open source 

adana çık aradan

1. açık kaynak kodlu program geliştirme felsefesi. sadece kodları sunmak yetmez, open source programlar diğer insanların da anlayabileceği ve faydalanabileceği biçimde hatta gerekli yerlere comment koyarak yazılmalıdır.
    (raiser, 01.05.2004 22:12)

2. (bkz. copyleft)
    (aqua, 21.07.2004 13:41)
  3. (bkz: gnu)
    (damnlucifer, 05.06.2005 19:32)
  4. israftır.
    kod yazmak için harcanan onca zamanın "al kardeşim ben uyumadım, kastım ve gözlerim kan çanağı oldu. ama ben malım al sen kullan para kazan ben uzaktan izleyecem hatta benim adımı sil gelene gidene ben yazdım, köpek gibi kod yazarım, bunlar kolay işler, şeker yemek kadar kolay" de ve bi bok emek sarf etmeden benim emeğimi kullan demenin bilişim dünyasında ki gizli adı.
    (surveyor, 13.10.2005 14:54)
  5. (bkz: açık kaynak kodu)
    (surveyor, 13.10.2005 14:55)
  6. konsepti tam anlamıyla idrak edememiş biri için israf sayılabilir. open source yazılım felsefesinin kutsal kitabı gpl'de "yazılımın gnu altında dağıtıldığını belirtmek zorundasınız" benzeri ifadeler bulunmakla beraber (http://www.gnu.org/licenses/gpl.txt) gerçekte fiziksel olarak böyle bir kısıtlama olmadığı doğrudur. yani o kodu alıp altında "ben yaptım oldu" şeklinde at koşturmak mümkündür. ama bunun adına düpedüz terbiyesizlik denir. bu terbiyesizliğin ortaya çıkması için mutlaka open source mantığı olması gerekmemekte aynı terbiyesizlik yazıcıoğlu önünden kopya cd alarak da yapılabilmektedir. dolayısıyla bunu open source'un bir dezavantajı olarak görmüyoruz.

bununla birlikte open source'a israf diyen, aylarca aradığı bir çözümü dünyanın bir ucundaki bir yazılımcının ürettiğini görünce çocuklar gibi sevinmemiş, o kişiye teşekkür mail'leri atmamış bir insandır. bilişimi zevk için yapan değil para için köşeye "bilgisayarcı dükkanı" açan insan olması muhtemeldir.
    (wondrous, 13.10.2005 15:14)
  7. etik kavramının gerçek anlamda ortaya çıktığı programcılık felsefesi.
    (raiser, 13.10.2005 18:12)
  8. özgürlüğün yazılım alanındaki karşılığı. sanılanın aksine para kazanmayı bilen içinde para kazandıran bir alan. bir yazılım oluşturup onu üzerinden yan gelip yatarak ve lisans satarak para kazanmak yerine alıcıya teknik destek satarak para kazanılır bu dünyada. yazılımın niçin özgür olması gerektiğini bilmeyenler için ise gereksiz gorünen bir felsefe ama onlara hersey zaten gereksiz gorünür...
    (boco, 29.10.2005 04:47)
  9. magic mushrooms un knoppix cdsinde bulunan şarkısı.

hey, you said it ain't bad to unveil your politics
    and hey, you said it ain't bad to show your special tricks
    you'll find out, wait patiently and let things take their course

hey, you shouldn't keep back your thoughts and good ideas
    and hey, you shouldn't detect your ancient fears
    it's yourself who keeps working the idea behind it all

(ref)
    and the open source is on your mind
    let the inspiration be your satellite
    disclose your sources and feel free to gain an insight

hey, you said it ain't bad to believe in openness
    and hey, you said it ain't bad to invest in your progress
    it so easy to be part of it

hey, you said it ain't bad to unveil your politics
    and hey, you said it ain't bad to show your special tricks
    you'll find out, wait patiently and let things take their course

share the liberty, i care for the things in me
    and pass them all to you
    share the sources, enjoy the forces
    that spread between us all
    (punkmanifestosu, 31.10.2005 22:29 ~ 22:29)
  10. herkesin geliştirilmesine katkıda bulunabileceği kod. linux başlıca açık kod ürünüdür.destekliyoruz.
    (penguin, 11.03.2006 15:25)
  11. bir kodu geliştirmenin en mantıklı yoludur; çünkü bir kodu ne kadar kişi incelerse, hatalarının bulunma ihtimali o kadar artacaktır. üstüne üstlük herkesin bu koda bir katılım yapabileceği de göz önüne alındığında, gayet yararlı bir uğraş olduğu ortadadır. bazı firmaların yaptığı gibi piyasaya egemen olmak, standartlar belirlemek vs. gibi boş ve kısıtlayıcı işlerle uğraşmak; bilişim sektörünün gelişmesine ağır bir darbe vurmaktadır kuşkusuz. sözümüz meclisten dışarı olsun*.
    (asosyal demokrat, 22.05.2007 01:10)
  12. (bkz: anonim)
    (steinmetz, 22.05.2007 01:15)
  13. "madem açıklıktan yanasın bre pezevenk adam, indir donunu öyle gez de açıklık sağlansın." şevki yılmaz. 1998, lüleburgaz, açık koda lanet mitingi.
    (recai pengül, 11.11.2007 02:22 ~ 02:24)
  14. microsoft'un ticari nedenlerden dolayı sıcak bakmadığını tahmin ettiğim yazılım geliştirme şeysi.
    (devil, 11.11.2007 02:55)
  15. (bkz: http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/...)
    (thedewil, 16.12.2007 13:25)
  16. (bkz: opencola)
    (ali kamber, 03.03.2008 16:27)
  17. sayesinde bugün bir çok universitede başka şeylere daha çok para harcanabilmektedir.
    şimdi diyeceksin "microsoft eğitim zımbırtıların para almıyor abi." de yerler seni. open source olmasa almaz mıydı o paraları çok merak etmişimdir hep.
    rsm nin taşşaklarına kurban olması lazım bazı cs-bilg.müh bölüm başkanlarının
    (pelin87, 26.05.2008 20:04 ~ 20:05)
  18. çok değerli fikir ya da patent barındıran kod parçaları rekabetçi dünyanın mantığı gereğince açık kaynak kodlu değildir. örnek olarak, düzgün çalışan bir ocr yazılımının açık kaynak kodlu halini bulmak neredeyse imkansızdır, çünkü firmalar bu işten deli gibi kar etmektedir. ne zaman bu yazılımın bir parçası değersiz ve herkesin yazabileceği, hiçbir sırrın olmadığı bir hale gelirse o zaman açık kaynak kodlu olarak dağıtır bu firmalar.

fakat buna rağmen ticari olup da açık kaynak kodlu olan yazılımlar mevcut; ayrıca eğitim amaçlı ya da çok bilindik işleri yapan bir takım programların da açık kaynak kodlu halleri mevcut, bunlar hayır duası almak için iyi insanlar tarafından yazılmış ve sourceforge gibi sitelerde proje olarak açılarak bir nevi gpl koruması altında tutulmaktadırlar.

açık kaynak kodu iyi bir şeydir, sonuna kadar desteklemek gerekir, fakat bazı istisnalar olacaktır elbet, bu giriden çıkarılacak sonuç bu olmalıdır.
    (raiser, 24.07.2008 23:04 ~ 23:06)
  19. 'ya iyi güzel de, keşke windows gibi kullanıcıyı kod bilmek zorunda bırakmasa.' düşüncesine sahip kitlelerce desteklenmesi lütfen.
    (clavicula nox, 24.07.2008 23:34)