüşlerdeki konuklarla geçmişe ışık tutulmaya çalışılmış.
siyaset derlemesinde ise 12 eylül sonrasıo dönem işkenceleri ile ünlü mamak'daki cezaevinde kalan yaşar okuyan'a yer verilmiş. davalar dvdsinde de aynı dönem bir dönem mamak cezaevi'nde kalıp daha sonra liderler hapishanesi olarak anılan hapishaneye nakledilen oral çalışlar'a yer verilerek denge sağlanmaya çalışılmış, nesnellik oturtulmuş belgeselde. öcalan'ın yargılanmasından, galatasaray'ın 2000 yılı uefa kupası final maçı'nda teknik direktör olarak orada bulunan fatih terim'e, gazi mahallesi olaylarına kadar çok farklı konularda toplam otuz beş konuda süren yirmi saatlik bir derleme. tarihi olayda o anları yaşayan konuklarının gözlerinden olay sunulmaya çalışılmış.
bir yerlerden edinin ve bir bakın derim. hiçbir yerde duymadığınız küçük ayrıntıları ile yeni yeni şeyler öğreniyorsunuz ve sanki siz de orada oluyorsunuz. güzel bir yapım.
bazı insanlar vardır, uzun süre tanımış olmanıza rağmen aslında içten içe karşınızdakini ne kadar az tanıdığınızı sorgularsınız kendinizce.
ve bazı insanlar da vardır ki, tanıyalı çok kısa süre olmuştur kendisini fakat bu kısa sürede onu ne kadar hızla benimseyip tanıyabildiğinize şaşar kalırsınız; mutluluk çevresinde dolaşan bir şaşkınlık hissedersiniz.
tanım görevimizi ihmal etmeyelim:
altıncı nesil olarak sözlüğe merhaba demiş bulunan, kaleminden ve asabiyetinden ama pekala derinlerden süzülüp gelen ve birbirlerini kovalayan cümlelerinden tanıyarak el salladığım yazar.
adana üzerine düşmesini dileyerek, altı adet ok fırlatıyorum kendisine.